jeugd 10-12 jaar

Thea Stilton

http://www.theastilton.nl


Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Thea Stilton in de categorie jeugd 6-9 jaar.

 

altDe Heks van Weer en Wind
De heksen van Fantasia, deel 4
Thea Stilton


Wat vooraf ging (staat ook in het boek even kort aangegeven):

De heksen van Fantasia zijn er op uit om het Grote Rijk van Fantasia in handen te krijgen. De koning en koningin zitten in hun paleis verschanst en hopen dat hun dochters de heksen zullen verslaan.
In de eerdere delen hebben Diluvia, Pyrea en Volumia het onderspit moeten delven, maar nu zitten de prinsessen Yara en Samah opgesloten in kasteel Obscuur, het kasteel van de Grauwe Heksen.


Terwijl de heksen uitmaken wie als volgende de aanval op zich zal nemen (wel vreemd eigenlijk: waarom deden ze dat niet samen???) dwalen de twee meisjes door de gangen en komen de meest afschuwelijke wezens tegen: draakvissen en reuzenhagedissen. Vreemd genoeg zien ze ook meisjes liggen in de kamers van de verslagen heksen.
Zijn al de wezens die ze tegen komen betoverd? Er zijn zwevende trappen, geheime doorgangen, maar steeds is er het gevaar dat de heksen hen zullen betrappen. Vooral die ene heks, Nomenziona, de baas zeg maar, is erg gevaarlijk.
Nomenziona is ook degene die bepaald heeft wie het paleis gaat aanvallen: de heks van Weer en Wind, Tempestia mag haar krachten los laten op Arcadia. En dat doet ze. Stormen beuken op de muren, onweer scheurt de lucht... en haar helpers, de Wolkenweefsters moet je niet onderschatten. Nu doet de koning dat ook niet: hij vlucht met zijn gezin naar Terraronda, het verzonken land. Maar zijn zorgen neemt hij mee: twee dochters zijn er immers niet. En Nives, de ijsprinses is ziek. Daarvoor hebben ze de genezer van de Koraaleilanden al laten halen, maar ook de Prins zonder Naam is verdwenen...


De Heksen van Fantasia hebben allemaal een eigen specialiteit: eb en vloed, vuur en vlam, klank en toon, weer en wind, stof en as, geur en kleur en dan is er nog de meesteres van de heksen: Nomenziona, de heks van al het kwaad. Precies zoals de prinsessen ieder hun eigen krachten hebben. In deze serie over de heksen hebben Samah, de woestijnprinses en Yara, de woudprinses niet zo heel veel aan hun talenten terwijl ze door het kasteel dwalen en de strijd met Nomenziona aan moeten gaan. Hun eigenschappen komen wel naar voren, maar het gaat vooral over de krachten van de heksen.


Het is een spannend verhaal, dat steeds wisselt van kasteel naar paleis. Het mengelmoesje van magie, symboliek en andere elementen uit de mythologie, sprookjeswereld, Harry Potter en modere computerspelletjes werkt ongetwijfeld perfect voor de jonge lezers. De heksen zijn magisch, maar de bewoners van Arcadia zijn erg menselijk.
Het  boek eindigt met een aantal open vragen, want natuurlijk komen er nog meer delen.


De vormgeving is weer helemaal op orde zoals met alle Fantasiaboeken: de kleur in dit boek is niet zwart, maar grauw; er is een gekleurd katern in het midden met informatie over de heksen, en op de binnenkant van de omslag worden de personages voorgesteld. Ook is de extra papieren omslag bijzonder: het is een kleine poster van de heks van Weer en Wind.


ISBN 9789085922810|Hardcover |44 pagina's|Uitgeverij De Wakkere Muis|augustus 2014
Vertaald uit het Italiaans door Manon Smits en Peter van der Drift
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 22 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe prins van Atlantis
Thea Stilton


Elisabetta Dami is degene die de Geronimoserie bedacht. Een gouden idee, als je ziet hoe ongelooflijk veel boeken er intussen al verschenen zijn over deze muis. En niet alleen over Geronimo, maar ook over zijn jongere zus, Thea, over Joe Carrot, over de superhelden en over Oscar Tortuga.
Met daarnaast nog de Fantasiaboeken, de stripboeken, en nog veel meer.
In dit boek waarin Thea Stilton de hoofdpersoon heet te zijn, gaat het meer over de vijf vriendinnen die zichzelf de Thea Sisters noemen. Zij zijn studentes, en hebben nu vakantie. Eigenlijk hebben ze allerlei plannen, Colette was al op het vliegveld, maar als Paulina haar en de anderen, Nicky, Violet en Pamela vraagt om te helpen, zijn de vijf muizinnen al snel bij elkaar.
Paulina heeft namelijk op het strand een jongeman gevonden, een bijzondere jongeman. Hij heeft een lichtblauwe huid en blauw haar. As hij praat lijkt hij te zingen, maar daar begrijpen ze niets van. Zoals hij hen ook niet begrijpt. Natuurlijk vragen ze hulp aan Thea, die de juiste mensen kent, om het raadsel op te lossen.
Maar er zijn kapers op de kust. Eerst is er Vanilla die denkt goede sier te kunnen maken met de vreemdeling. Ze ontvoert hem naar haar jacht. Maar de muizinnen halen hem weer terug, al hebben ze nu iemand die zich voordoet als professor Quasar achter zich aan. Hij en  zijn assistent lopen danig in de weg, als de vijf het raadsel oplossen en de jongen willen helpen.


Het boek is ontzettend mooi vormgegeven. Natuurlijk is er het gebruikelijke Geronimo-concept: veel primaire kleuren, woorden in kleur, en pagina’s helemaal getekend. Er is informatie, over Atlantis, over de zijderoute, Lissabon, Istanboel en  Ethiopië.
De blauwe jongen heeft zijn eigen verhaal, op blauwe pagina’s, hij heeft ook een geheim dagboek, dat achterin het boek toegevoegd is.
Dit boek is dikker dan de doorsnee Geronimoboeken. Alleen al daardoor eist het meer van de jonge lezers. Ook is het taalgebruik wat moeilijker.
Een extraatje bij dit boek is de loep die je vastmaakt aan een lintje. Met die loep kun je in bepaalde kadertjes letters lezen die anders onzichtbaar blijven.
Ik ben zeer gecharmeerd van de Thea Sisters!


ISBN 9789085921622| hardcover | 375 pagina's | De Wakkere Muis | juni 2011
Vertaald uit het Italiaans door Pauline Akkerhuis  Illustrator: Danilo Barozzi  Leeftijd 10—12 jaar.

© Marjo, 11 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe woestijnprinses
Thea Stilton


Samah, Diamante, Nives, Kalea en Yara zijn de dochters van de Wijze Koning, de prinsessen van Fantasia.  Hun vader maakt zich er zorgen over dat het fout zal gaan als het Rijk weer in handen van een enkeling zou komen, vooral omdat hij het Rijk bevrijd heeft van de tiran. Hij maakt vijf kleinere rijken, met aan het hoofd steeds een prinses. Zij kregen een strofe van het eeuwenoude Lied van de Slaap, de toverspreuk waarmee hun vader zijn vijand in slaap had laten dommelen. Die strofes worden bewaard op een geheime plek en mogen absoluut niet in vreemde handen komen.
Dit boek ‘de Woestijnprinses’ is het derde deel. Eerder waren er al de IJsprinses, en de Koraalprinses. Die laatste is Kalea, die nu samen met Gunnar op weg is naar haar zus om haar te waarschuwen: iemand is uit op de strofe. In de Okerburcht is een feest op handen: de jaarmarkt. Yuften is de zoon van een handelaar die op de markt zal gaan staan. Zijn oog valt op een mooi meisje, en dat blijkt de nicht van Samah te zijn.
Nog een vreemdeling arriveert: Rubin Blue, die zegt de markt te willen bezoeken omdat hij op zoek is naar iets speciaals. Samah vindt hem wel leuk..
Als haar zus arriveert, blijkt de strofe verdwenen te zijn. Is de Prins zonder Naam ook in de stad? En heeft hij ook in het Rijk van het Zand hulp van dat geheimzinnige blauwe insect?


Een prachtig vormgegeven boek: het speelt in de woestijn en de pagina’s zijn bruinig van kleur, de letters en de tekeningen bruin.
Er zijn kaarten: van het Rijk van Samah, en een van alle vijf de Rijken te samen, zodat je het verhaal goed kunt volgen. De hoofdpersonages worden voorgesteld voor het verhaal begint. De spannende avonturen worden verteld met veel details over uiterlijkheden, over voedsel, en over de omgeving. Het is de aloude strijd tussen goed en kwaad, met een vleugje magie. Waar geheimen zijn is ook verraad. Er is vriendschap volop, en soms ook steekt de liefde zijn kop op, kortom voor elk wat wils, al zullen vooral meisjes er voor vallen.
Als je de omslag van het boek haalt, heb je een leuke poster van de prinses. En niet te vergeten: in het midden zitten een aantal kleurrijke glanzende pagina's met mooie afbeeldingen en informatie.
Thea Stilton leidt het verhaal in, en ook weer uit waarbij ze de vraag stelt of de lezer nieuwsgierig is naar de afloop..
Nou, dat denk ik toch wel!


ISBN 9789085921684 | Hardcover |280 pagina's | Baeckens  Books| november 2011
Vertaald uit het Italiaans door Manon Smiths en Pieter van der Drift
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER