jeugd 6-9 jaar

Thea Stilton

http://www.theastilton.nl


Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Thea Stilton in de categorie jeugd 10-12 jaar.

 

De dierenkliniek
Thea Stilton


Zoals we dat kennen van andere boeken over de Topfordmuizen, wordt op de eerste pagina’s  een voorstelrondje ingelast. Het verhaal zal opnieuw gaan over de  volgende muizendames: Colette, het modemeisje; Violet, de studiebol; Paulina, sociaal en behulpzaam; Nicky, natuurliefhebber en Pamela, die goed is in techniek, en dol op eten.


Op een dag zal er een zeldzame komeet te zien zijn, en ook de Thea Sisters willen dat meemaken. Ze pakken hun slaapzakken, Pamela zorgt voor een goed gevulde rugzak, en Colette gaat gauw nog even terug voor haar beautycase. Terwijl ze ’s nachts liggen te wachten, wil Graig wel een mooi griezelverhaal vertellen. Maar de geluiden die ze horen, die komen niet van hem af! Natuurlijk gaan ze op onderzoek uit, en vinden een vossenpup. Maar waar is de moedervos?
Als ze zien dat het diertje gewond is, brengen ze het naar de dierenkliniek. Daar zwaait muizin Olivia de scepter.
De Thea Sisters zijn onder de indruk van de kliniek en van hetgeen de dierenarts doet: kan Olivia niet eens een cursus komen geven op Topford? Dat wil ze wel doen, maar ze heeft het zo druk.
Nou, dat is geen probleem: de meiden komen wel helpen. Zelfs Vanilla en haar vriendinnen, die helemaal niets met dieren hebben, komen naar de kliniek. Ze krijgen namelijk een hoger punt voor biologie!
Maar of die meiden een aanwinst zijn? De lezer die al eerder kennis heeft gemaakt met die kliek zal dat erg betwijfelen...

Terwijl jonge lezers dit verhaal lezen, dat natuurlijk geheel in Geronimosfeer is met kleurrijke versieringen - woorden en tekeningetjes - plus informatieve kaders, leren ze wat je moet doen als je wilde dieren zomaar onbeheerd in het bos vindt; dat je je huisdieren niet los moet laten in het wild; dat dieren ook verzorging nodig hebben, en geen speelgoed zijn. En ze leren dat wie goed doet, goed ontmoet.
In de serie over de Topfordmuizen is dit een heel aardig verhaal, herkenbaar voor kinderen, met consequent doorgevoerde karakters en leerzame elementen.


ISBN 9789085922568|paperback|117 pagina's | Uitgeverij de Wakkere Muis |april 2014
Vertaald door Pauline Akkerhuis Vanaf 8 jaar

© Marjo, 4 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De dierenkliniek
Thea Stilton


Nadat ik er al veel over gehoord had kreeg ik bij toeval eindelijk eens een 'Stiltonboek' te zien. Die boeken zijn zeer geliefd bij de kinderen en ondertussen was ik dan ook erg benieuwd geworden naar wat er nu zo speciaal aan is.
Maar na het lezen ben ik stomverbaasd, is dit nu zo geweldig?


Het verhaal zelf is erg Amerikaans. Er zijn een stel muizenmeiden, de Thea Sisters, die op het Topford College zitten dat gelegen is op Walviseiland. Zij vinden een jong vosje dat ze naar de dierenkliniek brengen. Daarna mogen ze Olly komen helpen in haar dierenkliniek waar een paar konijntjes, een ezel, schapen en dergelijke aan het herstellen zijn. Ook de Vanilla Girls, drie erg nuffige en vervelende meiden, zijn naar de kliniek gegaan. Vanilla is bang om haar nagels te beschadigen en vindt alles vies, maar ja je moet wat over hebben voor een goed cijfer voor biologie...
Uiteindelijk vinden de Sisters nog een gewonde papegaai en dankzij de eigenaar van de vogel verandert er veel ten goede voor Olly en haar kliniek...


Het gaat over muizen maar het zijn gewoon meiden die zich in niets onderscheiden van andere meiden behalve dat ze als muizen worden afgebeeld en praten over hun kop en poten in plaats van hoofd en benen.
Het is een mengeling van stripverhaal en leesboek. Gezien het succes van deze boeken spreekt deze combinatie kennelijk erg aan en dat is geen punt, het kan zelfs uitstekend werken als kinderen moeilijk aan het lezen te krijgen zijn.
Maar de inhoud is nu niet iets waar je enthousiast over raakt. Het is een vrij nietsig verhaal van dertien in een dozijn en persoonlijk vind ik de wisselende afmetingen van woorden of de droedels in de woorden erg storend. Het is alsof er tegen kleine kinderen gepraat wordt in plaats van kinderen van 9+. Er worden wel enkele weetjes over dieren gemeld maar voor de rest is het een oppervlakkig niemendalletje. Sorry voor de fans maar het is te hopen dat naast de 'Stiltonboeken' ook nog wat anders, beters, gelezen wordt.


ISBN 9789085922568 paperback met flappen 117 pagina's Wakkere Muis april 2014
Vertaald door Pauline Akkerhuis  Leeftijd  9+

© Dettie, 1 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Thea Sisters in gevaar
deel 3 uit de serie 'het leven op Topford´
Thea Stilton


Thea Stilton besluit een bijzondere leraar aan te nemen op Topford waar onze vriendinnen opgeleid worden tot journalist. Het is Hyena, expert in overlevingstechnieken! Na een inleidende cursus besluit Hyena een speciale overlevingstocht te laten maken, in de vorm van een wedstrijd.
Paulina, Colette, Pamela, Violet en Nicky, de Thea Sisters vinden het prachtig en schrijven zich meteen in. Vanilla, de eeuwige concurrent, baalt: ze had al meegedaan aan de cursus omdat ze die man een lesje wilde leren, maar dat was niet gelukt en nu moet zij zich ook nog inschrijven bij die bruut met zijn idiote sportieve lessen. Ze kan het immers niet laten gebeuren dat een van de Thea Sisters zou winnen en geroemd wordt. Zij zal natuurlijk winnen! Eerst moet ze evenwel een hindernis overwinnen: de inschrijftermijn was al verstreken! Ze schakelt haar moeder in, en Hyena wordt overdonderd door een telefoontje van het beroemde model.
Zo weet hij meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft, en hij wijst twee deelnemers aan die met fotoapparatuur mogen gaan oefenen voor fotoreporter. In het geheim natuurlijk, dan krijg je de beste foto’s.
Dan begint de tocht. De eerste verrassing is dat Hyena de deelnemers heel anders in groepen verdeelt dan ze zich dat voorgesteld hadden. Maar ze gaan op pad: om twee dagen te overleven moeten ze een onderkomen vinden of maken, en aan voedsel zien te komen. Natuurlijk doet iedereen dat op een heel eigen manier. Vooral Vanilla…


Een leuk en spannend avontuur, met natuurlijk een vleugje romantiek. Zoals ieder boek over Topford gaat het over de tweedracht tussen de Thea Sisters en de Vanilla Sisters: over jaloezie en vriendschap.
Voor in het boek worden de hoofdrolspelers voorgesteld. Het boek is geschreven in het bekende Geronimoconcept: veel kleur, en leuke illustraties, met verlevendiging in de tekst door woorden te kleuren en versieren.
In deze serie over Topford kom je niet ook weer een beetje informatie tegen, dit keer over survival.
Achterin ook nog kaarten van het Walviseiland, waar de school staat en van de school zelf, dat maakt het weer helemaal af!


ISBN 9789085921738| 118 pagina’s | hardcover  | Baeckens | 8 december 2011
Illustraties door Barbara Pellizzari en Davide Turotti Vertaald door Pauline Akkerhuis
Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 december 2011 

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe danswedstrijd
Deel 4 uit de serie 'het leven op Topford'
Thea Stilton

De muizinnen Colette, Violet, Pamela, Paulina en Nicky arriveren met de vleugelboot op Topford. Het nieuwe schooljaar gaat beginnen en ze hebben er zin in! Vooral omdat er een nieuwe cursus gegeven zal worden: theater-, dans- en muziekles van een beroemd artiest, Madame Kazinsky. Hoewel deze diva bekend staat als een superstrenge, vaak chagrijnige muis, loopt het storm bij de cursus. Ook de Theasisters gaan zich meteen inschrijven, en komen dan natuurlijk de Vanillasisters tegen die sneren en roepen dat ze niet eens in aanmerking zullen komen. Het houdt de Theasisters niet tegen.
Ook als de vriendinnen van Vanilla hun muziek stelen, laten ze zich niet uit het veld slaan. Ze zoeken wel wat anders!
De auditie komt eraan. De Vanillasisters hebben op een voor hun gebruikelijke slinkse manier prachtige act neergezet, maar Madame Kazinsky laat zich niet bedotten. Alleen: ze wil er helemaal mee stoppen! Weg van Topford! Dat mogen de Theasisters niet laten gebeuren natuurlijk.


Op de achtergrond  speelt er ook nog een geheim mee: waarom doet Madame Kazxinsky zo onbeleefd tegen de rector? Waarom wil ze niet eens weten wat er in dat mooie kistje zit dat hij haar wilde aanbieden?
Zoals gebruikelijk worden de muizinnen voor in het boek voorgesteld. Achterin staat een plattegrond van Topford. Het geheel is kleurrijk, met veel woordversierselen  en leuke tekeningetjes. In dit boek wordt verteld over verschillende danssoorten, muziekgenres.


ISBN  9789085921714| hardcover |126 pagina's | Wakkere Muis Bv | november 2011
Leeftijd vanaf 7 jaar. Vertaald door Pauline Akkerhuis

© Marjo, 9 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het supergeheime project
Deel vijf uit de serie 'het leven op Topford'
Thea Stilton


Zouden ze in Italië ook techniek voor meisjes promoten? Het lijkt er wel op, want de knagerinnen op het Topford College zijn in deel 5 druk bezig met technische uitvindingen.
Als muizin Vanilla na de herfstvakantie door haar moeder afgeleverd wordt op school, blijkt er een enorme drukte te heersen op Topford. Er wordt namelijk een wedstrijd georganiseerd onder meerdere colleges: ‘Knagers voor de wetenschap’. Vanilla vindt het drie keer niets, en het plan van haar vriendinnen maakt haar niet vrolijker: wat een idiote kostuums hebben zij gemaakt!
Toch, als ze hoort dat er een grote prijs aan verbonden is, en dat haar rivalen, de Theasisters, meedoen, belt ze in het geniep met haar moeder...
De vijf Theasisters bouwen een technokoets. Reuzehandig! De eerste tegenslag komt evenwel als Shen die het zou besturen, zijn enkel kneust door een domme valpartij. Maar, zegt Pam: des te beter! Dan kunnen ze aantonen dat hun vinding goed is; iemand die geblesseerd is, of gehandicapt kan toch overal komen met hun voertuig.
Maar de concurrentie is groot, van de andere colleges, maar ook van Vanilla en haar vriendinnen. Zij komt met een eco-eiland, een fantastische uitvinding: een eiland in een rijdende badkuip, waarop als vanzelf planten groeien. De grootste concurrent, de robot-mol, verdwijnt spoorloos, en met de technokoets gebeurt ook iets akeligs. Wie zou daar achter zitten?


Natuurlijk erg voorspelbaar verhaal, maar toch weet de schrijfster er een leuke draai aan te geven. Verder gaat het zoals in de andere vier delen ook het geval is vooral om de rivaliteit tussen de twee groepen muizinnen. Ook dit boek is uitgevoerd met de vrolijke aankleding van woorden en met andere ‘muizenissen’. Een kaart achterin, en voorin een voorstelrondje, en kleurrijke tekeningen die hele pagina’s vullen maken het af.
Ik vond deze keer het thema, over techniek, erg leuk.


ISBN 9789085921790 | hardcover | 118 pagina's | Baeckens | maart 2012
Illustraties van Francesco Castelli Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 9 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER