jeugd 6-9 jaar

Barbara Jurgens

https://www.facebook.com/barbara.jurgens

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek De wolventemmer (13+) van Barbara Jurgens

 

altHet wilde leven van Benjamin Bontje
Barbara Jurgens


Het is het lot van tamme ratten die in een dierenwinkel wonen: ze worden verkocht! Dat gebeurt ook met Benjamin Bontje, die ruw gescheiden wordt van zijn moeder en nog net hoort dat de eigenaar van de winkel zegt dat hij wil stoppen met het verkopen van ratten. Benjamin is keurig opgevoed, hij spreekt ABR (Algemeen Beschaafd Rats), zorgt goed voor zichzelf en verstaat de mensentaal. Daar heeft hij natuurlijk niets aan als hij in een kooi zit bij een mensenjong, die hem trouwens Fluffie noemt.


Benjamin begrijpt wel dat de jongen zich alleen voelt, maar krijgt de kans niet om er iets aan te doen. Want het verhaal gaat een heel andere kant op: het wordt niet het verhaal van een opbloeiende vriendschap tussen een eenzame jongen en een keurige rat. Nee, Benjamin wordt bevrijd door Mietje Rattus, een bruine rat. Om te ontsnappen moet hij met Mietje mee, een klein kamertje in, waar een witte pot staat. Daar schiet Mietje in, en Benjamin kan niet anders dan achter hem aan gaan.
De goede verstaander vindt het niet vreemd dat Benjamin vreselijk schrikt!


‘Zijn jullie wilden?’ vroeg hij.
Mietje haalde zijn schouders op. ‘Wild, wild… wat is wild?’
‘Vies, vuil en ongeregeld,’ legde Benjamin uit.’


Dan zijn ze dus echt wel wild. Het is een heel andere wereld waar hij terecht komt: de familie Rattus woont in de riolen van Amsterdam, ze onderhouden hun vacht niet zoals Benjamin gewend is, integendeel zelfs: ze krioelen door ‘tinnef’, eten uit vuilnisbakken – de goorste dingen, vindt Benjamin, hij hoeft dat eten niet – maar aan de andere kant zijn ze erg sociaal.
En ook al vinden de wilde ratten dat Benjamin kapsones heeft, als ze ontdekken dat hij mensen kan verstaan, weten ze wel een taak voor hem. Want in Mokum is er een heel akelig vrouwmens, dat er op uit is om al het ongedierte in de stad te verdelgen. En ze heeft het vooral op ratten gemunt, met haar verdelgersmachine, waar een grote slurf aan vast zit: ‘Rita Rentakill, een kaaljakker met een missie.’ Als ze weten wat die kaaljakkers zeggen, worden hun strooptochten veel makkelijker.


Benjamin wil eigenlijk naar zijn moeder. Ze loopt immers gevaar daar in die winkel! Maar hij wil de familie Rattus best eerst helpen met het redden van hun familie, en zo leert hij Amsterdam kennen. De Westerkerk, Het Paleis op de Dam, de Wallen, het is een wereld die hem verbijster.
Zal hij zijn moeder nog terugzien?


Af en toe is Rita aan het woord, die een bepaalde reden blijkt te hebben waarom ze zo gespitst is op ratten. Ze is echt gemeen! Een geducht tegenstander.
De wilde ratten leven in de riolen, een soort onderwereld. Ze spreken plat Amsterdams (onder andere ‘drijfsijssies’, ‘optiefen’, ‘kassiewijlen’) Omdat je pas op het einde van het verhaal er achter komt dat die woorden in een woordenlijst verzameld zijn, en uitgelegd worden, zal menig jonge lezer niet alles begrijpen wat er gezegd wordt. Dat geldt ook voor de verwijzingen naar de koning en het Achterhuis.


‘Waarom moet hij een kroon op zijn harses hebben?’
’Gewoon,’ zei Benjamin, ‘omdat hij de koning van de mensen is.’
‘Hij is echt niet beter dan wij knaagdieren,’ vond Melie. ‘Volgens mijn lust-ie zelf ook wel een happie. Kijk maar, hij heb zijn murf nog vol met lekkers.’


Een verhaal met veel humor, vooral in de dialogen. Spannend is het ook, tenslotte zit Rita achter hen aan!
Of kinderen het zullen opmerken is onduidelijk: er zit een beetje maatschappijkritiek in verwerkt en het gaat over twee verschillende (ratten)culturen die met elkaar om leren gaan.
De vormgeving is prima: duidelijke bladspiegel, de tekeningen zijn leuk, het is gewoon een heel erg leuk boek!


Barbara Jurgens is acteur en scenarist, zij schreef tv-series als Fort Alpha en Keyzer & de Boer. Haar jeugdfilm Vechtmeisje komt in 2018 in de bioscoop. Nog maar pas verscheen haar debuut voor 13 plus: De wolventemmer.


ISBN 9789048840663 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2018 | Leeftijd 9+
Illustraties van Harmen van Straaten

© Marjo, 6 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER