De wind in de wilgen
Kenneth Grahame
De wind in de wilgen ontstond op vergelijkbare wijze als Alice in Wonderland en Winnie the Pooh, als een serie bedtijdverhaaltjes die later in brieven verder verteld werden door een reizende ouder. Het boek kwam voor het eerst uit in 1908, eerst in de Verenigde Staten en daarna in Engeland. De illustraties van Ernest H. Shepard zijn net zo beroemd als het verhaal zelf. De wind in de wilgen werd ook verfilmd, bewerkt voor televisie en opgevoerd als toneelstuk.
Het verhaal gaat over de avonturen van de Mol en de Rat, waarbij ze geregeld het pad kruisen van de Pad, de Das en de Otter.
Omdat het oorspronkelijk verhaaltjes zijn van een ouder voor zijn kind, is het niet vreemd dat je af en toe een opgestoken vingertje proeft: anderen helpen, erkennen dat je iets fout gedaan hebt, tevreden zijn, maar vooral ook genieten van het kleine.Je hoeft je dat niet ter harte te nemen, want buiten dat zijn het gewoon leuke verhalen: de Rat houdt van roeien en neemt de Mol mee over de rivier. Ze genieten van de natuur, en picknicken onderweg.
De Pad is een beetje een opgeblazen kikker (eh, pad dus) hij woont in een enorm huis, is rijk en hij wil iedereen laten zien hoe bijzonder hij is. En dat gaat nogal eens fout. Hij is bijvoorbeeld dol op auto’s, en maakt ongelukken bij de vleet. Als hij zelfs een auto steelt, belandt hij in de gevangenis. Maar: hij ontsnapt en beleeft een groots avontuur voor hij weer thuis is.
De dieren die als personages in het boek voorkomen zijn deels vermenselijkt. Hun gedrag kan nog heel dierlijk zijn, maar tegelijk zijn de verhoudingen onderling heel menselijk. Een rat en een mol die zo met elkaar omgaan, dat kan niet natuurlijk. Het vreemde is dat er ook dieren voorkomen in het verhaal die ‘gewoon’ dier zijn. ‘De’ mol is niet hetzelfde als ‘een’ mol. Daaruit kun je meteen opmaken hoe het verhaal als het ware gaandeweg verzonnen is.
Zouden kinderen van nu dit nog leuk vinden?
ISBN 9789021680354 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | februari 2020
Eerste druk in 1908. 2020: Veertiende druk Hertaald uit het Engels door Reggie Naus | Voorlezen vanaf circa 6 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.
© Marjo, 26 februari 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER