jeugd 6-9 jaar

Taï-Marc Le Thanh & Rébecca Dautremer

http://www.taimarclethanh.fr

http://www.rebeccadautremer.com

 

Yeti
illustraties: Rébecca Dautremer
tekst: Taï-Marc Le Thanh


Al zolang ik me kan herinneren,
vraag ik me af of hij bestaat...


De ik in bovenstaande tekst is de vrouw die diep in gedachte verzonken op de veranda staat. Zij is gefascineerd door de Yeti, altijd en overal denkt ze aan hem. We zien haar in bed boeken lezen over de Yeti, ze stelt zich voor hoe hij eruit zal zien, hoe het zal zijn om hem te ontmoeten.


Geef ik hem een hand? Of misschien beter een kus?
Zijn vacht is zijdezacht, als de baard van grootvader.
Het soort baard dat kriebelt.
Alleen al door eraan te denken, moet ik lachen.


Hij woont in de bergen.
Als zijn haren wit zijn, kan hij opgaan in de sneeuw.
In mijn droom kan ik zien of het waar is.


Ze wil hem zo graag ontmoeten dat ze haar koffers pakt en vertrekt, naar de bergen, de plek waar de Yeti woont.


Het fascinerende is natuurlijk dat de vrouw op zoek gaat naar de ongrijpbare, mysterieuze Yeti. Zij volgt haar droom, ze wil hem zo graag zien. Maar op elke schitterende 'jaren 60' afbeelding is de enorme Yeti al aanwezig! Hij zit onder haar veranda, zit achterop de fiets, reist met haar mee, we zien zijn schaduw als ze door het bos loopt, zo nabij is hij haar. De vrouw, ziet hem niet en toch weet ze diep in haar hart dat hij bestaat, daar is ze van overtuigd.
Uiteindelijk is ze in de bergen, wij zien haar zitten op de top met gigantische Yeti achter haar, zullen al haar inspanningen beloond worden, zal haar grote droom uitkomen? Zal ze zich omdraaien en hem eindelijk in leve lijve kunnen zien?

Evenzo apart aan dit verhaal is niet alleen dat een Yeti het onderwerp van het boek is, maar ook hoe hij gepresenteerd wordt. De Yeti, volgens de overleveringen ook de verschrikkelijke sneeuwman genaamd, is in dit boek een goedaardig, vriendelijk aapachtig wezen dat de vrouw eerder beschermt dan kwaad doet.

Het boek zelf is qua formaat al erg indrukwekkend maar het zijn vooral het schitterende dromerige verhaal en de evenzo bijzondere afbeeldingen die het boek ver boven een doorsnee prentenboek uit heffen. Elke afbeelding is een puur kunstwerk op zich. Ook de sfeer op de afbeeldingen is adembenemend. Je voelt dat je daardoor helemaal in de wereld van de vrouw en de Yeti gezogen wordt. De Yeti's  aanwezigheid is voelbaar, wij zien hem ook, maar tegelijk wordt ons, dankzij de gedachten en innerlijke vragen van de vrouw, duidelijk gemaakt dat wat wij zien mogelijk een illusie is. 


Kortom, als je iets moois in huis wilt halen, schaf dan vooral dit boek aan. Zowel voor kinderen als volwassenen is het boek de diamant in het goud, de parel in de kroon ofwel het juweel in de boekenkast.


ISBN 0789059088023 | Hardcover | 40 pagina's | NUR 274 | Davidsfonds /Infodok | september 2016
Vertaling: Veerle Moureau | Afmeting 36.9 x 29,9 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 9 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER