jeugd 6-9 jaar

Ingrid & Killian Bilardie

De Drakendokter
Gideon

Ingrid & Killian Bilardie


Gideon krijgt 's avonds laat onverwacht bezoek van Kililan, een heel verdrietig draakje. Het duurt even voordat het arme dier door zijn tranen heen kan vertellen wat er aan de hand is. Hij kan niet meer vliegen! En voor een draak is dat het ergste van het ergste.
Gideon is drakendokter en weet meestal overal wel raad op maar dit heeft hij ook nog nooit meegemaakt. Hij zal een oplossing moeten zoeken in zijn grote drakenboek dus de draak moet even geduld hebben, morgen zal hij kijken wat er aan gedaan kan worden, eerst even slapen.

Maar Gideon is weinig rust gegund, poes Netty maakt hem wakker, door op zijn hoofd te gaan zitten. 'Killian maakt teveel lawaai,' zegt ze 'en hij stinkt ook nog eens  heel erg'. Netty deed geen oog dicht en Gideon nu dus ook niet meer. Hij gaat de tuin maar in waar Killian tranen met tuiten zit te huilen. Gideon probeert hem rustig te krijgen en wonder boven wonder lukt dat ook nog!


De volgende dag gaat Gideon uitzoeken wat Killian mankeert. De lieve kater Pluis helpt mee en uiteindelijk, na veel zoekwerk, hebben ze het gevonden. Killian heeft een Totale Toververwelking. In het grote boek van Gideon staat een raadselachtig versje wat moet leiden tot de genezing van Killian:

"Uit deze bloem vloeit het goud.
Voer het met liefde aan de draak waar je van houd."

Maar wat heeft die tekst te betekenen? De hele straat helpt en denkt mee. Zullen ze Killian weer beter kunnen maken? Er volgt een spannende zoek- en hulpactie.


Het verhaal is grappig en liefdevol. Het draakje is aandoenlijk en Gideon is een erg aardige, intelligente  jongen. Maar het is vooral de brutale, goedgebekte poes Netty die voor de vrolijke noot zorgt. Zij dendert overal op af en heeft veel commentaar, maar ook zij heeft haar poezenhart op de goede plek zitten. Kortom, het is een heerlijk, vermakelijk  verhaal.
Doorheen het boek staan paginagrote afbeeldingen van Lars Reen die vlot en aansprekend zijn.


Dit boekje is geschreven door Ingrid Bilardie en haar autistische zoon Killian (9). Killian wilde namelijk een voorleesboek maar dan wel een leuk voorleesboek. Dat boek moest ook nog aan allerlei andere voorwaarden voldoen omdat Killian nog geen dikke boeken aankon, het boek mocht ook niet veel te spannend zijn en er mochten geen moeilijke woorden of zinnen in staan. Een Avi 3 verhaal was ook de oplossing niet. Dus besloot Ingrid het boek zelf te schrijven maar dan moest Killian haar wel helpen! En dat deed hij.


Elke avond las Ingrid aan Killian voor wat ze geschreven had en daarna gaf Killian aan hoe het verhaal verder kon gaan. De samenwerking verliep prima en het resultaat is dit leuke boek met duidelijke korte zinnen die stuk voor stuk op een nieuwe regel beginnen. De tekst is ook duidelijk en met een prettige regelafstand afgedrukt. Er staan geen moeilijke woorden in maar wel veel woordgrapjes.Aan het begin van elk hoofdstuk worden de gebeurtenissen op een leuke manier kort herhaald, zodat het kind weet wat er vooraf gebeurd is.
Kortom, de uitdaging is gelukt. De drakendokter is een erg leuk voorleesboek geworden waar - ook niet autistische - kinderen, veel plezier aan zullen beleven.


Bij het boek is ook een gratis lesbrief te downloaden
Zie ook het inkijkexemplaar en verdere informatie over het boek


ISBN 9789491337253 | Paperback | 128 pagina's | Uitgeverij Graviant | mei 2014
Leeftijd 6-12 jaar

© Dettie, 28 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER