jeugd 6-9 jaar

Meredith Costain

https://www.meredithcostain.com

http://thestylefile.com/illustrator/danielle-mcdonald

 

vspace=Het grote experiment
Olivia - Mijn geheimen, deel 4
Illustraties van Danielle McDonald
Tekst van Meredith Costain


Zoals al Olivia’s dagboeken begint ook dit boek met waarschuwingen, vooral gericht aan haar oudere zus Ella - haar dagboek is geheim!!! - en daarna valt ze meteen met de deur in huis, er komt een wetenschapsbeurs aan, en daar kijkt ze erg naar uit, want alle klassen mogen meedoen: een eigen experiment bedenken en laten zien aan een jury van echte wetenschappers.
Olivia wil winnen!
En ze heeft heel goede ideeën vindt ze zelf. Sommige dingen heeft ze thuis al uitgeprobeerd, het project van de schitterende schimmel en het plant-in-de-pot-project bijvoorbeeld. (of haar moeder dat leuk vindt?)


Op school beginnen ze eerst met de naam voor hun groepje. Ze zitten een logo te tekenen als er een mevrouw van het secretariaat een nieuw meisje in hun klaslokaal binnenbrengt. Het meisje heet Billie en meneer Bram zet haar bij het groepje van Olivia.  En dat wordt een probleem. Olivia is gewend dat haar vrienden haar volgen, maar deze Billie is nogal dominant. Het begint er al mee dat ze de naam die de anderen gekozen hebben afwijst, en een nieuwe verzint. En ze schept nogal op over haar vorige school.


Tja, de anderen vinden Billie heel leuk, zeker als ze de volgende dag T-shirts bij zich heeft met de nieuwe naam erop. Dus Olivia doet maar mee. Maar ze vindt haar idee wel nog steeds het leukste: een tijdmachine. Helaas boort Billie het idee helemaal de grond in. Ze heeft zelf een idee met eieren. Maar het mislukt. Ze moeten helemaal opnieuw beginnen. Zo gaat dat met experimenteren: er kan van alles mis gaan!


Er worden heel veel experimenten uitgelegd – nou ja, niet al te gedetailleerd. De ideeën van de andere kinderen in de klas, en alles wat ze zelf verzinnen, het zijn er best veel. Maar met welk idee zullen ze uiteindelijk meedoen aan de wedstrijd? En maken ze een kans om te winnen?


Dit deel is weer een erg leuk verhaal van Olivia, het laat zien dat meisjes niet alleen maar bezig zijn met hun uiterlijk, en dieren. Er zijn er ook die wetenschap heel leuk vinden! Vriendschap en rivaliteit zijn neventhema’s.
Olivia schijft het allemaal zelf op, de taal is zodoende zeer geschikt voor leeftijdgenootjes, vooral mesjes – maar net zo goed jongens – vanaf 7 jaar. Ze tekent ook wat er gebeurt (met de hand van Danielle McDonald) en ze gebruikt allerlei lettertypes. De kleur is basic: zwart-roze.


Meredith Costain is een Australische schrijfster met nog meer boeken voor meiden op haar naam. Ze schreef ook een dagboekserie vanuit Ella, de zus van Olivia. Die zijn voor net iets oudere kinderen.


ISBN  9789403217079  | hardcover | 104 pagina's | Uitgeverij Biloan | september 2020
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 5 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn (bijna) perfecte) puppy
Olivia- Mijn geheimen, deel 2
illustraties: Danielle McDonald
tekst: Meredith Costain


In deel een hebben we kennis gemaakt met Olivia, die een dagboek bijhoudt dat niemand mag lezen, vooral haar oudere zus niet. Op de eerste pagina staat dan ook: ‘NIET OPENEN GA WEG’.
Grappig: was het eerst boek vooral roze, dit tweede is vooral blauw! Maar de grappige tekeningetjes, en de woorden met nadruk zijn hier ook aanwezig.


In het eerste deel heeft Olivia een nieuwe vriendin gekregen, Matilda. Zij is wederom van de partij. Makkelijk is het natuurlijk dat ze via een gat in het hek tussen hun huizen heel snel bij elkaar kunnen komen. Maar: dat weet haar puppy ook. Bob is de liefste hond ter wereld, zegt ze, maar ondeugend dat hij is! Zoals honden dat doen begraaft hij vaak spulletjes in de tuin. En hij is dol op vuilnisemmers, daar zitten altijd wel lekkere dingen in.
Aan Olivia de taak om daar iets aan te doen. Ze vraagt de dierenarts om raad. Die zegt dat de hond te veel energie heeft!


Olivia en Matilda weten daar wel iets op: ze bouwen een super ninja-ridder-hondenparcours, speciaal voor Bob. Bob vindt het prachtig, hij legt het parcours steeds opnieuw af, door de hoepel, onder de tafel door, slalommen, springt over hekken, en nog meer. (Alles staat getekend in het boek, je kan precies zien wat de dames gebouwd hebben)
Wie ook dol is op puppy Bob is overgrootmoeder Paula (OGP) dus Olivia neemt de hond mee als ze op bezoek gaat. Maar als ze even niet opletten is de hond verdwenen. Het gevolg van zijn avonturen in het bejaardenhuis is dat hij niet meer mee mag. Maar hoe moet dat nu? Overgrootmoeder Paula is dol op hem!


Het is een echt dagboek, Olivia is er heel eerlijk in. Ze vertel ook wanneer ze moet stoppen  met schrijven, bijvoorbeeld als ze moet gaan eten. En ze vertelt over de ruzie die ze met Matilda had, compleet met tekeningen van twee boze meisjes.
En gelukkig is Olivia een slimme meid: ze vindt er wel wat op! Hoewel…


Meredith Costain is een Australische schrijfster met nog meer boeken voor meiden op haar naam. Ze schreef ook een dagboekserie vanuit Ella, de zus van Olivia, waarvan zes boeken vertaald zijn. Die zijn voor net iets oudere kinderen.

ISBN 9789048846870  | Hardcover | 100 pagina's | Uitgeverij Ballon| september 2019
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 20 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn nieuwe beste vriendin
Olivia - Mijn geheimen, deel 1
illustraties: Danielle McDonald
tekst: Meredith Costain


Olivia houdt een dagboek bij, dat ze uit handen van haar oudere zus moet zien te houden. Op de eerste pagina staat dan ook: ‘NIET OPENEN GA WEG’.


Samen met haar vader heeft ze op zolder een nieuwe kamer helemaal voor haarzelf heeft ingericht, ze kan er lekker uit het raam kijken en heel ver weg kijken! Ze hoopt dat iedereen nu uit haar kamer zal blijven. Maar dat is niet zo! Na de eerste keer dat ze gezien heeft dat iemand aan haar spullen heeft gezeten hangt ze overal waarschuwingen op. Maar het helpt niet. Ze verdenkt Ella, haar zus. Of is het toch Ezel, de poes van de buren? Bobby de hond en Max, haar kleine broertje mogen natuurlijk ook de kamer niet op.


Er is nog een verandering in haar leven, maar die is minder leuk: haar vriendin Lucie is verhuisd. Lucie woonde in het huis dat ze nu vanuit haar slaapkamerraam kan zien. Het huis staat leeg. Tot ze op een dag een speelhuisje ziet staan! Hé, nieuwe mensen? Als er een huisje staat wonen er vast ook kinderen!
Het is nog vakantie, en Olivia heeft tijd genoeg om haar kamer in te richten zoals ze dat wil en om in haar dagboek te schrijven ook over wat ze ziet vanuit haar raam, en haar experimenten. Ze bouwt bijvoorbeeld een tijdmachine.


Maar dan is de vakantie voorbij, ze moet weer naar school. Eigenlijk had ze er niet zo’n zin in, nu Lucie er niet meer is, maar meester Bram blijkt een erg leuke meester. En er is een nieuw meisje in de klas, dat is ook leuk. Alleen doet die Mathilda een beetje raar…
Natuurlijk wil Olivia daar meer van weten! En ze stuurt Ezel er op af om te spioneren.


Het verhaal is precies zo genoteerd als een meisje van zeven dat zou doen: heel veel tekeningetjes, heel veel roze, en heel veel uitroeptekens en andersoortige letters. Olivia is een vrolijk en nieuwsgierig kind en haar problemen zijn niet wereldschokkend. Dagelijkse dingetjes, kleine probleempjes, met veel humor.
Dit boek is prima geschikt voor kinderen van een jaar of zeven, acht, en dat zullen voornamelijk meisjes zijn.


Meredith Costain en Danielle McDonald schreven samen ‘Mijn nieuwe beste vriendin’, het eerste deel in deze gloednieuwe reeks, waarin er intussen al vijf verschenen zijn. Dit is het eerste dat vertaald is.


De Australische schrijfster schreef eerder behalve nog heel veel andere kinderboeken ook een dagboekserie vanuit Ella, de zus van Olivia, waarvan zes boeken vertaald zijn. Die zijn voor net iets oudere kinderen.


ISBN 9789403208787 | hardcover | 100 pagina's | Uitgeverij Ballon  | februari 2019
Vertaald uit het Engels door Saskia Martens | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 17 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER