jeugd 6-9 jaar

Marion van de Coolwijk

http://www.marionvandecoolwijk.nl

Lees ook de Leestafelrecensies over de boeken van Marion van de Coolwijk in de categorieën jeugd 13-15 jaar en thrillers.

 

De cupcakeclub
Het geheime recept
Illustraties Miriam van de Ven
Marion van de Coolwijk


Sep, de vader van Zilver is bakker en Zilver wil zelf ook bakker worden. Maar broden bakken vindt ze maar saai, ze wil later Pa-tie-siejee (patisier) worden, dat is Frans voor taartenbakker. Eigenlijk wil ze het liefst cupcakebakker worden, want cupcakes zijn leuk én lekker. Maar papa zegt dat cupcakes leuk voor kinderen zijn, zijn klanten willen helemaal geen cupcakes. Daar gelooft Zilver niets van. 'Wedden dat de mensen ze gaan kopen als je ze in de etalage ze?' zegt ze tegen haar vader. Maar papa Sep begint er niet aan.
Als Zilver jarig is, mag ze een cupcakefeestje in de bakkerij van haar vader geven. Ze mag daar samen met een stel vrienden cupcakes maken maar ze heeft wel moeten beloven dat ze de bakkerij weer helemaal schoon achterlaat en niet aan de oven komt. Haar vriendinnen Sara, Melina, Amy vinden het helemaal geweldig maar haar buurjongen Jan-Willem is bang dat hij dan roze taartjes met glittertjes moet maken, gelukkig hoeft dat niet.


Het wordt een bijzondere middag waarbij van alles misgaat maar uiteindelijk zijn de cupcakes toch klaar. Ze zien er prachtig uit en ze smaken heerlijk! Maar ze hebben er zoveel gebakken dat ze die lang niet allemaal op krijgen. Voor één keer mogen ze de cakejes in de winkel verkopen en dat blijkt een enorm succes. Vader Sep wil ze nu zelf ook wel gaan maken, maar dan moet hij wel een recept hebben, dat is verplicht. Maar niemand van de kinderen weet eigenlijk goed wat ze nou precies allemaal in de cakejes hebben gestopt!
Heel erg is dat niet want daardoor richt Zilver de cupcakeclub op. De meiden en Jan-Willem bedenken en bakken voortaan elke woensdag de heerlijkste cupcakes die ze mogen verkopen in de winkel. En de recepten? Die blijven geheim!
Maar of dat zo blijft? Er zijn namelijk steeds een paar heel vervelende jongens die van alles proberen om de geheime recepten te pakken te krijgen...


Lekker gezellig, spannend en vrolijk verhaal zoals we gewend zijn van Marion van de Coolwijk. Het zijn een leuk stel heel verschillende kinderen die net als alle kinderen die vaak met elkaar omgaan veel lachen, kibbelen en kletsen.
Voorin het boek zit een bladzijde vol met gekleurde cupcakestickertjes en in het boek staat hoe je cupcakebeslag, cupcakecrème en chocoladefiguren kunt maken.
Maar het allerleukste is... de cupcakeclub bestaat écht en heeft zelfs een eigen website www.decupcakeclub.nl waar je allerlei weetjes over cupcakes kunt lezen en er staan zelfs twee recepten op! Ook zie je daar hoe je mee kunt doen aan de cupcakewedstrijd.


ISBN 9789026134784 Hardcover met zwart/wit illustraties 128 pagina's Uitgeverij De Fontein Jeugd
1e deel uit de serie De Cupcakeclub Leeftijd 7+

© Dettie, 7 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe speurneuzen: De geheimzinnige bewaker
Marion van de Coolwijk

Marloes en Imke Zevenaar, een tweeling, wonen in een rustig dorp. Moeder werkt een paar dagen per week in de supermarkt en vader is rechercheur bij de politie. Op een dag krijgt de tweeling nieuwe buren. En tot hun grote vreugde horen daar ook twee nieuwe buurmeisjes bij. Katja Vierslag komt bij de tweeling in de klas en haar zus Tanja een klas hoger.

De moeder van Katja en Tanja werkt bij een radio- en televisieomroep. Ze vindt het goed dat de meiden een middag komen kijken! Ze mogen op eigen houtje de studio verkennen. Ze hebben een topmiddag. Dan zit de middag erop en ze gaan weer naar huis. Maar Katja moet eerst nog even plassen. Ze gaat natuurlijk naar het damestoilet maar tot haar grote verbazing staat er bewaker voor de wastafels. Hij heeft een grote tas bij zich. Katja stoot de tas per ongeluk om en de man wordt erg boos.

“Vlug loopt Katja naar de deur. Ze kijkt nog even snel om en ziet dat de baard van de man scheef zit. Katja kijkt nog eens goed. Ja hoor! Die man draagt een valse baard. Vast een acteur!"

De volgende dag is de studio in rep in roer. Er is ingebroken. Het alarm werkte niet. Dat is vreemd want de dag ervoor was er nog een bewaker geweest voor een extra controle. Katja denkt meteen aan de bewaker met de valse baard. Hij heeft er zeker weten iets mee te maken.

Natuurlijk vertellen ze hun vader over de man. Maar vader gelooft hun niet. Tijd voor de meiden om zelf op onderzoek uit te gaan!

“Ze horen voetstappen naderen. Een mannenstem roept iets. Katja kruipt nog dichter tegen Imke aan. De voetstappen komen steeds dichterbij. Het hart van Katja klopt snel en bonkt in haar keel. Ze is bang dat haar hartslag in het hele gebouw te horen is. Een schaduw verschijnt op de grond. Nu zijn ze ontdekt. Katja weet het zeker!”

Een leuk en spannend boek over vier slimme meiden die niet bang zijn uitgevallen. Zo las ik ze als kind het liefst.

ISBN 9789045415079 | hardcover| 112 pagina's|Uitgeverij De Eekhoorn | september 2011
Illustraties: Juliette de Wit Vanaf 7 jaar

© Annemarie, 12 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eis ijs! zei zij

"Eis ijs!" is een boek met taalspellinkjes. Deze woorden zijn precies zoals de inhoud: een spelletje met woorden. Voor kinderen die het lezen nog aan het ontdekken zijn, voor kinderen die al kunnen lezen en dat erg leuk vinden, of voor kinderen om hen te laten zien dat taal toch wel heel erg leuk kan zijn, dus eigenlijk voor alle kinderen!! En voor volwassenen om zelf te lezen, of om voor te lezen, er samen met kinderen mee bezig te zijn.
Wat voorbeelden.


"Kop op"! zei de beul en hij hief zijn bijl.


Zo verdient de bakker geen droog brood meer.

Lopen doe ik vandaag
gisteren was dat liepen
Kopen doe ik vandaag
dus ging ik gisteren kiepen?


De rijmspelletjes zijn ook erg leuk: wie heeft er nog nooit bommel-ding gelezen in plaats van bom-melding...
en zo zijn er veel meer van die woorden. En deze, bij 'Rijmt dit?:


in de hoek van de kleine kapel
legde ik alle boeken op een stapel


Marion van de Coolwijk speelt met de spelling van woorden, met klankwoorden, en met de vorm van een woord. Ze speelt ook met de vormgeving, de typografie is aangepast aan wat de woorden zeggen.
Er zijn leuke tekeningetjes, kortom, het is een ontzettend leuk boek!


ISBN 978 90 261 2444 0, 80 pagina's, Uitgeverij De Fontein | augustus 2008 de Fontein (vanaf 8 jaar)

© Marjo, september 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier!

 

Snoep verstandig, eet een boek!
Recepten, eet- en snoepgeheimen van je favoriete schrijvers
Marion van de Coolwijk (samenstelster)


Wat een enorm leuk, lekker, bijzonder boek.
Het boek is eigenlijk van alles tegelijk. Een vriendenboek, een receptenboek en je kan lezen wat je favoriete schrijvers eten tijdens het schrijven of wat ze heel lekker vinden of heel vies.


Aan 35 schrijvers zijn de volgende vragen gesteld:
- Van welke boeken kennen de kinderen jou?
- Vertel eens waar, wanneer en hoe je het liefste schrijft.
- Is er iets wat je graag eet, drinkt of snoept tijdens het schrijven?
- Heb je nog een andere 'schrijftic?'
- Hoe vier je het als je een boek af hebt?
- Met welk hoofdpersoon uit een van je eigen boeken zou je een keer uit eten willen?
- Wat zouden jullie dan eten?
- Wat is het allervieste wat je ooit gegeten hebt?
- Wat is het lekkerste wat je ooit gegeten hebt?
- Als vrienden of familie jou een cijfer voor jouw kookkunsten moesten geven, dan kreeg je...


Sommige schrijvers vonden patat met mayonaise vies! of witte bonen of andijvie en veel vonden oesters heel vies. Maar andere schrijvers vinden patat weer het allerlekkerste of chips, chocola, kaasfondue of eieren.


Wat ik het allerleukste vind, is dat elke schrijver er ook een eigen recept bij geeft.
Je kan dus de 100% New York cupcakes met sssmarties maken van Niki Smit of
Bananensneeuw van Mirjam Mous of Warme beschuitgebakjes van Ted van Lieshout of de Appelmoestaart van Carry Slee en nog veel meer erg lekkere dingen. (Ik kreeg gelijk trek)


Tussen de bladzijden met vragen, antwoorden en recepten van de schrijvers zijn bladzijden voor vrienden of familie. Die kunnen daar schrijven wat zij het allervieste of het allerlekkerste vinden wat ze ooit gegeten hebben en er is ruimte om hun lievelingsrecept op te schrijven. (Ik ga het boek rondsturen en vragen of vrienden het in willen vullen.)


Alle schrijvers hebben belangeloos aan het boek meegewerkt. De opbrengst van dit boek gaat naar Stichting Lezen & Schrijven, een organisatie die ten doel heeft laaggeletterdheid te bestrijden. Het geld zal worden besteed aan het project Taalkr8! Junior. Dit is een instrument dat scholen in kunnen zetten om leerlingen en ouders enthousiast te maken voor taal. Kijk voor meer informatie over dit project op het youtube filmpje over taalkr8junior


Het boek ziet er goed uit, zowel van buiten als van binnen. Op elke vraag en antwoordpagina staat ook een foto van de schrijver. Ik moest erg lachen om de foto van Maren Stoffels, met een vergiet op haar hoofd en een pollepel in haar mond staat ze lekker te swingen. En Bette Westera heeft een echte koksmuts op (met blokjesrandje) en een koksjasje aan en een mooi geblokt schort om. Ze staat in een heel grote pan te roeren... ze maakt vast Thaise kip...
De recepten zijn duidelijk en hebben niet allerlei rare of dure ingrediënten. Ik zou ze allemaal wel willen uitproberen en misschien ga ik dat ook wel doen.


Echt een heel leuk boek om te vragen voor je verjaardag of om cadeau te geven en daarna... lekker gaan koken of bakken voor, of samen met,  je (verjaardags)visite, vriendinnen en vrienden!


ISBN 9789026127007 Paperback 21 x 21 cm, 111  blz. Uitgeverij de Fontein Jeugd 18-08-2009
Vanaf 8 jaar.

Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER