jeugd 6-9 jaar

Anna Dale

Heksengefluister


Sam gaat met Kerst bij zijn moeder logeren. Veel zin heeft hij niet, maar het moet. In de trein gebeuren vreemde dingen, en in de verwarring stapt hij uit op het verkeerde station. Hij mag een driewieler lenen om naar huis te gaan, maar dat ding blijkt betoverd, en brengt hem heel ergens anders heen.
Zo ontmoet hij het heksje Takkie. Zij is in opleiding in de heksenkring die de Dovenetels heet. Er zijn meer heksenkringen hoort Sam, en de Dovenetels staan niet zo hoog aangeschreven. Zij blijken een heks in hun midden te hebben, die vroeger heel veel kattenkwaad uithaalde (heksenkwaad eigenlijk) en ze komen een heks tekort.
Sam hoort over een toverboek waarvan er een bladzijde zoek is, en daar gaat het boek eigenlijk over: er zijn meer mensen/ heksen op zoek naar dat ontbrekende papiertje, van wie sommigen denken dat Sam het heeft. Maar Sam weet van niets. Samen met Takkie gaat hij op zoek gaat naar de ontbrekende bladzijde uit het grote toverboek. Ze worden gevangen genomen, ze vliegen op bezems, Takkie maakt toverdingen, en ook Sams zus, Esmée wordt er bij betrokken. Een spannende zoektocht volgt.


Jammer vind ik dat plaatsnamen niet consequent vertaald zijn. Canterbury en Aberdeen blijven onvertaald staan, terwijl andere plaatsen Stoppeldorp of zo heten. Dat zullen dan in het Engels ook wel de verzonnen namen zijn, maar het stoorde mij. Een kind leest daar overheen denk ik.
Het is een verhaal met veel getover (altijd leuk), veel dieren, weinig volwassenen (nou ja, wel heksen natuurlijk), met genoeg spanning erin. Voor een kind heel leuk denk ik. En niet zo moeilijk als Harry Potter soms kan zijn.

ISBN 9025737579 Gebonden, 245 pagina's Verschenen: maart 2005 Gottmer Uitgevers Groep b.v.
Vertaler: Sofia Engelsman Leeftijd: vanaf 9 jaar

© Marjo, mei 2005

Lees de reacties op het forum, klik hier!