jeugd 6-9 jaar

Mathilde Stein

Prinses Pernilla & de Reddende Ridders
illustraties: Dorine de Vos
tekst: Mathilde Stein


Prinses Pernilla had een leuk leventje totdat haar vader besluit dat ze genoeg heeft lopen lanterfanten. Ze moet van hem de koninklijke toren in en daar wachten op een ridder die haar komt redden en dan hup trouwen en klaar!
Pernilla baalt daar natuurlijk vreselijk van en verveelt zich enorm in de toren. Ze moet borduren, zo saai...
Gelukkig is ze niet als al die andere prinsesjes in sprookjesboeken die braaf gaan zitten wachten op hun prins.
Als op een dag de draak die op haar past een dutje doet, klimt ze uit het raam, ze is were vrij!
Natuurlijk komt ze gelijk een ridder tegen maar echt geweldig is hij niet, en zo komt ze meerdere ridders tegen die haar wel even wilden komen redden. Maar Pernilla zoekt haar ridder zelf wel uit!


Het is een verhaal met een knipoog naar het verhaal over Doornroosje. Net als in dat sprookje proberen ook in dit verhaal diverse stoere mannen de prinses te redden uit de toren. Maar schrijfster Mathilde Stein heeft er een leuke, moderne draai aan gegeven. Deze keer hoeft zich niemand door een doornstruik te worstelen maar zijn er krokodillen, reuzen een draak en een griezelmuur. De ridders zijn ook anders dan anders.
De prinses is lekker stoer van zichzelf, zij draagt het harnas en de ridder van haar keus zit bij haar achterop het paard in plaats van andersom.


De afbeeldingen zijn heel apart. Ze hebben weg van kindertekeningen maar zijn het net niet, daarvoor zijn ze te gedetailleerd en te mooi afgewerkt. Als je goed kijkt zie je allemaal grapjes in de afbeeldingen verwerkt, de jurk van de koningin is bijvoorbeeld met allemaal letters k (van koningin) versierd. In de torenkamer is met een paar potloodlijntjes en muisje weergegeven, dat lekker zit te lezen bij het vuur. Sommige details worden uitvergroot weergegeve. Alle tekeningen zijn kleurrijk en levendig, er is heel veel op te zien.
Net als bij het vorige boek van Stein & Vos is er wel een klein minpuntje, de letters zijn een enkele keer wat moeilijk leesbaar dankzij de drukke achtergrond. Maar voor de rest is het zowel qua verhaal als afbeeldingen opnieuw een erg leuk en sprankelend boek geworden.
Van mij mag dit bijzondere duo nog veel meer boeken samen maken.


ISBN 9789047705635 Hardcover 36 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 31 juli 2013
Leeftijd 6+

© Dettie, 6 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


Juffrouw van Zanten & de 7 rovers
illustraties: Dorine de Vos
tekst: Mathilde Stein
Ze lagen al uren gespannen te loeren:
Kobus en Kalle, Johannes en Joep,
Gieltje en Berend. Alleen kleine Tim niet -
die wachtte thuis met de soep.


YO! MANNEN! riep Berend. 'Snel, trek je pistolen!
Daar komt -ie, de postkoets, vol geld en vol goud!
Och hemeltje. Hadden ze toen maar geweten
wie in de koets zat - want daar ging iets fout.


In de koets zit namelijk juffrouw Van Zanten, opvoeddeskundige, en ze pakt de boeven gelijk aan op hun taal. Ze moeten wel met twee woorden spreken en ze zijn ook wel heel brutaal! Ze ziet een schone taak in het opvoeden van de zeven rovers, ze stapt uit en gaat mee naar hun hol. De rovers mogen haar koffers vol met informatie over bijvoorbeeld hangjongeren of pedagogiek sjouwen. En zij doen dat ook nog, want juffrouw Van Zanten heeft de ogen van hun moeder...
De juffrouw gaat voortvarend te werk, ze leert de rovers hoe ze zich moeten gedragen.  Het gaat prima zo, de boeven zijn beleefd, koken heerlijk, zien er piekfijn uit, dat heeft ze toch maar mooi voor elkaar gekregen, denkt ze...


Dit grappige verhaal is, zoals hierboven te zien is, in versvorm geschreven en dat heeft Mathilde Stein uitstekend gedaan. Er zit een mooi ritme in waardoor het ook prettig is om voor te lezen.
De afbeeldingen doen denken aan tekeningen van een kind dat met het puntje van zijn tong uit z'n mond een zo mooi mogelijke tekening gemaakt heeft. Vooral de slingerende wegen, de bomen, de harkerige handjes van de personen, de slungelige armen geven die indruk. Maar soms is er ineens een prachtig gestileerde koffer te zien en de koets op deze manier tekenen zou knap zijn voor een kind. De afbeeldingen zijn druk, er valt heel veel op te zien en er zit ook de nodige humor in. Vooral op het eind, als het verhaal een onverwachte wending krijgt, worden er meer grapjes gemaakt in de tekeningen. Een heel klein minpuntje is dat de tekst af en toe wat moeilijk leesbaar is vanwege de drukke achtergrond.
Maar voor de rest is het een uitstekend boek waarin de taal ook nog eens mooi is.
Met veel plezier bekeken en gelezen.


Zie ook het interview (filmpje op youtube) met Dorine de Vos over de totstandkoming van het boek


ISBN: 9789047703792 Hardcover 32 pagina's Lemniscaat juli 2011
leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 21 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER