jeugd 6-9 jaar

Anne Marie van Cappelle 7-9

http://www.annemarievancappelle.nl

 

altDe tweelingkoningin
Tekst: Anne Marie van Cappelle
Illustraties: Els van Egeraat


'In het paleis verandert nooit eens wat'.
De eerste zin wordt waargemaakt: het begin is best saai, zelfs de klok staat stil. Regina is degene die het verhaal vertelt.
Zij heeft een tweelingzus: Grisella, een nogal nuffig meisje, in tegenstelling tot Regina zelf die een halve jongen is.  Hun vader is druk met koning zijn, maar Regina gaat iedere dag een keertje bij hem op bezoek. Regina loopt best vaak langs een standbeeld van Grisella de Eerste, haar grootmoeder. Dat beeld vindt ze maar eng. Het lijkt soms ook alsof het praat! Die Grisella was maar aan akelig mens, als ze de verhalen mag geloven.

Zoals veel tweelingen lijken Grisella en Regina sprekend op elkaar. Alleen omdat Grisella een pruik draagt, ziet men het verschil.
Het is voor de zusjes dan ook heel makkelijk om van rol te wisselen: ze hoeven alleen de pruik op het andere hoofd te zetten, en iedereen noemt Regina Grisella, en Grisella Regina!
Dat komt van pas, vinden ze allebei, als hen op hun tiende verjaardag verteld wordt dat Regina de nieuwe koningin zal worden. Dan moet ze alle zevenduizend regels van Grisella de Eerste uit haar hoofd leren en zich keurig aan de regels houden. Geen gehuppel meer, geen geren buiten, alles wordt stijf en strak. Maar Regina wil niet. Kunnen die regels niet veranderd worden? Vraagt ze..
(Vanaf hier komt er meer spanning in het verhaal)
Ze wil skaten, omgaan met Frank, de jongen van buiten. In bomen klimmen, en van de trapleuning roetsjen.
Maar, heel vreemd: Grisella wil dat allemaal niet! Zij wil juist de regels leren en leren regeren. En vooral: de kroon dragen. Ze ruilen. Maar het gaat toch niet helemaal zoals ze had gedacht en Regina wil weer stoppen. En dat gaat zomaar niet! 


Gelukkig maakt het tweede deel van het verhaal het eerste stuk weer goed. Het wordt spannend, en grappig, zoals het gedoe met de nieuwe dingen.


'Gee-Es-Em is natuurlijk een afkorting. Weet jij soms wat het betekent?' Grisella keek haar uitdagend aan.
Zonder op een antwoord te wachten ging ze verder: ' Geheime Samenzwerings Machine. Ze kunnen spioneren en dan seinen ze alle gegevens door. Wie weet wat voor wapens ze nog meer hebben.'
Wapens?' Ze?'
'Buitenstaanders. Of hoe noem jij ze? Nieuwelingen. Ik heb alleen geen idee hoe groot die samenzwering is. Maar daar kom ik nog wel achter. De kanselier van de schatkist en vaders lijfwachten zitten in het complot, dat is zeker.'
'Complot? Sorry, Grisella, ik begrijp er niets van. Hoe weet je dat allemaal?'
'Een complot; een samenzwering. Dat zeg ik je toch. Ik moet het alleen allemaal nog uitzoeken... Wist je dat vaders lijfwacht een geheim wachtwoord heeft?'
'Nee.'
'Het is ook een afkorting. "O-Kie-Doo", zei hij. Geen idee wat die letters betekenen.'


ISBN  90 6494 061 4 Hardcover 160 pagina's | uitgeverij Prometheus | april 2003  
Leeftijd: vanaf 9 jaar

© Marjo   29 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER