jeugd 6-9 jaar

Bertrand Santini

Het dagboek van Gurty
Deel 1: Vakantie op het platteland
Bertrand Santini


Om eerlijk te zijn, stelde ik het lezen van dit boek steeds uit. De voorkant leek wel wat op de boeken van Het leven van een Loser en daar ben ik niet echt gek op. Maar wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch Het dagboek van Gurty open heb geslagen, wat een ontzettend leuk boek is dit. Het gaat, zoals je zal begrijpen, over Gurty. Zij is een hondje die het leven helemaal heerlijk vindt.


Het dagboek begint op 1 juli . Gurty vertelt dat zij en haar mens in de trein zaten, onderweg naar het platteland. Gurty is helemaal blij, want op het platteland ruikt het binnen naar venkel, tijm en worst en buiten is er een mengeling van een vleugje eekhoorn, vuilnisbakken van de buren en de hun kat Billenkop. Zeg nu zelf, iets fijners bestaat er toch niet!


Gurty ontmoet later ook haar vriendin Fleur weer die van alles schrikt en dan met haar pootjes stijf in de lucht op haar rug ligt. "Fleur is niet normaal maar daar mag je niet mee spotten," schrijft Gurty. Fleur zegt ook op alles joa, als ze haar maar niet slaan.


Gurty vertelt over haar heerlijke vondsten, zoals een half vergaan bot die ze vorig jaar begraven had of een fijne drol. Maar ook over de eeuwige strijd tussen haar en Billenkop, over haar baasje die soms vreselijk is - ze mag niets - en soms heel lief is en over dromen en eten en eekhoorns etc.
Het leven van een hond bestaat gewoon elke dag uit doen waar je zin in hebt en als het even lastig is dan ren je weg of ga je lekker slapen... dan is het weer over.
Kortom, de verhalen van Gurty zijn heerlijk honds. Zij bekijkt alles met haar originele, aparte,optimistische visie waardoor het een ontzettend gezellig en vrolijk boek is geworden.


"Vandaag besloot onze auto een reisje naar zee te maken en dat kwam goed uit, want wij zaten er in."


"Toen ik klein was dacht ik dat ik Stop heette. Maar dat was omdat ik vaak gekke dingen deed en dan riep iedereen de hele tijd: 'Stop!'"


"Als ik puppy's had dan zouden al mijn speentjes een verschillende smaak hebben, want gevarieerde voeding is heel belangrijk voor de gezondheid."


De dagboekverhalen - elk van datum voorzien - zijn ook prima om voor te lezen. De zwart-wit afbeeldingen van de schrijver zelf zijn heerlijk humoristisch.
Een boek om te lezen op een regenachtige dag, de zon gaat dan vanzelf weer schijnen...


ISBN 9789059249004 | Hardcover | 144 pagina's | Baeckens | maart 2021
Uitstekend vertaald door Edward van de Vendel | Leeftijd 9+

© Dettie, 5 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER