jeugd 6-9 jaar

Colas Gutman

Stinkhond is jarig
illustraties: Marc Boutavant
tekst: Colas Gutman


Alweer een doldwaas verhaal over Stinkhond en zijn grote vriend Plattekat.


Stinkhond woont in een vuilnisbak en eet alles wat hij tegenkomt. Zelfs het kaarsje van de oude taart die hij bij het afval vond. Maar juist dat kaarsje maakt hem ineens verdrietig, want het was een verjaardagskaarsje en nog nooit heeft iemand hem een fijne verjaardag gewenst!


Maar positief als hij is verzint hij er gelijk iets op. Hij gaat gewoon zijn verjaardag vieren en wel op een zondag, want verjaardagen vallen altijd in het weekend. Dus hij schrijft achterop een pizzadoos "Stinkhond nodigt je uit voor zijn verjaardagsfeestje op zondag. Kom verkleed als je wilt.' Maar Stinkhond is er toch niet gerust op, wie zou er nu helemaal willen komen... Maar een onbekend meisje zegt gelijk dat ze wel wil komen.  Ze heet Aagje Nederlaagje.


Aagje is niet populair vertelt ze, ze is helaas geen Noedelkoningin, die is pas populair. Ook al weet Stinkhond niet zo goed wat populair is, het meisje is van harte welkom op zijn feestje. En dan is er nog iemand die wil komen, Felix De Fuyver, en dat is wèl een bekende en ook nog eens het populairste kind van de buurt! Alle honden die Stinkhond altijd pesten zijn gelijk jaloers. Natúúrlijk willen ze nu wel komen!


Maar Stinkhond is alwéér ineens verdrietig want een Stinkverjaardag is pas echt leuk als er ook familie is. Maar waar is zijn moeder?
Plattekat, trouwe vriend als hij is, onderneemt gelijk actie en dat zorgt voor heel veel verwikkelingen, leuke en minder leuke.
Er blijkt ook van alles aan de hand te zijn met Aagje Nederlaagje en Felix De Fuyver... 
Plattekat beleeft ook een angstig avontuur dankzij de diepe vriendschap die hij voor Stinkhond voelt. Hij wilde hem zo graag verrassen, maar had niet gerekend op dieren die niet zo aardig zijn.
Hoe zal het allemaal aflopen?


Het verhaal valt van de ene gekke situatie in de andere. Soms is het een beetje te toevallig en er gebeurt ook wel héél veel. Maar het leukste blijft de lieve, naïeve Stinkhond die alles en iedereen aardig vindt. Daardoor loopt alles toch steeds heel goed af.
Een enorm fantasievol kinderboek.


ISBN 9789401468145 | Hardcover | 81 pagina's | Lannoo | 21 september 2021
Vertaling: Sylvia Vanden Heede | Afmeting 24,9 x 17,7 cm | Leeftijd 8+

© Dettie, 1 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stinkhond gaat naar school
illustraties: Marc Boutavant
tekst: Colas Gutman


Stinkhond heeft de tombola gewonnen en mag nu op proef naar de Drie Botjes School. Nu kan hij leren lezen wat er op de verpakking staat van de dozen, blikjes en flesjes in de vuilnisbak. Dan krijgt hij vast geen waspoeder meer binnen! Stinkhond is helemaal superblij én zenuwachtig. Gelukkig belooft zijn grote vriend Plattekat dat hij bij het uitgaan van de school op hem zal wachten met warme chocoladebroodjes...


Wie Stinkhond al een beetje kent, weet dat deze hond die in een vuilnisbak woont, niet de slimste maar wel de liefste hond van de wereld is. Helaas weten al die verwaande hondjes op school dat nog niet. Ze vinden Stinkhond dom en vies. Zelfs de juf is niet echt aardig. Ze vraagt bijvoorbeeld aan de klas wie er al eens een hond met schurft gezien heeft. Ze bedoelt Stinkhond... En die lieve naïeve Stinkhond heeft dat niet eens door. Schurfthond? Nee dat ras kent hij niet.
Gelukkig is de labrador wel heel aardig tegen Stinkhond en natuurlijk noemt Stinkhond hem dan gelijk zijn vriend.  Zo is hij nu eenmaal. Hij is blij met alles.


Maar de dag verloopt niet echt leuk voor Stinkhond en langzamerhand beseft hij dat de andere honden hem niet moeten en hem uitlachen. Pitbull verzint zelfs een heel akelig plannetje waardoor Stinkhond denkt dat de labrador hem ook in de steek heeft gelaten. Maar op gegeven moment ontdekt de juf ook dat de lieve labrador weg is, en wie anders dan Stinkhond kan zo goed speuren, hij moet immers altijd op zijn neus vertrouwen in zijn zoektocht naar eten in de vuilnisbakken.
En dan komt de aap uit de mouw... en de schuldige wordt gestraft en Stinkhond wordt beloond met... leesles! Want hij wil zo graag Plattekat kunnen voorlezen, dat heeft hij hem beloofd.

Na afloop van de schooldag wacht Plattekat hem op en wil alles weten over het schoolavontuur van Stinkhond. Zou hij Plattekat kunnen voorlezen?


Opnieuw een heerlijk verhaal rond de lieve hond en zijn vriendje. De afbeeldingen bij het verhaal zijn ook zo leuk. Die snoet van Stinkhond is gewoon onvergetelijk.
Van mij mogen er nog héél veel delen verschijnen.


ISBN 9789401465526 | Hardcover | 63 pagina's | Uitgeverij Lannoo | maart 2020
Afmeting 24,9 x 17,7 cm | Leeftijd 8+

© Dettie, 19 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stinkhond zoekt een baasje
illustraties: Marc Boutavant
tekst: Colas Gutman


In dit eerste boek van de nieuwe serie over Stinkhond mogen we kennismaken met deze vieze, stinkende, domme maar oh zo lieve hond, die van zichzelf denkt dat hij een labrador is. Hij heeft altijd een fanclub van vliegjes om zich heen, zijn vacht wemelt van de vlooien en kinderen zijn bang voor dit blaffende tapijt.
Maar ondanks de vliegjes en de vieze vacht sluit je al bij het eerste plaatje dat je van Stinkhond ziet, het dier in je hart. Je ziet gelijk dat het een vrolijke, gezellige, lieverd is. Je ziet dat hij het hele leven geweldig vindt en iedereen is gewoon fantastisch.


Stinkhond woont in een vuilnisbak samen met Plattekat, die als kitten onder de wielen van een vrachtwagen terecht kwam. Plattekat is de intellect van het stel. Hij moet alles honderd keer uitleggen aan Stinkhond, dus ook wat nou eigenlijk een baasje is.Als Stinkhond eindelijk door heeft wat een baasje hebben betekent - lekker eten, warm mandje etc - wil hij er ook wel een. Hij gaat gelijk op zoek en, zo belooft hij, als hij er een gevonden heeft krijgt Plattekat een fietspomp!

Natuurlijk loopt het naïeve beest tegen het verkeerde baasje aan. Maar Stinkhond is alleen maar blij en beseft niet dat zijn smerige uiterlijk dit keer zijn geluk is. De hot-dog winkel wil namelijk Stinkhond niet kopen, hij is tè vies, dus mag hij dan maar het huis van de baas bewaken. Ook dat gaat helemaal mis. Hij vindt het spelletje met zijn baas, die vastgebonden wordt aan een boom, superleuk!
Zijn baas vindt het echter minder gezellig en daar staat Stinkhond weer op straat, zonder zijn gedroomde baasje ...


Plotseling komen de drie boeven die dat leuke spelletje met zijn baasje deden weer tevoorschijn. Het zijn helaas heel slechte boeven, zij zijn totaal niet vriendelijk voor dieren. Maar Stinkhond ziet dat natuurlijk anders, hij vindt ze gewoon heel erg lief!
De drie pakken Stinkhond en nog veel meer dieren op en laden ze in hun auto. Ze hebben heel kwade plannen met alle beesten. Als dat maar goed gaat ...


Er gebeurt daarna van alles met Stinkhond en de overige dieren en dankzij de lieve, ontwapenende Stinkhond komt alles toch nog letterlijk op zijn pootjes terecht.


De afbeeldingen van Marc Boutavant maken het verhaal extra leuk. Als je de grappige snoet van Stinkhond ziet, krijg je vanzelf een lachkriebeltje in je buik. Hij is zo lekker vrolijk! Stiekem zou je zelf wel zo'n lieve Stinkhond willen, met Plattekat erbij!


ISBN 9789401465519 | Hardcover | 49 pagina's | NUR 287/281/282 | Uitgeverij Lannoo | maart 2020
Originele titel Chien Pourri vertaald door Sylvia Vanden Heede | Leeftijd 8+

© Dettie, 7 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stinkhond aan het strand
Colas Gutman


Dit is het derde boek van een nieuwe serie, Stinkhond genaamd, bedoeld voor beginnende lezers.
Voor wie hem nog niet kent, hij wordt aldus voorgesteld:


Dit is Stinkhond.
Hij ruikt naar sardientjes en ziet eruit als een gerafeld tapijt.
Stinkhond is niet alleen lelijk en dom, maar hij heeft ook een hart van goud.


Of hij stinkt kunnen we niet beoordelen, gelukkig maar. Lelijk, ja, hij is niet bepaald de hond die je zou uitkiezen. Maar aan de binnenkant van de omslag staan nog veel meer honden die er niet zo aantrekkelijk uitzien. Ze kijken allemaal zo boos! En dat geldt niet voor Stinkhond: die ziet er heel vrolijk uit!  En of hij dom is? Slim kan je hem inderdaad niet noemen, maar hij is vooral naïef. En dat zijn beste vriend een kat is zegt inderdaad wel dat hij een hart van goud heeft. Want Plattekat is zo mogelijk nog lelijker…


‘Hoor je dat, Plattekat? Dat klinkt fantastisch. Wij gaan ook een kind adopteren van de Kotelet d’Azur.’
‘Verwacht er maar niet te veel van, Stinkhond. Wie wil er nu een dweil en een kat die op een frisbee lijkt?’


In dit derde deel hebben Stinkhond en Plattekat het niet best. Het is snikheet, zelfs de vliegen sterven als vliegen!
Ze hebben een reisfolder te pakken gekregen – niet zo gek, ze leven van wat ze in vuilnisbakken vinden – en zouden graag naar de Côte d’Azur willen. Dat ziet er zo mooi uit… (bedenk wel: dit is geschreven door een Franse schrijver, de Côte d’Azur is dus niet zo ver voor de vrienden)
En dan komt het zomaar op hun pad, een kansje om te gaan! Want er is een zomerkamp voor vergeten dieren!
Er staat een lange rij bij de aanmelding, maar de leider ziet Stinkhond en zegt: ‘Volgens de traditie is het laatste plekje voor de zieligste verschoppeling.’
Nou, en dat is Stinkhond. En Plattekat mag mee.


Daar gaan ze, met de bus vol vergeten dieren komen ze aan aan het strand waar ook de Beach Club is. Maar daar mogen ze niet in.
Als ze Bermuda Boy ontmoeten denken ze een kind te kunnen adopteren. Dat deze jongen andere plannen heeft, dat hebben ze niet door. Toch komt het indirect door deze Bermuda Boy dat ze een ticket winnen voor de Beach club!
Daar ontsnapt Stinkhond maar net op het nippertje aan de dood, en blijkt Bermuda Boy een onverwachte kant te hebben.


Stinkhond, de titel zal meteen aanspreken bij de doelgroep, kinderen van een jaar of 8. Het verhaal vast ook, Het verhaal is verdeeld in behapbare hoofdstukken, waarin het verhaal wel doorloopt maar toch afzonderlijk te lezen valt. De hond en de kat zijn dikke vrienden en moeten het samen opnemen tegen de andere verlaten dieren die niet allemaal even aardig zijn. Behalve de labrador dan, dat is een schat van een hond. Dat kunnen we van pitbull of buldog niet zeggen.


Colas Gutman won 2012 de Franse Prix sorcière – een Franse prijs voor kinderliteratuur - in de categorie 'Eerste lezers'.
Marc Boutavant is een succesvolle Franse illustrator van kinderboeken. Hij illustreerde o.a. voor Actes Sud junior, Nathan, Seuil jeunesse en Milan.


ISBN 9789401468138 | hardcover | 36 pagina’s | Uitgeverij Lannoo | juni 2020
Illustraties van Marc Boutavant | Vertaald uit het Frans door Sylvia Vanden Heede | Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 25 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER