Blitz! Een groot ruimtefeest
Theaterlezen met Blitz!
Illustraties: Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser
'Theaterlezen is eigenlijk samen voorlezen aan publiek', schrijft Rian Visser achterin dit boek.
Het leuke is dat dankzij dit boek iedereen weet wélk stukje ze moeten voorlezen. Voor de stukjes tekst staat namelijk steeds een naam. Van tevoren spreek je met elkaar af wie de tekst achter die naam gaat voorlezen. Bijvoorbeeld jij bent Rob, je zus is Moes, papa is Boer en... je beste vriend is Blitz en je beste vriendin is Priet! De tekst die achter die namen staat, lees diegene voor. Echt superleuk. Je kunt er bijna een toneelstuk van maken.
Maar het is niet alleen heel leuk, de negenentwintig verhalen zijn ook nog eens spannend of grappig en gaan over het grote ruimtefeest dat Priet wil organiseren.
We beginnen bij de reis van Priet en Blitz door de ruimte, op zoek naar hun vrienden Rob en Moes die op de aarde wonen, want daar wil Priet zijn feest vieren. Maar er gaat natuurlijk een heleboel aan vooraf voordat het eindelijk zo ver is en wij beleven alles mee.
Priet en Blitz snappen ook niet echt alles wat op aarde gebeurt. Want waarom moet je 50 cent betalen voor het slaan van plantjes? Dat is toch zielig? En wat is er nou leuk aan de spin op de kermis? Dat kan Blitz elke dag doen! En een bezoek aan school is ook spannend, want niemand mag weten dat Blitz een ruimtewezen is.
Ondertussen gaat het voorbereiden voor het feest gewoon door. Langzamerhand lukt het Priet en Blitz, met hulp van Moes en Bob, om alles wat voor het feest nodig is bij elkaar te krijgen. En er moet natuurlijk ook wat te doen zijn... dus bedenken ze de enige echte Blitz-quiz, inclusief vragen. Ook moeten moppen verteld worden en dansen en zingen hoort ook bij een feest en... op een feest zijn natuurlijk gasten! Maar dat er zulke bijzondere gasten zouden komen hadden Priet en Blitz écht niet verwacht.
Daardoor wordt het helemaal een superfeest.
Het verhaal is zo leuk geschreven dat je bijna de namen die voor de stukjes tekst staan niet meer ziet. Dat is knap want het is wel echt een theaterboek.
Achterin het boek geeft Rian Visser nog allerlei goede tips over het theaterlezen. Je krijgt gewoon zin om het te gaan doen!
ISBN 9789025778194 | Hardcover | 138 pagina's | Gottmer | september 2023
Leeftijd 7+
© Dettie, 8 november 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Blitz! De bol met de klok
Illustraties Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser
Rian Visser: ‘Het idee voor dit verhaal begon met een droom. Ik droomde van een planeet met een klok erop. Die klok werd draaiende gehouden door een mannetje op een fiets. Hij durfde niet te stoppen met trappen, want dan zou de tijd stoppen en hield alles op te bestaan. Deze droom heb ik verwerkt in een nieuw spannend avontuur van Blitz.’
En spannend is het zeker. Er gebeurt eigenlijk altijd wel wat op Nol Nul waar Priet en Blitz wonen.
Nu is er iets raars aan de hand de lekkere knak en lik willen maar niet groeien! En ook de besjes voor Priet zijn nog te klein. Hoe kan dat nou? Dat hebben ze nog nooit meegemaakt.
Ze moeten wachten tot alles groot genoeg is. 'En als je moet wachten dan gaat de tijd langzaam' zegt Priet.
Maar dat kan niet volgens Blitz, want de tijd gaat altijd even snel. Priet gelooft daar niets van. Helemaal niet als Blitz ook nog zegt dat hij maar gaat slapen want dan gaat de tijd sneller! Hoe zit het nou?
Ze gaan zelfs de tijd testen!
Maar de volgende dag gebeurt er weer iets. Er landt een een grote stalen vogel op Bol Nul. Die dropt een ei en vliegt weer weg. Uit dat ei komt een kleine robotvogel en die roept Lok, lok, lok! Het is een lokvogel. Omdat er toch geen eten is volgen Priet en Blitz de vogel maar. En dan komt de droom van Rian Visser tevoorschijn want ze landen op een bol met die klok en die moet altijd blijven tikken...
Er volgt een lekker spannend verhaal waarin het thema tijd knap is verweven. Priet en Blitz moeten nog hard werken, veel doorstaan en hun verstand gebruiken want ze willen gewoon weer naar huis. Helaas moeten ze wachten op de grote zandloper en wat moet die grote spin eigenlijk die een enorm plakkerig web heeft gesponnen in de ruimte? Hoe kunnen ze zorgen dat ze daar niet in belanden?
Opnieuw een heerlijk fantasievol verhaal uit deze avontuurlijke serie voor beginnende lezers.
ISBN 9789025776701 | Hardcover | 160 pagina's | Gottmer | 11 november 2022
Het boek is ook goed toegankelijk voor lezers met dyslexie.
AVI E4 (NL) en Leerjaar 2 (BE)| leeftijd 7+
© Dettie, 7 januari 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Blitz! Een gek drankje
Illustraties: Lars Deltrap
Tekst: Rian Visser
Bllitz woont op bol Nul. Hij is ziek, en niet een klein beetje ziek, maar heel erg ziek. Hij heeft pijn in zijn buik, ligt op bed en hij ziet helemaal geel. Blitz wil ook niets eten, zelfs geen smul! Zijn vogelvriendje Priet maakt zich erge zorgen, Blitz moet eten, dan wordt hij wel weer beter. Maar ook een piepklein besje gaat niet naar binnen bij Blitz.
Priet besluit dat hij hulp moet zoeken en vliegt op eigen kracht de ruimte in, wat heel knap is voor zo'n klein vogeltje. Uiteindelijk belandt hij bij Flutsie die wel een drankje voor Blitz wil maken. Samen met Priet brengt ze drankje naar bol Nul en gelukkig helpt het. Alleen heeft het drankje een nare bijwerking... Blitz is een stuk kleiner geworden! Dat kan natuurlijk niet, hij kan nergens meer bij!
Priet brengt hem naar de aarde, naar zijn vrienden Rob en Moes, zij weten vast wel een oplossing. Maar nu hij zo klein is, is het op aarde ook best gevaarlijk. Een hond is hem al snel op het spoor! Maar gelukkig is konijn er en eekhoorn. Zij helpen Blitz verder en zorgen voor eten. Want van al dat gereis krijg je wel honger.
Eindelijk komen ze bij Rob en Moes, maar ook daar is Blitz niet veilig. Hoe zal dat aflopen? Komt hij ooit nog terug op bol Nul en net zo belangrijk, krijgt hij zijn oude formaat weer terug.
Stiekem ben ik best wel fan van Blitz geworden. Het is zo'n grappig wezentje met zijn groene lijf en lange neus waar hij altijd aan trekt als hij na moet denken. Ook de zorgzame Priet vormt een mooie aanvulling op de ondernemende Blitz. Omdat hij midden in het universum woont, ontmoet Blitz altijd de meest bijzondere figuren, zoals dit keer Flutsie die geweldige kleurknallen produceert. Rob en Moes wonen natuurlijk ook op een planeet, de aarde, en zodoende horen ze er ook bij.
De Blitzboeken zijn geschreven voor beginnende lezers en dat vraagt toch een speciaal gebruik van woorden, het mag nog niet te moeilijk zijn. Het is heel knap om dan toch steeds zo'n bijzonder verhaal te schrijven dat nog lekker spannend is bovendien.
Verder zijn de boeken, dankzij het gebruik van een speciaal lettertype ook makkelijk leesbaar voor dyslectici.
Daarnaast moeten we de humoristische, afbeeldingen van Lars Deltrap niet vergeten te noemen. Samen met de tekst maken zij het boek helemaal af.
Hopelijk volgen er nog veel meer delen over dit bijzondere ruimtewezentje en zijn Prietvogel.
Zie ook https://www.larsdeltrap.nl/portfolio/blitz/
ISBN 97689025775230 | Hardcover | 160 pagina's | Gottmer | 25 augustus 2021
AVI E4 (NL) en Leerjaar 2 (BE)| leeftijd 7+
© Dettie, 6 oktober 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Blitz! De jacht op het monster
illustraties: Lars Deltrap
tekst: Rian Visser
Een nieuw verhaal over Blitz en het vogeltje Priet. Deze keer zweeft er geen troep door de ruimte, zoals in deel 3, maar wel een monster! Een paars monster! Priet heeft het zelf gezien.
Het zweeft door de ruimte.
Het vloog om mij heen
En het wilde mij pakken.
Maar ik vloog snel weg.
Blitz trekt eens aan zijn lange neus, dat doet hij altijd als hij nadenkt. Even later blijkt dat het muziekding verdwenen is. Zou het monster het mee hebben genomen?
Even later komt Vodder langs. Vodder haalt troep op met zijn kar en hij brengt kunst van Tinka, zijn vriendin, naar de aarde. Die kunst is gemaakt van allerlei dingen die Vodder onderweg in de ruimte vindt. Omdat Priet zo bang is voor het monster vraagt Vodder of Priet en Blitz met hem meegaan naar de aarde. 'Dan zijn jullie er even uit. Lekker weg van bol Nul,' zegt Vodder. En dat vinden ze een heel goed idee. Dan kan Blitz gelijk zijn vrienden Rob en Moes weer eens zien!
Maar onderweg gebeurt er weer iets vreemds, er trekt iets aan hun kar, maar wat? 'Het leek wel een soort zuigding. Maar ik zag niets.' zegt Blitz. Priet voelt alweer de bibbers door zijn kleine lijfje gaan. Het is vast het monster! Maar gelukkig landen ze veilig op aarde en hebben de tijd van hun leven. Rob en Moes mogen daarna zelfs mee naar bol Nul. Nadat alles ingeslagen is voor het 'ruimtekamp' gaan ze op weg en weer hebben ze last van het zuigding, wat zou het toch zijn? En dan, op een nacht, gebeurt het...
Rob ziet iets paars.
Het zweeft recht op hem af. [...]
'Grrr,' zegt de paarse schim.
Ik neem je mee!'
'Help!' roept Rob.
Door de schreeuw van Rob heeft Moes nog net gezien dat Rob door het paarse monster werd meegenomen. En nu moeten ze met zijn allen Rob redden. Maar hoe? Blitz zijn neus doet helemaal zeer van het nadenken. Hij verzint een plan, als ze nu eens met de ruimtebrommer het monster achterna gaan...
Opnieuw een lekker humoristisch en fantasievol verhaal op AVI E4 niveau. Rian Visser weet het zo te brengen dat je onmiddellijk gelooft dat bol Nul, Blitz, Priet en Vodder bestaan. Het avontuur dat ze in de ruimte beleven is spannend en heerlijk om te lezen.
Lars Deltrap weet ook nu weer de woorden van Rian Visser om te zetten in grappige, vlotte, kleurrijke tekeningen.
Prima boek voor de kinderboekenweek 2017 dat als thema Griezelen heeft.
ISBN 9789025767549 | Hardcover | 159 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2017
AVI E4 Leeftijd ca. 7-8 jaar
© Dettie, 3 september 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Blitz! Troep in de ruimte
illustraties: Lars Deltrap
tekst: Rian Visser
Priet en Blitz wonen op bol Nul. Daar staat één boom op.
Priet zit op een tak in die boom.
De vogel slaapt niet.
Hij ziet iets vreemds.
Er zweeft een doosje met een gat voorbij en onder dat gat zit een stokje.
'Weet jij wat het is? vraagt Priet.
Blitz weet het niet.
Er vliegt wel vaker iets voorbij.
Er zweeft steeds meer troep in de ruimte.
Wij hebben ondertussen allang gezien dat het doosje een vogelhuisje is. Priet besluit te gaan wonen in dat 'doosje'. Ruimtemeneertje Blitz vindt dat gescharrel van Priet boven zijn hoofd wel gezellig. Maar op gegeven moment valt er weer iets op bol Nul, dit keer een stoel met drie poten. Blitz repareert de stoel en is er blij mee, nu kan hij lekker op een stoel zitten. En dan valt er een bed, een tafel, een badkuip, een kapot wiel... Bol Nul wordt steeds voller en Blitz vindt dat maar niets. Priet weet wel een oplossing. Gooi het gewoon de ruimte weer in, zegt hij, zo hebben we het ook gekregen. Maar dat vindt Blitz een slecht idee. Hij is bang dat het afval tegen iets of iemand aan zal botsen.
En dan ziet Priet iets heel moois, iets heel leuks, iets heel grappigs, iets heel prachtigs voorbij komen. Het zit vol schijfjes en spiegeltjes en heeft takjes, en gaten. Hij vliegt er naartoe en vindt het geweldig, hij gaat zo op in het 'speelding' dat hij niet ziet dat hij steeds verder van bol Nul wegzweeft... Als hij eindelijk uitgespeeld is, schrikt Priet enorm, waar is hij? Help! Hij is de weg kwijt!
Ondertussen is Blitz ook ongerust, waar is zijn grote vriend Priet? Zonder hem is er niets aan op bol Nul. Hij besluit hem te gaan zoeken. Hij bouwt zijn eigen ruimteschip en gaat op weg.
Onderweg komt Blitz op de gekste plekken aan. Hij ziet overal hoe er met het afval uit de ruimte omgegaan wordt. Een bol is een puinhoop, die helemaal zwart van de afval ziet, maar op een andere plek wordt er heel creatief mee omgegaan. Er komen ontmoetingen tot stand waardoor er samengewerkt wordt zodat het afval nog zijn nut heeft. Maar... waar is Priet? Vindt Blitz hem nu wel of niet?
Heerlijk verhaal, dat me in de verte een beetje doet denken aan De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry. Ook daarin worden allerlei werelden bezocht en van elke bol leert de prins wel iets, net als in dit boekje. Dit boekje van Rian Visser laat kinderen zien wat teveel afval veroorzaakt en laat ze nadenken over het (her)gebruik van afval. Dit alles verpakt in een erg leuk, humoristisch, vlotgeschreven verhaal.
Het is een boekje op AVI M4 niveau maar het valt niet op en dat is bedoeld als compliment. Het lettertype dat gebruikt is, is ook geschikt voor dyxelectici.
Bij het verhaal staan duidelijke, heldergekleurde afbeeldingen van Lars Deltrap die ook de voorgaande boeken over Blitz heeft geïllustreerd. Over zijn werkwijze vertelt hij het volgende:
"Ik begin bij een illustratie meestal met handwerk, ik werk dan graag met pen en inkt of potlood. Daarna scan ik de tekeningen in en werk ik verder met de computer in het programma Photoshop. Soms print ik het werk halverwege uit en ga er weer met hand verder in werken. Zo gaat het vaak heen en weer. Het leuke van deze manier van werken is dat je op een heel vrije manier allerlei gereedschap door elkaar kunt gebruiken."
Het leuke is ook dat deze manier van werken een heel verrassend resultaat oplevert.
Kortom, zeer geslaagd boek. Beginnende lezers zullen het verhaal enorm waarderen.
Er is zelfs een Blitz haakpatroon en een gratis digibordles Ruimtekunst te downloaden.
ISBN 9789025762322 | Hardcover | 149 pagina's | Uitgeverij Gottmer | april 2016
Leeftijd ca. 7 jaar AVI M 4
© Dettie, 25 juli 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zar en de gouden druppel
Rian Visser
Dit is al weer het achtste boek met Zar in de hoofdrol.
Zar is een speler uit een Minecraft-achtig spel. Minecraft is een computerspel dat kinderen vaak al wel kennen, een fantastisch idee van Rian Visser om daar op in te spelen en er boekjes bij te maken.
Maar dan wel een vredelievende versie: de eventuele monsters zijn niet erg eng, en er wordt niets dood gemaakt.
In het spel krijgen de spelers opdrachten van de baas, die ze samen kunnen uitvoeren.
Zar en zijn vrienden krijgen ook te maken met deze baas.
Er is namelijk een wedstrijd: wie de beste stunt doet, wint een gouden druppel. De mededingers hebben alleen die ene dag om iets te bedenken en het ook nog uit te voeren. Aan het einde van de dag zal de baas bekend maken wie er wint. En de prijs is een gouden druppel!
Iedereen wil die druppel winnen, ook Zar. Maar wat voor stunt kan hij verzinnen die beter is dan wat de anderen doen?
Een hoge salto maken? Van een hoge duikplank springen? Maar dat kunnen anderen vast ook.
Wat een lastige opdracht. En Zar voelt zich eigenlijk ook niet zo lekker, nadat hij in het water gedoken is. Wat heeft hij toch?
Gelukkig voor Zar gaat zijn vriendin Lina naar hem op zoek.
Een spannend verhaalt met een magisch tintje, en ook nog een verwijzing naar milieuvervuiling, maar dat toch vooral gaat over vriendschap.
Dit verhaal is geschreven voor kinderen die al wat beter lezen, op AVI M4 niveau (midden groep 4).
Er is meer tekst, minder afbeeldingen. De zinnen mogen al wat langer, maar beginnen nog wel steeds op een nieuwe regel. Dubbele lettergrepen en meer leestekens - ook dialogen - kunnen nu.
Als kinderen dan meer willen lezen over Zar – en dat zou helemaal niet raar zijn! – dan zijn er de andere boekjes, op E4 niveau, die een stapje verder gaan. Een leerling die groep 4 bijna heeft afgerond, zal dit wel aankunnen.
De vormgeving is met de 3-D tekeningen van Mark Baars ook in computergamesfeer. De kleuren zijn aansprekend, met de tekst erop gedrukt.
Ik leer lezen met Zwijsen bestaat uit 18 boeken van AVI Start tot en met AVI E4, speciaal voor kinderen die leren lezen. Met verhalen van de beste auteurs en illustratoren, de allerleukste onderwerpen.
Zie inkijkexemplaar (PDF)
Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim tachtig kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schrijft voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften. Als Schoolschrijver geeft ze les aan kinderen met een taalachterstand. Speciaal voor het basisonderwijs maakt ze gratis digibordlessen bij het thema van de Kinderboekenweek. Ook heeft ze verschillende digitale prentenboeken gemaakt. Haar bekendste boeken zijn Nippertje, Blitz!, hier is pier, Appie en opa en De wedstrijd van Schildpad en Haas.
ISBN 9789048746996 | Hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Zwijsen | februari 2023 Afmetingen 15.7 x 21.2 cm | 3-D tekeningen van Mark Baars | Leeftijd 7+ | AVI M4
© Marjo, 2 maart 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Boy
Een stripheld met een stiefzus en een halfbroer
Rian Visser
Cas is een jongen die het allemaal goed bedoelt maar dat komt helaas niet altijd zo over...
Zoals toen Tineke, een vriendin van mama kwam eten, die had laatst slakken gekookt vertelde mama. Cas leek het daarom wel een heel leuk idee om slakkenhuisjes in het eten te doen, hij had ze eerst heel goed schoongemaakt, dat wel. Maar Tineke vond het helemaal niet leuk, ze werd zelfs heel boos en ging weg!
Helaas was mama ook boos! Dat ze nou niet snapt dat het Cas juist een heel goed idee leek!
Als Cas even iets moet verwerken of boos of verdrietig is dan gaat hij tekenen, dan maakt hij stripverhaaltjes over wat er gebeurd is. En nu na de scheiding van papa en mama heeft hij dat wat vaker nodig want hij maakt best vaak ruzie met mama. Gelukkig heeft mama tegenwoordig een vriend, Malik.
"Malik weet overal grapjes van te maken. Zo lijken problemen meteen minder erg.
Ik probeer dat ook met mijn strips. Als ik een probleem heb, laat ik Boy er een grapje over maken."
Daarom maakt Cas nu ook steeds een stripverhaal waarin een lastige situatie omzet wordt in iets om te lachen. Zo ook het slakkenverhaal. Malik vindt de tekening zo leuk dat hij vraagt of Cas strips voor een jongensblad wil tekenen! Natuurlijk wil Cas dat! En zo wordt Boy geboren, de stripheld die allerlei mooie avonturen beleeft.
Maar helaas mama maakt het uit met Malik en nu gaat ze om met Arno, de vader van Wendy. En van die Wendy verliest Cas altijd bij judo!
Gelukkig blijft Cas wel contact houden met Malik dankzij de stripverhalen van Cas. Deze verhalen vertellen steeds over het leven van Cas, maar het lukt Cas niet altijd om van iets moeilijks een grappig verhaal te maken. Vooral als mama verteld heeft dat zij en Arno gaan samenwonen en Cas mee moet verhuizen! Dat is te erg, want dan moet hij met Wendy op één kamer slapen. Malik snapt gelukkig heel goed dat Cas dat niet wil en krijgt een wereldidee...
En hoe zit het met de vader van Cas? vraag je je misschien af. De vader van Cas is niet erg aanwezig in Cas' leven. Eigenlijk vindt Cas het een beetje saai bij zijn vader en nieuwe vriendin... En alles moet precies zoals papa het wil. Daar heeft Cas ook wel genoeg van! Maar dan krijgt Cas de opdracht om een heel stripboek te maken en dan moet Cas wel echt een avontuur beleven anders kan hij het niet tekenen en papa moet hem daarbij helpen! En tot zijn verrassing zegt papa ja.
Het wordt inderdaad een avontuur maar wel heel anders dan Cas in zijn hoofd had!
Rian Visser heeft met Cas alias Boy een ontroerend jongetje neergezet. Hij worstelt duidelijk met zijn gevoelens over alles rond papa en mama en moet steeds maar accepteren wat zijn ouders allemaal doen. Hij wil helemaal geen ander leven of een stiefzusje of een halfbroer. Hij wil gewoon dat alles goed is. En bij papa was het wel saai maar nu met zijn nieuwe halfbroertje erbij heeft papa helemaal geen aandacht meer voor hem. Er wordt hem ook gewoon nooit eens gevraagd hoe hij het vindt!
Ton de Bree heeft de illustraties in dit boek verzorgd en hij geeft ook schitterend de grappige (en soms aandoenlijke) stripverhalen van Cas weer. En zo kunnen we zien en lezen hoe Cas alles beleeft en wat voor impact bepaalde zaken op hem hebben. Maar onze Cas heeft ook veel van zijn stripheld Boy weg. Hij gaat door en vecht voor een eigen plekje in zijn leven! Dappere Cas, dappere Boy.
Om Rian Visser enkele stukjes uit het boek te zien voorlezen, klik HIER
ISBN 9789491647284 | Hardcover | 136 pagina's | Uitg. Books2download | 1 augustus 2023
Leeftijd 8+
Eerder verschenen als drie afzonderlijke boeken getiteld: Boy een jongen zoals ik, Boy een stripheld met een stiefzus, Boy op weg naar de top.
© Dettie, 22 augustus 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De steen en de tijd
Een reis van 150.000 jaar geleden tot nu
Illustraties: Tineke Meirink
Tekst: Rian Visser
Geschiedenis, wat is dat eigenlijk? Lang geleden, wat betekent dat? Is dat gisteren? Vorige week? Tijd is voor jonge kinderen een lastig begrip. Niet voor niets vragen kinderen vaak aan hun grootouders of zij vroeger ook in een hol woonden en of ze dinosauriërs hebben gezien?
De begrippen 'later' en 'vroeger' kennen kinderen van een jaar of zes wel, ze begrijpen wat verleden is, en wat toekomst, maar het begrip blijft moeilijk. Echte geschiedenislessen beginnen dan ook pas in groep 5.
Rian Visser nam de taak op zich om te verduidelijken wat geschiedenis betekent.
Het verhaal is eenvoudig:
Een zwerfkei uit de ijstijd, 150.000 jaar gelden, maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller.
En de steen ligt daar maar te liggen.
Maar om hem heen verandert er van alles: eerst ligt hij op ijs. Dan smelt het ijs en ligt hij op een heuvel. Mensen zetten hem rechtop, hij kan meer zien. Er komen mensen om hem heen wonen, die huizen worden groter, tot er een heel groot huis, een kasteel, staat en er bloemetjes om de steen gezet worden. Weer later is het kasteel een ruïne, er is een stad, en die wordt groter en groter. En dan blijkt de steen in de weg te staan. Hij wordt opgetakeld!
Een nieuw plek om de wereld te bekijken.
De steen, iets wat alle kinderen kennen, die blijft zoals hij is. Maar terwijl de steen hetzelfde blijft, verandert zijn omgeving. Dat is geschiedenis. De veranderingen.
Toen zag het er zo uit, en nu ziet het er anders uit.
Tineke Meirink maakte de paginavullende afbeeldingen, met veel leuke details waar het kind naar kijkt terwijl het voorgelezen wordt.
Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim honderd kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schreef voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften.
Zie ook de bijbehorende digibordles vol lesideeën
ISBN 9789491647260 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Books2download | juli 2020
Leeftijd vanaf 6 jaar
© Marjo, 2 oktober 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zoektocht naar een zeeklok
De tijd van regenten en vorsten 1600-1700 Christiaan Huygens
tekst: Rian Visser & Laura Wielders
illustraties: Walter Donker
Hendrik was twaalf jaar toen de directeur van het weeshuis hem naar een VOC schip bracht en op reis stuurde naar Batavia.
Nu, anderhalf jaar later, is het schip eindelijk teruggekeerd in de haven van Rotterdam. Hendrik hoopt zijn broertje Jacob, die nu nog in het weeshuis zit, terug te zien maar naar het weeshuis zelf durft hij niet. Zodirect moet hij wéér gaan varen en dat wil hij niet. Hij wil Christiaan Huygens zoeken die een slingerklok heeft uitgevonden die veel nauwkeuriger werkt dan andere klokken. Maar helaas, op zee bleek ook die klok niet goed te werken vanwege de deining.
Nu heeft de Nederlandse Staten-Generaal dertigduizend gulden beloofd aan diegene die een goed werkende zeeklok weet uit te vinden. Als Hendrik die prijs toch eens zou winnen... dan kon hij zijn broertje uit het weeshuis halen. Maar dan moet hij wel weten hoe je zo'n klok kan maken en daarom trekt Hendrik naar Den Haag. Daar huurt Christaan Huygens 's winters een kamer en van daaruit gaat hij elke dag naar het huis van zijn broer Constantijn waar op zolder een werkplaats is.
Gelukkig ontmoet Hendrik in Den Haag heel aardige mensen die hem een beetje opvangen want hij heeft natuurlijk geen huis of familie waar hij naartoe kan. Maar hoe komt hij nu in contact met Christiaan Huygens? Hij kan toch moeilijk zomaar bij dat huis van die broer aankloppen....
Zal Hendrik Christiaan Huygens ontmoeten? Zal Hendrik de zeeklok uitvinden? Zal hij zijn broertje Jacob nog terugzien?
Jongeren zullen genieten van de mooie, spannende en avontuurlijke verhaal. Het geeft een goed tijdsbeeld van de zeventiende eeuw en veel informatie over het leven en werk van Christiaan Huygens.
Achterin het boek staan foto's met toelichtingen erbij van uitvindingen van deze bijzondere geleerde en enkele website-adressen waar je meer kunt vinden over Christiaan Huygens.
Ook een goed boek voor het geval je een werkstuk moet maken of een spreekbeurt moet houden.
Dit boek van uitgeverij delubas is deel 21 uit de serie Terugblikken. Dat is een serie prentenboeken en leesboeken die aansluiten bij de canon van de Nederlandse geschiedenis. Zeer leerzaam en bovendien erg prettig leesbaar!
ISBN 9789053003916 Gebonden | formaat: 21,5 x 28,7 | aantal pagina's: 89 | delubas juni 2011
Leeftijd vanaf 8 jaar
© Dettie, 2 augustus 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Zoektocht naar een zeeklok
tekst: Rian Visser & Laura Wielders
illustraties: Walter Donker
Uit de serie Terugblikken. Dit boek gaat over Christiaan Huygens, die leefde in de zeventiende eeuw.
In die eeuw leeft ook de fictieve Hendrik. Hij is een weesjongen, die door de directeur van dat huis naar zee wordt gestuurd. Veel keuze heb je als weesjongen ook niet. Meisjes trouwens ook niet, maar daar gaat het hier niet over. Hendrik vaart mee op een VOC-schip, en komt tot zijn grote geluk weer heelhuids en zelfs redelijk gezond weer terug in Rotterdam. Met zijn vriend Sammie. Maar die laat hij staan als hij ziet dat een kapitein van een trekschuit net zonder jaagjongen komt te zitten. Hij meldt zich onmiddellijk, want varen, dat wil hij niet meer! Jaagjongen worden dat lijkt hem wel wat, dat was hij vroeger ook, toen zijn vader nog leefde. Maar het liefst wil hij leren klokken maken. Want op zee heeft hij horen praten over een zeeklok, een uitvinding die ontzettend nuttig zou zijn voor de scheepvaart. Om de lengtegraad te bepalen is het nodig dat je precies weet hoe laat het is op de plek waar je vaart. Een gewone klok is nu op zee niet handig: door de schommeling van het schip blijft immers de slinger niet recht hangen. Je moet bedenken dat de klok ook nog maar net uitgevonden was. Men had nog geen horloges zoals wij die kennen, er waren alleen slingerklokken. En helemaal precies waren die niet. Voor de gewone mens thuis geen probleem, wat maakt het uit of het in werkelijkheid een half uur vroeger of later is! Maar op zee moest alles precies. Er waren zelfs beloningen voor degene die een goede zeeklok uitvond. En dat is nu wat Hendrik wil: die zeekok uitvinden. En dan zijn broertje ophalen uit het weeshuis en samen zonder zorgen verder leven.
Maar ja Hendrik weet niets van klokken. Dus hij moet zien dat hij die Christiaan Huygens weet te vinden. Die kan hem alles leren!
Behalve een leuk en spannend verhaal is dit boek ook een bron van informatie: over het leven in de zeventiende eeuw: het weeshuis, de scheepvaart, trekschuiten, en het gewone leven van mensen. Maar vooral natuurlijk gaat het om Christiaan Huygens, uitvinder en wetenschapper. Het slingeruurwerk vond hij uit, alsmede een windkrachtmeter, een dieptemeter, een toverlantaarn en nog veel meer. Voor ie meer wil weten staat er informatie achter in het boek, met tips voor nog meer. Er zijn ook musea die je kunt bezoeken.
En natuurlijk, want dat kennen van de Terugblik-serie, is het boek prachtig uitgevoerd. Mooi papier, duidelijke bladspiegel, en leuke illustraties.
ISBN 9789053003916 | Gebonden | aantal pagina's 89 | Delubas juni 2011
Leeftijd vanaf 8 jaar illustraties: Walter Donker
© Marjo 25 september 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Brief in geheimschrift
Louis Braille 1809-1852
illustraties: Jan Lieffering
Het verhaal wordt om en om verteld door Lodewijk en Sterre. Ze hebben allebei een handicap. Lodewijk is dyslectisch. Tja, kinderen zijn hard, en hij wordt er mee gepest. Als het weer eens gebeurt blijft hij zomaar een middag weg van school en zwerft over de kermis rond. Ook al zoiets: doordat hij bijles heeft na school heeft hij nog niets van de kermis gezien terwijl zijn klasgenoten allemaal al sterke verhalen vettellen. En nu moet hij een spreekbeurt houden over iemand die net zo heet als hij zelf, en hij weet dat het enorme opgave zal zijn.
'Mijn moeder zegt dat boeken leuk en spannend zijn. Nou, ik kan best zonder. Ik heb genoeg aan wat ik zelf beleef. Dieren schrijven toch ook niet? Ik heb tenminste nog nooit een koe een brief zien schrijven. Zelfs niet met koeienletters.'
Terwijl hij rondloopt speelt hij met een aansteker die hij gedachteloos in zijn zak gestopt heeft thuis. Hij vindt gevouwen vliegtuigjes, wat is er logischer dan die in brand te steken? Hij gooit zo'n brandend vliegtuigje naar de bibliotheek en sjokt verder. Bij de botsautootjes ziet hij een meisje in een autootje zitten. Helemaal alleen is ze. Dat is Sterre, de andere hoofdpersoon. Zij is blind, maar dat heeft Lodewijk niet meteen door. Ook beseft hij helemaal niet dat Sterre wel een heel goed ontwikkeld gehoor heeft, en dat ze weet dat hij achter haar aan loopt. Bij de schiettent leren ze elkaar dan kennen, en ze blijven bij elkaar die middag.
De twee kinderen herkennen bij elkaar hun hulpeloosheid in hun handicap, al is Sterre al wel stappen verder dan Lodewijk. Dan loeien er ineens sirenes en er verschijnt politie op de kermis! Lodewijk wordt bang en wil alleen nog maar weg... Die brand is natuurlijk zijn schuld en daarom zoekt de politie hem!
Behalve dat het een spannend verhaal is, over twee kinderen die moeten leren overweg te kunnen met hun handicap, is het vooral een verhaal over Louis Braille. Juist, de Louis waarover Lodewijk een spreekbeurt zal houden. Sterre helpt hem.
Als het verhaal, dat ook nog een romantisch tintje krijgt, uit is, volgt er informatie over Louis Braille, over het brailleschrift, en natuurlijk staan er ook verwijzingen in, naar sites met meer info, of musea. Er is een braillealfabet.
Dat er ook al aanpassingen bestaan waardoor je met braille toch kan internetten was nieuw voor mij. Braille is dus absoluut geen verouderd hulpmiddel! Bij het leesboek zit ook nog een luisterboek, dat kinderen als Lodewijk en Sterre goed kunnen gebruiken.
ISBN 97890530032447 Gebonden: harde kaft, 96 pagina's Uitgeverij Delubas januari 2009
vanaf 8 jaar
© Marjo, februari 2010
Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER
Brief in geheimschrift
Louis Braille 1809-1852
Illustraties Jan Lieffering
Lodewijk heeft een heel erge hekel aan lezen, hij is namelijk dyslectisch. Als hij door die vreselijke Pieter daarmee geplaagd wordt op school loopt hij heel boos de klas uit en spijbelt 's middags. Hij gaat naar de kermis en daar ontmoet hij Sterre, zij is blind. Zij neemt Lodewijk mee in haar vaders spookhuis. Het is daar pikdonker maar omdat zij blind is weet zij precies de weg en zo leidt ze Lodewijk door het spookhuis heen. Lodewijk vertelt over zijn hekel aan boeken en is verbaasd dat Sterre juist gek op lezen is, ze is toch blind? Hoe kan zij nou lezen? Sterre laat Lodewijk zien hoe ze braille leest. Brailleschrift is gemaakt uit puntjes die letters voorstellen en Sterre is er heel goed in. Ze leest razendsnel. Ze laat Lodewijk zien hoe ze ook teksten op internet kan lezen en schrijven.
Maar dan duiken er politie-agenten op. Ze zijn op zoek naar Lodewijk...
Rian Visser is een door mij erg gewaardeerde schrijfster van o.a. de boeken Het lettercircus, De stille dief, Wil jij met mij enz. Ook deze keer weet zij mij te boeien met dit erg vlotte en spannende verhaal over problemen rond blind of leesgehandicapt zijn.
In elk hoofdstuk zijn afwisselend Lodewijk of Sterre aan het woord. Daardoor weet je precies wat ze denken en voelen en dat is heel leuk. Lodewijk is best verlegen en durft niet zo goed vragen te stellen en Sterre is heel blij dat iemand met haar praat en naar haar luistert.
Lodewijk maakt kennis met het brailleschrift en ontdekt dat hij dát wel leuk vindt. Boeken zijn niet zo stom, het is alleen omdat hij moeite heeft met lezen dat hij boeken zo vreselijk vindt. Sterre is een vrolijke, aparte meid. Ze kan zich heel goed redden, ze kan zelfs raak schieten in de schiettent! Lodewijk verbaast zich erover dat Sterre zoveel kan en veel meer hoort dan hij. Doordat Sterre zoveel vertelt over blind zijn en het brailleschrift weet Lodewijk gelijk waar hij een spreekbeurt over zal houden... over Louis Braille, de man die het alfabet voor blinden bedacht heeft.
Als je zelf een spreekbeurt wilt houden over Louis Braille dan kun je achterin dit boek al lezen wie Louis Braille was en waarom hij het blindenschrift bedacht. Ook staan daar foto afgebeeld zodat je kunt zien hoe blinde kinderen lezen en de computer kunnen gebruiken. En helemaal bijzonder is dat achterin het braillealfabet staat mét een pagina in brailleschrift. Je kunt dan zelf brailleschrift voelen en proberen of je kunt lezen wat er staat.
Bij het boek zitten ook twee luister-CD's waarop een jongen en meisje de tekst van het boek voorlezen.
Het is een boek uit de serie Terugblikken, een reeks prenten- en leesboeken bij de canon van de Nederlandse geschiedenis. Het boek zelf is erg mooi uitgevoerd, harde kaft, stevige niet al te dunne pagina's met leuke zwart-wit illustraties van Jan Lieffering bij het verhaal. Achterin veel foto's en heldere en duidelijke uitleg over brailleschrift en het gebruik daarvan. De CD's zijn zelfs van vrolijke illustraties voorzien. Verder worden hulpmiddelen en internetadressen voor blinden afgebeeld en weergegeven.
Bij het boek hoort ook een lesbrief voor het onderwijs.
Een uitstekend boek om kinderen (en volwassenen) te informeren over blind zijn.
(Dit boek is geschreven in opdracht van NLBB Vereniging van Leesgehandicapten. De NLBB wil dat mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn ook alles onbeperkt kunnen lezen, net als mensen zonder leeshandicap. Daarom is dit boek ook beschikbaar in de aangepaste leesvormen: braille, luister-cd en grootletterdruk.)
ISBN 97890530032447 Gebonden: harde kaft, 96 pagina's Uitgeverij Delubas januari 2009
vanaf 8 jaar
© Dettie, januari 2010
Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER