jeugd 6-9 jaar

Helen Moss

http://www.helenmoss.org.uk

 

altHet mysterie van het verdwenen meesterwerk
Helen Moss


Het verhaal over het verdwenen meesterwerk is deel vier in de serie ‘Avontureneiland’. Op het eiland Castle Rey woont Emily met haar hondje Drift.
Haar ouders beheren een Bed & Breakfast in de vuurtoren, en zijn erg druk daarmee.
Emily is dan ook blij als er wat gebeurt op het eiland: als de broers Scott en Jack Carter komen wonen bij hun tante Kate in Stone Cottage. Ze beleven met z’n drieën leuke, maar vooral ook spannende avonturen.


Deze keer wordt er ingebroken bij de buurvrouw. Ze verbazen zich er over: wat valt er nou te halen bij hun tekenlerares? Nieuwsgierig als ze zijn, gaan ze kijken. Mevrouw Roberts vertelt hen dat haar hond niet eens geblaft heeft, en dat er reproducties verdwenen zijn. Een werk van Leonardo Da Vinci, een Vincent van Gogh en een Picasso. 'De dame in het blauw' herinnert Emily zich wel, dat hing daar waar nu een lege plek is.
Ach, ze maakt er zich niet druk om, zegt mevrouw Roberts. Maar ze schrikt wèl als de kinderen haar een leuk filmpje laten zien dat ze gemaakt hebben op de jaarmarkt, en dat op YouTube staat. In het filmpje speelt dochter Laura Roberts een rol.
Emily heeft de schrikreactie gezien en verbaast zich over het feit dat de hond stil gebleven is.


De drie vrienden besluiten de cottage in de gaten te gaan houden en Emily doet sporenonderzoek. Zij ontmoet ook als eerste die vreemde logé in de vuurtoren, die rondloopt met een foto van Laura Roberts!
Er komt schot in de zaak als ze een ruzie horen tussen mevrouw Roberts en die Bianca.
Voor ze het beseffen zijn de Emily, Jack en Scott betrokken bij louche zaakjes, die te maken hebben met chantage, fraude en een internationale kunstroof.


Dit verhaal heeft niets te maken met het nagenoeg gelijknamige boek uit de serie detectivebureau van Kees en Co uit 2007. Deze overeenkomst en het feit dat dat andere boek niet meer leverbaar is, zegt genoeg over de vergankelijkheid van kinderboeken.
Hopelijk gaat dit leuke avonturenboek van Helen Moss niet dezelfde kant op. Het is een verhaal zonder pretenties, gewoon leuk, met een lekker spannende ontwikkeling na een wat gezapig begin. Het boek valt enigszins in de traditie van de avonturenserie van ‘De Vijf’, zoals ouderen onder ons die kennen. En daar hebben we van genoten!


ISBN 9789020673142  | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Kluitman | oktober 2014
Vertaald uit het Engels door Bies van Ede Illustraties: Wouter Tulp Vanaf 8 jaar

© Marjo, 28 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER