jeugd 6-9 jaar

Prudence Breitrose

Muis.net
Als een muis méér kan dan klikken
Prudence Breitrose


Ook muizen gaan met hun tijd mee, zo blijkt uit dit boek. Ze hebben inmiddels hun eigen muizeninternet 'wat ze zorgvuldig achter vele wachtwoorden hadden verborgen om te voorkomen dat de mens het te weten zou komen'. De muizen mailen met elkaar, houden blogs bij en posten allerlei nieuwtjes op mousebook. Ook spelletjes als Muizenval en het volgen van online cursussen zijn erg geliefd. Kortom, de muizen maken druk gebruik van de computer, alleen de afmeting van het ding is een groot probleem want de computers van mensen zijn zo enorm groot! Ze kunnen nooit eens alleen achter de PC zitten maar hebben altijd een heel team nodig om berichten te kunnen verzenden.

Groot is de opwinding in muizenland dan ook als Fred, de oom van Emma, de duimtop heeft uitgevonden. Dat is een piepkleine computer, zo klein zelfs dat je de toetsen met een tandenstoker moet bedienen. Kortom, ideaal voor muizen!
In het muizenhoofdkwartier is alles gelijk in rep en roer. Zij zullen en moeten weten hoe die computer is gemaakt zodat zij hem na kunnen maken.
Maar dat kan alleen als ze in contact treden met de mens. De meeste muizen communiceren via gebarentaal maar er zijn enkele muizen die de mensentaal kunnen spreken. PM3 (pratende muis nr 3) is daar een van en hij wordt ingeschakeld, hij zal Emma vragen of hij de duimtop mag onderzoeken voor eigen muizengebruik...


Emma is niet zomaar een meisje, ze heeft op een eiland gewoond met haar moeder, die onderzoek deed naar de daar voorkomende schapen. Het is echt een natuurkind. Ze heeft het naar haar zin bij haar oom Fred, de broer van haar moeder, daar wil ze wel blijven wonen. Maar het lot beslist anders, moeder kan naar Australië om wombats te onderzoeken en Emma moet bij haar vader gaan wonen die samen met zijn nieuwe vriendin in een klein Amerikaans plaatsje een Frans restaurant gestart is. Emma is er niet blij mee maar gelukkig kan ze haar duimtop meenemen...
wat ze niet weet is dat ook drie muizen meereizen in de koffer van Emma.


En zo gebeurt het op een dag dat  Emma geconfronteerd wordt met PM3, ze noemt hem voor het gemak Pim. Natuurlijk schrikt ze eventjes maar eigenlijk vindt ze Pim heel leuk. Emma is best eenzaam in haar nieuwe woonplaats waar iedereen het te druk heeft om zich met haar te bemoeien. De muizen zorgen ervoor dat ze zich prettig voelt. Natuurlijk verloopt alles niet van een leien dakje, want de muizen geven Emma opdrachten waardoor ze flink in de problemen kan komen. En daar is nog Joey, het neefje van papa's vriendin, die al snel iets in de gaten heeft. Hij zal ook ingelicht moeten worden voordat hij alles verpest, maar is hij wel te vertrouwen...


Prudence Breitrose heeft een heel bijzonder en geloofwaardig verhaal in elkaar gezet. Als je dit boek gelezen hebt denk je, zo'n muizenwereld die gebruikt maakt van internet, het zou zomaar eens kunnen. Ze maakt erg leuk gebruik van de kleine afmeting van de muizen, ze kunnen overal bij en in komen, zelfs in de meest geheime ruimtes. Ook bestaat er een gigantisch onderling netwerk, binnen de kortste keren kunnen ze elkaar nieuws uitwisselen dat van belang is op dat moment.
Meestermuis, de leider van de muizen, is indrukwekkend en de enkele pratende muizen zijn ook erg leuk. Eén muis heeft zijn praatopleiding via de werken van Shakespeare gevolgd en praat daardoor in grappige, beetje ouderwetse taal.
De zorg voor het milieu speelt ook een rol in het verhaal dankzij Emma's moeder maar ook dankzij de muizen... Elke muis is verplicht de opleiding Operatie Afkoeling volgen en proberen zoveel mogelijk hun invloed aan te wenden zodat de aarde leefbaar en bewoonbaar blijft.
Maar Emma en de muizen zijn natuurlijk het belangrijkste in dit verhaal en die zijn geweldig!
Heerlijk humoristisch en fantasierijk boek.


ISBN 9789051169867 Hardcover 356 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken april 2014
Met zwart-wit afbeeldingen van Stephanie Yue Leeftijd 9 +

© Dettie, 27 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER