jeugd 6-9 jaar

Annemarie Jongbloed

alt

Eén minuut voor twaalf
Twee detectives en zeven onderzoeken
Annemarie Jongbloed


De tienjarige Jesse is nog niet zo lang geleden in het flatgebouw komen wonen met zijn twee vaders en zijn jongere zusje. Hij vindt het er maar klein, hij moet namelijk een kamer delen met Jetteke. En hij was beter gewend: hun vorige huis was veel groter en er was een grote tuin. Maar ja, Yusef, zijn vader, heeft geen werk meer, en ze konden het niet betalen. De verhuizing betekende ook dat hij van school moest wisselen, afscheid nemen van juf Suzan en zijn vriend Mark!


Zijn nieuwe juf vindt hij minder leuk, maar hij heeft gelukkig wel een snel weer een vriend: Alek.
Jesse is een jongen die alles telt, zijn voetstappen, de meters van hun flat en als het kon zou hij ook de chocoladehagelkorrels op zijn boterham tellen! Hij is een pietje precies, zal ook nooit te laat komen, terwijl Alek alles vergeet, en niet op de tijd let.
Maar Alek is wel verstandiger, hij reageert niet zo impulsief als Jesse, die meteen conclusies trekt. Als de twee jongens een detectivebureau oprichten, komen ze door Jesses ideeën al snel in de problemen.
De dingen die je moet kunnen als detective, vindt Jesse, zijn: iemand ongezien volgen, voetstappen tellen en op tijd zijn. Ook moet je altijd je ov-kaart bij je hebben. En meisjes hoeven ze niet, die kletsen alles meteen door. Jammer voor Hind…


Er zijn al meteen een paar mysteries: wat zijn juffrouw Janny en meester Mo aan het bekokstoven, ze doen zo geheimzinnig! En de nieuwe buurman, die een jurk draagt en een baard heeft, dat moet wel een terrorist zijn, denkt Jesse, die wel eens wat opvangt van het nieuws.
Ze timmeren een hut, eh, kantoor, en als die de dag erna verwoest blijkt, dan moet de buurman dat wel gedaan hebben! Die stond te zwaaien met hun zaag!


De herfstvakantie komt eraan, en Jesses moeder vraagt of hij komt logeren. Alek mag ook komen. Barbara - zo noemt Jesse haar omdat ze alleen maar zijn biologische moeder is - heeft ook al een geheim! De reis er naar toe is ook erg avontuurlijk. Heeft die mevrouw een bom onder haar jas? Er komt een raar geluid achter vandaan!


Een zeer avontuurlijk boek waar erg veel in gebeurt. De verschillen tussen de twee jongens worden duidelijk en consequent uitgewerkt, dat veroorzaakt situaties met humor. En vader Yusef is Pools, zijn Nederlands is nog niet zo goed.


‘Ik geloof dat ik liever onderzoek of juf Janny en meester Mo het met elkaar doen,’ mompelt Alek.’


‘Je moeder heeft gebeld,’ zegt papa.
Jesse slikt de hap rijst door. Kleffe zooi.
‘Ze vraagt of je in de vakantie komt logeren.’
‘Logeren?’ Jesse heeft nog maar een keer bij zijn moeder gelogeerd. ‘Hoezo?’
‘Dat vindt ze loek.’
‘Leuk’, verbetert Jesse automatisch.
‘Goed, dat is dan gereugeld, ‘ zegt papa.


Door die humor en de spanning is het waarschijnlijk niet zo’n probleem dat er veel woorden op een pagina staan, weinig witregels. Tekeningetjes staan alleen maar boven de hoofdstukken, maar die zijn niet al te lang.


Het is ook een boek met een duidelijke moraal, maar zonder opgeheven vingertje, de thema’s als draagmoederschap, homoseksualiteit zijn als vanzelf opgenomen in het verhaal, en de manier waarop er met het thema terrorisme wordt omgegaan is integer.


ISBN 9789491886720 | Hardcover | 180 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | mei 2017 |Leeftijd 8+

© Marjo, 20 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER