jeugd 6-9 jaar

Susan van 't Hullenaar

http://susanteksten.nl

 

Het beeld van Raban
De Groene Hand: Deel 2
Susan van 't Hullenaar


In deel 1 lazen we hoe Flora dankzij het uitvoeren van vijf moeilijke opdrachten toegelaten werd tot De Groene Hand, een geheime club.


In deel 2 staat de club te popelen om hun eerste mysterie om op te lossen. De vijf leden, Daniël, Flora, Anniek, Hilde en Fabio willen namelijk uitzoeken hoe het kan dat er een beeld verdwenen is van het kerkhof in het dorp. Natuurlijk gaan ze eerst naar sporen zoeken op het kerkhof zelf en daar vindt Flora iets heel bijzonders. Haar vondst is de aanleiding tot een heleboel vreemde en spannende gebeurtenissen.


Maar voor het zover is weten ze inmiddels dat het beeld gemaakt is door ene Raban, toentertijd een onbekende kunstenaar maar nu, een flink aantal jaren later, is hij inmiddels vrij bekend en is zijn beeld veel geld waard. De club heeft een plan bedacht om te achterhalen waar de kunstenaar nu is en wie hen meer kan vertellen over het beeld. Ze weten niet dat ze zich op gevaarlijk terrein begeven, maar daar komen ze al snel genoeg achter als ze kennis maken met de zich zeer vreemd gedragende antiekhandelaar.


Hun verdere speurtocht leidt hen naar een museum, naar het kasteel van de familie Van Valkensteen én naar de voormalige ijskelder waar het vreselijk stinkt. Maar nog steeds hebben ze het mysterie niet weten op te lossen. Het is vooral Flora die aldoor het gevoel heeft dat ze iets op het spoor is, ze weet dat ze steeds iets over het hoofd ziet maar wat? Gelukkig is er ook nog de bedachtzame Anniek, die elke keer alles op een rij weet te zetten en zo helpen de leden van de club elkaar verder naar de oplossing van het raadsel. Maar waarom doet Hilde zo vreemd?


Het is een spannend, vlot geschreven verhaal, vooral het begin sleept je met flinke vaart het verhaal in. De kinderen komen in allerlei gevaarlijke, onverwachte situaties terecht waardoor je vol spanning verder wilt lezen hoe ze zich daar uit zullen redden. De ontknoping is helaas wat minder spectaculair, zelfs een klein beetje onwaarachtig en wat zoet.
Maar toch is dit boek verder een heerlijk avontuur om te lezen. Gelukkig verschijn half 2017 deel 3 en kunnen we opnieuw genieten van de speurtochten van De Groene Hand.


Het boek verscheen in 2015 onder dezelfde titel maar is nu in deze mooi verzorgde uitvoering en veel aantrekkelijkere omslag heruitgegeven.


ISBN 9789402601817 | hardcover | 133 pagina's | Uitgeverij Aerial | februari 2017
Met kleine zwart-wit afbeeldingen | leeftijd 8+

© Dettie, 16 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vijf opdrachten
De Groene Hand: Deel 1
Susan van 't Hullenaar


De hartsvriendinnen Anniek en Flora wonen in een klein dorpje. Flora vindt het er maar saai. Maar alles verandert op de dag dat ze op school een groene envelop in de la van haar tafel vindt. Zwaar geheim!! Thuis openmaken. Alleen. staat er op geschreven. Flora kan niet wachten tot ze naar huis kan. Met een smoes wimpelt ze Anniek af en racet naar huis, naar haar kamer.


Het is een brief van De Groene Hand. 'We beleven avonturen waar de buitenwereld niet van weet. We lossen dingen op en bieden de helpende hand. In het geheim,' melden ze. De club zoekt nieuwe leden maar voordat iemand toegelaten wordt, moeten ze getest worden en daarom krijgt Flora vijf opdrachten waardoor ze kan bewijzen dat ze dapper, slim, handig, daadkrachtig én aardig is. Haar eerste opdracht is: Binnen twee dagen een paspoort maken mét een bewijs van echtheid. Én, waarschuwt De Groene Hand, ze mag verder met niemand over het bestaan van de club spreken want dan is het afgelopen en wordt ze niet toegelaten. Voor elke goede opdracht krijgt ze een groene smaragd die ze aan een polsband kan vastmaken, die band met stenen wordt het bewijs dat ze de testen doorstaan heeft.


Flora vindt het geweldig én spannend. Ze begint gelijk aan de opdracht, maar wat is eigenlijk een bewijs van echtheid? Het wordt nog een heel gezoek voordat ze de opdracht helemaal naar de wens van De Groene Hand heeft kunnen maken. Ze legt het paspoort op de afgesproken plek en dan breekt het wachten aan. Zal ze de opdracht goed hebben gedaan? En zo ja, wat zal de volgende opdracht worden? Wie zouden er in de clubs zitten? Vanaf die tijd kijkt ze met andere ogen naar iedereen. Zou die ene jongen erbij zitten? Hij doet wel vreemd tegen haar. Of krijgt ze de brieven van dat nieuwe meisje uit haar klas? Vanaf die tijd begon het...

Gelukkig was de eerste opdracht goed uitgevoerd, ze ontvangt een groene smaragd en een nieuwe opdracht volgt. En weer wordt benadrukt dat de opdrachten en de club geheim zijn. En hoe opwindend Flora de vijf opdrachten ook vindt, ze heeft er ook een rotgevoel over omdat ze zelfs niets aan haar beste vriendin Anniek kan vertellen, ze hebben nooit geheimen voor elkaar. Nu moet ze steeds smoezen verzinnen waarom ze niet met elkaar kunnen afspreken. Zo direct raakt ze Anniek kwijt! En wat is belangrijker de club of Anniek? Maar de club en de opdrachten zijn ook zo aantrekkelijk... het dorp is ineens niet meer saai.


Natuurlijk vindt elk kind geheimen spannend en helemaal als er nog zulke pittige opdrachten bij komen kijken. Stiekem zou je zelf ook wel zo dapper willen zijn en bij zo'n club willen horen. Die dromerij is precies wat de schrijfster haarfijn heeft aangevoeld en weergegeven want zelf wilde ze dat ook. Op haar website schrijft ze namelijk;  "Mijn beste vriendin en ik zagen overal mysteries, we hadden nogal veel fantasie. Wij sloten niet uit dat er elfen of aardmannen in het bos om de hoek woonden. Of dat je via een bepaalde holle boom in een andere wereld kon komen. Bij gebrek aan echte mysteries bedachten we vaak zelf maar iets. Een club bijvoorbeeld."
En nu heeft ze ook een andere kinderdroom van haarzelf waargemaakt en dat was... later ga ik zelf ook boeken schrijven. En dat schrijven is haar goed gelukt. Het is een lekker vlot en spannend verhaal waarbij je benieuwd bent hoe het verder met Flora zal gaan. Gelukkig is er inmiddels al een deel 2 uit en is deel 3 in de maak.


ISBN 9789402601800 | Hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Aerial media Company | maart 2017
Ook verschenen als luisterboek op CD bij Superboek Stichting aangepast lezen. | Leeftijd 8+

© Dettie, 28 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER