jeugd 6-9 jaar

Johanna Kruit

www.johannakruit.nl

 

De Tierelier
Johanna Kruit


Het verhaal gaat over Lyra die samen met Babba op vakantie mag. De oude ex-zeeman heeft een kampeerbus gekocht, ze noemen hem De Tierelier. Mamalein en Hannah blijven thuis. Natuurlijk gaan Babba en Lyra eerst proefslapen, samen in het grote bed in hun slaapzak. Babba snurkt! Maar dat vindt Lyra wel gezellig. Hannah staat voor het slaapkamerraam te kijken. Ze heeft haar haren losgemaakt. 'Haren moeten kunnen ademen' zegt Hannah. Als mijn haren los zijn, dan vallen er ook nog eens gedichten uit.' Dat vindt Lyra wel bijzonder, zij schrijft namelijk ook wel eens gedichten.


Eindelijk is het zo ver, ze lijken wel zigeuners vindt Lyra. Babba neemt zijn gitaar ook mee want zigeuners horen te zingen onderweg zegt hij. Ook zijn schilderkist gaat mee en Lyra neemt haar dagboek en schetsboek mee. Geen fototoestel want Lyra knipt wel met haar ogen, zo maakt zij haar herinneringen.
Ze gaan eerst naar België omdat daar heel leuke mensen wonen. Onderweg stoppen ze af en toen want dan moeten ze even tierelieren op het wc'tje.  Ze hebben een heerlijk tijd in België. Daarna laat Babba haar in Frankrijk de plek van zijn dromen zien, ze zoeken mosselen tussen rotsen aan een strand, maken een flinke storm mee, en ze ontmoeten zelfs echte zigeuners waar ze muziek mee maken én bij mogen blijven slapen. Op het laatst hebben ze nog een derde passagier in hun Tierelier. Lyra vindt het maar wat leuk!


Het aangename van dit verhaal is dat Lyra en Babba gewoon lekker genieten van alles wat ze onderweg tegenkomen. Het maakt niet uit waar ze heen gaan want overal is er wel iets leuks. Babba gaat af en toe lekker zitten schilderen en Lyra zoekt schelpen of bouwt een dam in het riviertje en af en toe grommen ze tegen elkaar tot ze daar samen vreselijk om moeten lachen. Babba vertelt ook een beetje griezelige zeemansverhalen maar Lyra vindt dat niet eng want ze weet dat ze toch niet waar zijn.  Ze eten stokbrood met daarbij wat er in de plaatselijke winkeltjes te koop is en Lyra ziet van alles wat ze nog nooit gezien heeft. Ze beleven nog spannende momenten met inbrekers en Lyra verdwaalt nog een keer maar ook weten ze nog op het nippertje te voorkomen dat ze wegspoelen!  Ze praten en lachen veel en zingen soms de kleine gedichtjes die Lyra maakt. Maar ze kunnen ook samen heel stil genieten van het moois wat ze onderweg zien. Kortom een heerlijke vakantie waarin Lyra heel veel met haar ogen geknipt heeft, ze heeft zoveel nieuwe herinneringen erbij gekregen! Ze heeft thuis heel veel aan Mamalein en Hannah te vertellen.
Dit alles wordt in de mooie, speelse taal van Johanna Kruit verteld. Doorheen het boek staan vrolijke, gekleurde waterverfafbeeldingen van Peter van Harmelen.

De kinderboeken van Johanna Kruit hebben iets speciaals, ze sprankelen. Johanna Kruit heeft altijd iets van het kind zijn in zichzelf bewaard en weet dat op een heerlijke manier te verwoorden. Zij doet dat in haar gedichten én haar kinderboeken. Dankzij haar boeken voel je jezelf ook weer een beetje kind, een kind op ontdekkingsreis. Je mag weer even door kinderogen alles bekijken en dingen voor het eerst beleven. Dit boek is opnieuw zo'n bruisend 'feestje' en het is te hopen dat nog vele van dit soort boekenfeestjes volgen.


ISBN 9789043703857 Hardcover 72 pagina's Uitgeverij Maretak, 26 januari 2012
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 5 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vlieger van Loete

 

Loete is een beetje verdrietig, zijn mooie, spiksplinternieuwe vlieger is weg. Het touw brak toen hij vliegerde op het strand. Hij had de vlieger nog maar één dag! Loete durft het thuis niet te vertellen...
Op de radio heeft papa gehoord dat er een meisje vermist wordt, ze is weggelopen van huis. Loete denkt, een meisje vermist, mijn vlieger is ook vermist en dat is ook erg...
De volgende dag gaat hij zijn vlieger zoeken maar... hij vindt het meisje! Zij heeft zich verstopt in een bunker. Ze heet Kim en Loete moet beloven dat hij niet verklapt dat zij daar is.
De volgende dag gaat hij weer naar Kim maar ze heeft een rood hoofd en hoest heel erg, Kim is ziek!
Loete maakt zich heel erg ongerust, wat moet hij nou doen? Hij heeft beloofd niets te zeggen maar hij wil ook niet dat Kim nóg zieker wordt...
Gelukkig dat hij Flipje de oude strandjutter kent. Iedereen houdt van Flipje want hij is altijd aardig én... tegen Flipje kan je alles zeggen.
Een mooi verhaal dat een heel leuk en vrolijk eind heeft.
En de vlieger? Zal hij die nog terugvinden?


Het boekje zelf is fraai uitgevoerd en inhet boekje staan erg mooie illustraties van Peter van Harmelen. Het verhaal zelf is in korte duidelijke zinnen geschreven. Sommige gedeelten van de tekst lijken wel kleine gedichtjes, er zit een mooi ritme in. Ook een fijn verhaal om voor te lezen.


Educatieve Uitgeverij Maretak, september 2007, ISBN 978-90-437-0324-6, hardcover, 64 pagina's, AVI 5 / vanaf 7 jaar

© Dettie, september 2007

Reageren? Klik hier!

 

Spoken op de vlucht

 

Sije is weggelopen, hij wil wegblijven totdat zijn tante Lies weer terug is. Hij woont voorlopig bij haar omdat er thuis niemand is. Maar tante Lies ging voor haar werk naar het buitenland en daarom moest Sije bij de buren logeren en dat waren heel nare mensen. Sije hield het daar niet langer uit, hij móest weg.
Er zijn het laatste jaar veel heftige dingen gebeurd en Sije piekert maar en heeft het soms zo erg moeilijk met al die spoken in zijn hoofd.
Sije is naar de zee gegaan en heeft voor zichzelf een prachtige vlieger gekocht en een stel broodjes. In het begin vindt hij het wel leuk, nu kan hij lekker vliegeren. Maar waar moet hij slapen? Het is ook niet echt fijn alles alleen te moeten doen.
Op het strand ontmoet hij Iene, die logeert bij haar oma en haar huis is lekker dicht bij het strand. Iene weet goed de weg door de duinen en ze laat hem een bunker zien. Sije is blij, nu weet hij gelijk waar hij moet slapen. Hij vindt het wel naar dat hij steeds tegen haar moet liegen maar hij wil niet dat iemand weet dat hij weggelopen is.
Maar Iene komt er al snel achter wat er aan de hand is en gelukkig heeft ze haar lieve, grappige oma die weet vast een goede oplossing.
In het zelfde plaatsje aan het strand woont ook 'De schrijver' en die is wel een beetje raar maar ook heel aardig. Hij heeft een kat, Doerak, die aldoor wegloopt. Doerak is heel slim en dat is maar goed ook, want De schrijver heeft hulp nodig en Doerak is daarbij onmisbaar.


Zoals altijd bij de boeken van Johanna Kruit is dit ook weer een mooi verhaal. Zij weet ernstige, moeilijke dingen op zo'n manier te bespreken dat het niet zwaarmoedig of akelig wordt. Erg leuk is dat het niet alleen over Iene en Sije gaat maar ook De schrijver in het verhaal betrokken wordt en wel op een heel aparte en grappige manier.
De illustraties van Ann de Bode zijn heel bijzonder, De schrijver bijvoorbeeld heeft een overhemd van lijntjespapier. Naast de mooie tekeningen zijn er collage-achtige illustraties, allen in zwart-wit.
Fijn boek.

 

Hardcover, 136 pagina's, ISBN 9789058385116, uitgeverij De Eenhoorn 2008 Vanaf 9 jaar

© Dettie, oktober 2008

Reageren? Klik hier!

 

Heksenmeisje

 

Stina is de hoofdheks van de Sterrenkring maar Stina is oud en zoekt een opvolgster zodat zij rustig naar het land achter de Sterren kan gaan. Teinaki is een heksenmeisje en is voorbestemd om Stina op te volgen. Maar Teinaki is nog jong en moet nog veel leren.
Daarom wordt ze naar een onbewoond eiland gebracht en wordt haar toverkracht afgepakt. Ze moet leren om te overleven als een gewoon mensenkind. Gelukkig krijgt ze een dagboek mee en zo kunnen wij haar avonturen meebeleven, want ze heeft al haar avonturen opgeschreven.
Die avonturen zijn niet niks. Ze zijn leuk, vrolijk maar soms ook een beetje griezelig en spannend... want hoe kan het dat ze op een onbewoond eiland voetstappen van iemand anders ziet? Van wie is de stem uit de schelp? Wat zijn dat voor rare stokken op het strand? Wie is Kira? En waarom is een zeester zo belangrijk?
Teinaki blijkt een heel dapper heksenmeisje want zelfs zonder haar toverkracht durft ze op enge en gevaarlijke dingen af te gaan. Teinaki leert steeds meer maar is het genoeg om Stina op te mogen volgen?


Een prachtig uitgevoerd boek. Mooie kleurige kaft (hardcover) en bij elk hoofdstuk staat een tekeningetje in grijstinten waardoor je weet waarover het hoofdstuk zal gaan. Het verhaal zelf is spannend, het sleept je mee in de avonturen van Teinaki. Doordat het een dagboek is weet je ook wat ze bij alles denkt, bijv. hoe blij ze is dat ze eten of een schelp gevonden heeft maar ook hoe bang ze voor sommige dingen is. Het is een verhaal over een meisje dat zowel geestelijk en lichamelijk groeit, dat leert wat wel en niet belangrijk is. Maar bovenal is het een heerlijk, fantasierijk verhaal. Een aanrader!


Hardcover | 101 Pagina's | Leopold B.V. | 2006 ISBN: 9025850146 voor kinderen van 7-9 jaar

Dettie, oktober 2006

Reageren? Klik hier!

 

Jesse zoekt geheimen

 

 

Alweer zo'n mooi verzorgd boekje geschreven door Johanna Kruit. Als je het boekje openslaat zie je gelijk een fleurige tekening van twee eekhoorntjes waarvan één vanaf de linkerpagina een eikenoot naar de ander op de rechterpagina gooit. Door het hele boek heen staan erg leuke illustraties van Peter van Harmelen. Als je die bekijkt word je vanzelf vrolijk.


Het verhaal zelf is ook vermakelijk.
Jesse heeft een idee... Hij gaat geheimen sparen! En al die geheimen wil hij opschrijven in een boek. Maar hoe komt hij achter de geheimen van iedereen?
Hij volgt Poeke de poes en ontdekt haar geheim. En ook opa en oma en de bakker hebben geheimen. Maar dan wordt het wel heel moeilijk om nog meer geheimen te vinden, zou het Jesse lukken?


Het boekje is voor kinderen die net kunnen lezen. In duidelijke zinnetjes worden de avonturen van Jesse verteld. Ondanks dat de verhaaltjes kort zijn gebeuren er erg leuke, soms een klein beetje spannende dingen. Heerlijk boekje, ik heb er van genoten.


ISBN 9789043703352 hardcover 25 pagina's, educatieve uitgeverij Maretak,  januari 2008
Vanaf ca. 7 jaar

© Dettie, februari 2008

Reageren? Klik hier!