jeugd 6-9 jaar

Thomas Rutten

jeugd 6Klaasje Klungel
illustraties: Bart Koelemay


'Op een dag wordt Klaasje Klungel wakker, hij kijkt uit het raam...'


Zo begint elk verhaal over Klaasje Klungel.
In het eerste verhaal snap je meteen waarom hij Klaasje Klungel genoemd wordt. Hij wil papa en mama verrassen met een ontbijt. Helemaal goed gaat dat niet, het gaat zelfs zo verkeerd dat de brandweer binnen komt rennen. Gelukkig loopt dat goed af. Arme Klaasje hij bedoelde het steeds zo goed, maar die dag gaat echt alles mis. 'Klaasje, wat een geklungel' roept zijn vader op het laatst, maar papa is ook een klungel en eigenlijk mama en Klaasjes zusje Catootje ook! Het is gewoon voor iedereen een klungeldag. "'s Avonds in bed leest Klaasjes moeder een verhaaltje voor en hij valt zonder ongelukken in slaap. Nou ja, hij valt die nacht alleen nog een keer uit bed. Hij droomde dat hij opzij moest duiken voor een bal. Dat is alles."
"Op een dag wordt Klaasje Klungel wakker. Klaasje kijkt uit het raam en ziet dat het waait. Het waait niet een beetje, het stormt zelfs."
Klaasje ziet dat de kar van de postbode omwaait, alle brieven vliegen door de lucht. Hij maakt gauw papa wakker want oma had gezegd dat ze een brief gestuurd had met geld erin voor Catootje's verjaardag. Samen helpen ze de postbode om alle brieven te zoeken. Ze liggen overal, in de struiken, in de modder, Zullen ze de brief van oma ook vinden?
"Op een dag wordt Klaasje Klungel wakker. Hij kijkt zoals altijd, eerst uit het raam. Hij ziet niets bijzonders, maar hoort wel iets onbekends. "BENG!" Even is het stil en dan weer "BENG!" En dat gaat maar door."
Klaasje vind het een beetje eng, het zal toch geen reus zijn die door de straten loopt? Gelukkig weet papa wel wat het is en samen gaan ze kijken. Het wordt een bijzondere dag want Klaasje is niet altijd een klungel, hij wordt die dag zelfs een held!


De 21 verhaaltjes gaan over een dag uit het leven van Klaasje, van 's ochtends vroeg tot hij 's avonds weer in zijn bed kruipt.
Klaasje beleeft van alles, hij mag met oma mee of naar oom Gijs op de boerderij, of lekker uit eten met papa en mama. Maar Klaasje is soms ook verdrietig of blij of verliefd of heel slim, hij is vaak helemaal geen klungel!
Persoonlijk vond ik de verhalen , 'Lievelingsboek' 'Afscheid van opa' en 'Ober' de mooiste. De verhalen 'Koud' en 'Kikker zijn om lekker mee te lachen.
Het zijn verhalen zoals kinderen dingen kunnen zien of voelen, zoals bijvoorbeeld in 'Juf op bezoek', Klaasje vindt het wel heel leuk dat ze komt maar als ze er eenmaal is, is het toch een beetje raar. Hij kent juf alleen maar van op school samen met de andere kinderen. En nu is het toch wel anders zo'n juf alleen.
Elk verhaal beslaat 3 pagina's en is afgedrukt in middelgote letters. Bij elk verhaal staan erg mooie zwart-wit illustraties van Bart Koelemaij. Ondanks dat het boek een slappe kaft heeft is het wel een - mooi uitgevoerd - stevig boek.
Het boek lijkt me uitstekend geschikt om 's avond voor het slapen gaan uit voor te lezen. Ik hoor de kinderen al giechelen om Klaasjes geklungel. Erg leuk debuut.


ISBN 9789490140014 Paperback, 87 pagina's, uitgeverij JipKip mei 2009
Voorleesboek voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. Zelf lezen kan vanaf 6 jaar.

© Dettie, mei 2009

Zie ook www.klaasjeklungel.nl 
(met kleurplaten, te beluisteren verhalen, informatie en achtergronden over het boek)

Lees de reacties op het forum, klik HIER