jeugd 6-9 jaar

Rien Broere

http://www.rienbroere.nl

http://www.marjoleinhund.nl

http://www.riske.be

 

altEen vuurvliegje met een verlengsnoer
tekst: Rien Broere
illustraties: Marjolein Hund

Wie al eerder een boek las uit de serie Juf en Co kent de vrienden Emma, Aysel, Saimi, Lucas en Stan al. Ze zitten in groep 7 en hebben een ontzettend leuke juf. Nu nadert het einde van het schooljaar: er gaat iets leuks gebeuren: ze gaan op kamp! Maar er is ook minder leuk nieuws: Meneer Graus komt vertellen dat ze volgend jaar een andere juf krijgen, mevrouw Wrzlinski.  Daar balen ze ontzettend van: ze willen hun fantastische juf niet kwijt! Er moet iets op verzonnen worden.


Maar eerst op kamp. Met allebei de juffen, meneer Graus en Theo, de vader van Stan, die in het geheim een relatie heeft met juf Greet. Nou ja, geheim??
Er is nog meer romantiek: meneer Graus en mevrouw Wrzlinski hebben ook wat samen. Het is aanstekelijk: op dat kamp groeit ook tussen de kinderen wat moois. Dat wat betreft de romantiek.


Ze maken natuurlijk ook heel spannende dingen mee. Op de zolder van de kampeerboerderij ontdekken ze een oud perkament, met een geheimzinnige tekst. Daar willen ze meer van weten. Na een kort overleg – want tenslotte hebben ze een vol kampprogramma! - gaan ze de aanwijzingen volgen, onder leiding van de volwassenen. Helaas maken ze slapende honden wakker: als ze het raadsel bijna opgelost hebben, duikt er iemand op die hen bedreigt. Wie is die figuur en wat is hij van plan? Het wordt een enerverend avontuur dat vooral voor Lucas een bijzonder einde heeft.


Het is een verhaal boordevol humor, met gezellige en grappige dialogen, die heel leuk zijn om zelf te lezen of om voor te lezen.
Omdat Lucas een hoofdrol heeft, is hij ook degene die het best uit de verf komt. Zijn personage is heel herkenbaar. Voordat het zover is dat ze op kamp gaan, maakt hij zich druk: hij heeft soms last van bedplassen. En hij is bang in het donker! Hij weet: ze liggen allemaal op een grote slaapzaal. En natuurlijk zijn er activiteiten in het donker op zo'n kamp. Hij maakt zich grote zorgen, maar praat er met niemand over. Ook niet met zijn vrienden. Of juist niet met zijn vrienden. (Een van zijn zorgen speelt helemaal geen rol meer als ze het avontuur beleven. Best vreemd eigenlijk.)


Zo’n juf als juf Greet willen alle kinderen wel hebben! Groep 7 is dan ook heel blij als er een oplossing komt, nu hoeven de kinderen niet expres te blijven zitten...


ISBN 9789044826289 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2015
Illustraties van Marjolein Hund | Leeftijd vanaf 9 jaar.

© Marjo 30 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Probeer dat maar eens uit te leggen, juf!
tekst: Rien Broere
illustraties: Marjolein Hund


Opnieuw een boek uit de 'juf & co' serie over de vrienden Saimi, Emma, Aysel, Lucas en Stan.


Deze keer draait het verhaal vooral om Stan en zijn bijzondere vader Theo. Stan is namelijk niet te genieten de laatste tijd en wat zijn beste vriend Lucas ook probeert, Stan wil niet zeggen wat er aan de hand is. Gelukkig heeft Stan een zwak voor Saimi en zij weet wel uit hem te krijgen waarom hij zo chagrijnig is. Het blijkt dat Theo een beslissing heeft genomen waar Stan het erg moeilijk mee heeft. Hij piekert zich suf om een manier te vinden om zijn vader op andere gedachten te krijgen. Natuurlijk staan zijn vier vrienden klaar om hem te helpen. Ze bedenken een superplan, het wordt zelfs een 'combinatieplan'.


Theo is heel makkelijk, hij trekt zich van niets of niemand wat aan, wat vaak heel grappige situaties oplevert zoals de keer dat Stan naar de kapper moet en liever niet wil. Maar Theo is wel heel erg gek op zijn zoon en van hem trekt hij zich wél wat aan. Hij beseft heel goed hoe moeilijk Stan het met zijn beslissing heeft... Zal hij toch bij zijn besluit blijven, of hebben de vijf succes met hun plan?


Ondertussen gaan de lessen op school gewoon door en juf Greet is nog steeds hun geweldige grappige, lieve, knotsgekke juf. Ze heeft altijd heel bijzondere ideeën. Dit jaar bestaat de school honderd jaar en het zal juf Greet niet zijn om daar iets leuks bij te bedenken. Maar ook al is de juf altijd vrolijk toch denk Emma dat ze best eenzaam is en doortastende Emma weet daar wel wat op. Ook voor juf Greet wordt een mooi plan bedacht...


De boeken over de vijf vrienden worden steeds leuker. Rien Broere groeit mee naarmate er meer boeken verschijnen. Aanvankelijk gaf hij wel erg veel uitleg bij elke handeling of actie maar dat is in dit boek een stuk minder geworden. Wat overblijft is een humoristisch, spannend en prettig leesbaar boek waarin een lekker 'gekke' maar lieve juf en vijf leuke kinderen de hoofdrol spelen.


ISBN 9789044816594 Hardcover 183 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2013
leeftijd: vanaf 9 jaar

© Dettie, 28 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De dag dat Jodocus B. zijn paard wilde leren fluiten
tekst: Rien Broere
illustraties: Marjolein Hund


Waaigat, de school waar de vrienden Lucas, Aysel, Emma, Saimi en Stan op zitten, zal afgebroken worden. Juf Greet vraagt of het groepje wil helpen de zolder van school op te ruimen. Wie weet moet er nog wat bewaard blijven.


Emma, is er niet blij mee want ze wilde die middag oefenen. Ze heeft namelijk een uitnodiging gekregen om mee te doen met haar dansgroep aan de voorrondes voor een nieuw tv-programma. Alleen... de dansgroep bestaat nog niet, maar dat is geen probleem, ze heeft haar vrienden toch? De meiden vinden het geweldig, en natuurlijk willen ze meedoen maar Lucas en Stan willen dat a b s o l u u t niet! Dansen is voor meiden, jongens doen zoiets niet. Maar dan kennen ze slimme Emma nog niet...


Maar eerst moet die zolder opgeruimd worden. Ze vinden allerlei troep dat zo weg kan maar ook leuke dingen zoals schriftjes met verhalen. Die zijn nog geschreven met pen en inkt in ouderwets Nederlands. Stan doet helemáál een bijzondere ontdekking, in een hoek van de zolder vindt hij een  kistje van donkerbruin hout dat aan de buitenkant mooi versierd is. In het kistje zitten brieven die naar iets kostbaars verwijzen. Ze begrijpen eruit dat vroeger ergens iets verstopt is en dat het nog steeds niet gevonden is.
De kinderen staan voor een raadsel en puzzelen wat af. Ze ontdekken dat de oude schooldirecteur er wat mee te maken moet hebben, maar ze komen er niet echt uit. Het hele verhaal rond het kistje laat Lucas echter niet los, hij blijft erover piekeren en verzint een plan, niet wetend wat voor bijzondere gevolgen dat zal hebben!


Ondertussen wil Emma toch verder met haar dansgroep en arme, altijd beetje bange Lucas, heeft in een onbewaakt ogenblik ja gezegd, hij zal meedansen. Maar hij kan en durft dat helemaal niet! Was hij maar als Stan, die zegt gewoon nee, maar ook Stan moet er aan geloven! Zullen ze door de voorronde heen komen?


Opnieuw een lekker vrolijk en spannend verhaal uit de serie Juf en Co. De vrienden vormen een hechte groep die elkaar nemen zoals ze zijn. Lucas is dan wel wat bang maar ook heel slim. Emma is erg bijdehand maar kan ook heel lief zijn. En zo hebben alle kinderen hun eigen bijzondere karaktertrekken. Juf Greet is minder prominent aanwezig als in het eerste boek maar heeft nog steeds een belangrijke rol. Theo, de vader van Stan, is grappig omdat hij eigenlijk nog een groot kind is, maar wel een heel slim groot kind! De ontknoping is verrassend.
Het verhaal is in vlotte stijl geschreven, hoewel enkele gedeeltes wel ietsje minder uitgebreid besproken mogen worden, zoals hoe er bij de vrienden thuis gereageerd wordt op de dansgroep. Maar dat neemt niet weg dat het verder een erg leuk boek is dat je in één ruk uitleest. Een dikke 8.


ISBN 9789044816129 Hardcover 182 pagina's Uitgeverij Clavis juli 2012
Met zwart-wit afbeedlingen van Marjolein Hund Leeftijd 9+

© Dettie, 12 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De juf die buiten spelen als huiswerk opgaf
tekst: Rien Broere
illustraties: Marjolein Hund


Lucas, Emma, Aysel en Stan zitten allemaal in dezelfde klas. De schoolvakantie is afgelopen en vandaag begint de eerste schooldag weer. De school heet eigenlijk de Professor van Houckeschool maar niemand noemt het zo. Iedereen zegt Waaigat, vanwege het steegje met die naam, aan de achterkant van de school.


De kinderen zitten nu in groep zes en het spannende is dat ze een nieuwe juf krijgen. Dankzij een streek van Lucas maakt Emma een slechte start bij de nieuwe juf maar gelukkig is ze een bijzondere juf die heel goed tegen een grapje kan.
Ze stelt zich voor als Juf Greet, Greet van Overbeek. Ze draagt heel aparte kleren maar dat is niet het enige, ze geeft ook op een heel speciale manier les.  Als ze veel hebben gedaan op school dan geeft ze 'lekker buiten spelen' als huiswerk op. Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas en de juf heeft de kinderen voorbereid, ze wil dat het nieuwe meisje zich thuis voelt en dat neemt ze letterlijk...


Juf Greet verzint allerlei leuke dingen waar de kinderen veel van leren. De ene keer is ze jonkvrouw en vertelt ze hoe mensen vroeger leefden en aten. Ze gooiden hun afgekloven botjes bijvoorbeeld gewoon op de grond. De andere keer sluipen ze de klas uit om watervlooien te vangen en dan mogen ze die onder de microscoop bekijken. En weer een andere keer had ze een stapel vlaaien meegenomen om breuken uit te leggen. Wie een antwoord goed had kreeg een stuk vlaai.


Maar wat kinderen superleuk vinden, vinden volwassenen vaak raar of gek.  De ouders vinden de verhalen van hun kinderen over de juf maar niets. En toen juf Greet weer iets op haar manier uitlegde en er daardoor een flinke troep in de klas was, kwamen net de directeur en de  inspecteur  binnen...  het gevolg is dat Juf Greet  weg moet. Er komt een heel strenge plaatsvervangster die ook nog eens de aanstaande bruid van de directeur is. Hij kan geen natuurlijk geen kwaad woord over haar horen.
De kinderen missen juf Greet vreselijk en ze verzinnen een actie om haar terug te krijgen en dat lukt! Maar dan komt de inspecteur opnieuw kijken en juf Greet is nu net weer iets raars aan het doen... als ze nu maar mag blijven...


Een lekker vrolijk verhaal, elk kind zou wel zo'n juf Greet willen. Ook de onderlinge verhoudingen tussen de kinderen komen goed naar voren en vooral de karakters. Lucas is voor veel dingen een beetje bang, maar het gekke is dat hij voor andere dingen helemaal niet bang is. Emma is een beetje driftig maar heeft veel geduld met haar broertje en zo heeft elk kind wel iets wat goed en minder goed is. Er staan grappige zwart-wit illustraties in van Marjolein Hund, deze zijn her en der in het boek geplaatst.
Dit is het eerste boek uit de nieuwe serie 'Juf en co' en hopelijk zijn alle volgende boeken net zo leuk.


ISBN 9789044813432 | Hardcover | 150 pagina's | uitgeverij Clavis | juni 2010
Vanaf 9 jaar

© Dettie, 23 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mag ik hem ruilen?
tekst: Rien Broere
illustraties: Riske Lemmens


De moeder van Kim gaat naar een feest met haar vriendin Anja. Babet de dochter van Anja komt oppassen. Dat vindt Kim maar onzin, ze is al negen en bovendien kent ze Babet niet eens. Waarom komt Joris hun vaste oppas niet? Maar Joris moet studeren, hij staat voor zijn eindexamen dus komt Babet en mama wil er niets van horen dat zij en haar broertje Ruben (7 jaar) alleen thuis blijven.


Babet valt achteraf wel mee maar ze ziet er wel gek uit met haar zwarte haren, ogen en lippen en haar witte gezicht. Ruben vindt haar net een spook. Ook praat Babet raar, ze zegt alles aan elkaar vast. Denktook, schoetoor, weeknie... Kim moet er wel even aan wennen.


Op school vertellen sommige kinderen over hun vader en het nieuwe meisje vraagt of Kim een leuke vader heeft. De klas schrikt een beetje van die vraag want Kims vader is al heel lang dood. Kim was pas twee. Ze kan zich niets meer van haar vader herinneren.


'Dood zijn wil zeggen dat je niet meer leeft, heeft Kim bedacht. Maar dat betekent nog niet dat je er niet op een speciale manier kunt zijn.'


Haar vader leeft nog wel ergens in haar hoofd, Kim noemt hem haar gedachtevader. Soms praat ze ook tegen hem en vraagt zich bij enkele dingen af of papa dat leuk zou vinden. Maar op een dag hoort ze haar moeder telefoneren nadat haar schoolmeester op bezoek is geweest. Ze hoort haar moeder onder andere zeggen:


'Het was echt gezellig.
En: 'Het is zo'n aardige man'.'
En: 'Het is  lang geleden dat er hier een man over de vloer kwam.'
En: Daar heb ik geen tijd voor. Ik heb twee kinderen. Daar heb ik mijn handen vol aan. 's Avonds ben ik doodmoe. Het enige dat ik nog kan opbrengen, is languit op de bank tv kijken. Ik kom haast de deur niet uit. Alleen voor mijn werk.'
En: 'Ik sta er helemaal alleen voor.'
En: 'Ik kom gewoon geen leuke mannen tegen.'


Kim schrikt hier erg van. Mama is altijd vrolijk maar zou ze maar doen alsof? Zou mama graag een vriend willen hebben? Ze piekert en piekert en dan weet ze het! Ze zal voor mama een vriend zoeken! Maar als Kim haar plan bedacht heeft voelt ze zich ook een beetje naar, alsof ze papa verraden heeft. Maar als ze in gedachte gevraagd heeft of hij het begrijpt weet ze zeker dat het zo is.


'Ze voelt dat papa haar begrijpt. En hij begrijpt ook wat mama bedoelt als ze zegt dat ze alleen is. Dat heeft niets met papa te maken. Dat gaat er alleen om dat ze af en toe eens met iemand anders dan Suzanne naar de film kan. Of dat ze af en toe eens kan lachen, zoals toen de meester op huisbezoek was.'

Daarna volgt een heel leuk en apart verhaal waarbij je je heel goed kunt voorstellen hoe spannend het allemaal is voor Kim.


In het boek staan enkele geweldige, vaak humoristische, zwart-wit afbeeldingen. Riske Lemmers weet exact de sfeer en de gevoelens van Kim weer te geven. De gedachtepapa is prachtig weergegeven en om de afbeelding van Babet die aan karate doet moet je vanzelf lachen.


Dit is het vierde deel van de Verlegenstraat  Dat is niet de echte naam van de straat. Die heet eigenlijk de Fer. Légerstraat, maar iedereen noemt het de Verlegenstraat.
Ondanks het gevoelige onderwerp is het een heel vrolijk en grappig verhaal geworden dat in lekker vlotte taal geschreven is. Kinderen zullen er enorm van genieten, echt een aanrader!


('Het hoofdpersonage van elk verhaal refereert aan één van de 10 axen'
staat op de achterkant van het boek)
Aangezien ik niet wist wat axen waren heb ik dat bij de schrijver nagevraagd. Dit is o.a. het antwoord:
Een ax is de manier waarop iemand omgaat met anderen. Simpel gezegd zou je een ax een bepaald karaktertype kunnen noemen. Mensen van de universiteit in Leuven hebben een indeling in 10 axen gemaakt. Zo is er het leidende type, het haantje-de-voorste type, het teruggetrokken type, enz.  Elke karaktertrek heeft zowel een positieve als een negatieve kant, natuurlijk. Zo gaat Kim uit 'Mag ik hem ruilen' te ver in haar idee dat zij haar moeder wel eens even aan een vriend zal helpen.
In de serie 'de Verlegenstraat' staat in elk boek een ander kind centraal. Elke hoofdpersoon is een voorbeeld van een ax (karakter). Er komen dus uiteindelijk 10 boeken.)


ISBN 9789058387349 hardcover 96 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | oktober 2011
Vanaf 9 jaar

© Dettie, 17 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER