jeugd 6-9 jaar

Joke Guns & Yoeri Slegers

Ik ben Naat!
tekst: Joke Guns
illustraties: Yoeri Slegers


Naat is een jongetje van zes jaar en hij zit in 1C, de klas van juf Pat. Meestal is juf Pat lief maar soms is ze boos.
Ze wil dat Naat oplet en stil zit en dan gilt ze naar Naat. Hij vindt het niet eerlijk want hij mag niet gillen van juf Pat, waarom mag zij dat dan wel?
Maar meestal is ze lief, ze snapt heel goed dat Naat niet alles leuk vindt. Hij kan er niet zo goed tegen als het heel druk om hem heen is.

Jarig

Naat is bang.
Hij wil alles gewoon.
Gewoon stil.
Gewoon luid.
Gewoon.
Juf Pat weet dat wel.
Maar nu is er feest.
Juf Pat is jarig.
[...]

Juf Pat ziet dat Naat het helemaal niet leuk vindt en snapt dat. Ze zegt dat hij eventjes geduld moet hebben en dan mag hij lezen.
Lezen is fijn!


De illustraties zijn kleurrijk,  sommige tekeningen zijn wat stijfjes of laat ik het anders zeggen, ik houd niet van dit soort illustraties, er zit te weinig beweging in. Het haar lijkt stijf en uitgeknipt, de kinderen hebben gezichten van jonge volwassenen, de handen staan wat vreemd. Ik houd van meer plezier op een tekening en kinderen die afgebeeld worden als echte kinderen.
Maar de juf als dief is wel behoorlijk speels getekend evenals Piet in zijn feestkleding.


De verhaaltjes gaan over gebeurtenissen op school en hoe kinderen daar met elkaar om gaan. Natuurlijk gaat het ook over juf Pat die wel heel lief is en soms heel leuke dingen bedenkt zoals bij rekenen waar ze speelt dat ze een dief is. De kinderen moeten dan vertellen hoeveel er nog van iets over is nadat juf wat 'gestolen' heeft. 


"Joke Guns is erin geslaagd om met dit boek jonge kinderen het schoolleven door de ogen van een klasgenoot te laten zien. Ongetwijfeld zullen de jongere kinderen zichzelf of een klasgenoot erin herkennen en hierdoor met spanning het boek lezen (of zich laten voorlezen)
staat in een recensie en misschien is dat wel waar maar ik ben het er niet mee eens. Ik vind het een aardig boekje waarvan ik denk dat kinderen het niet steeds zullen pakken en herlezen. Daarvoor zijn de verhaaltjes net iets te netjes. Naat beleeft wel van alles maar het wordt niet erg vlot gebracht. Het verhaaltje over zwemmen bijvoorbeeld had met veel meer humor gebracht kunnen worden. Heel even ben je verrast maar dan slaat het verhaaltje weer dood. Jammer. Maar ik weet ook dat de regels voor kinderboeken nogal streng zijn, het kan zijn dat dit de schrijfster parten speelt. Het verhaal dat er uit springt is over het boek dat Naat bekrast omdat hij heel boos is. Dat is een beetje spannend, hoe zal Juf Pat reageren?


De letters zijn vrij groot gedrukt en de zinnetjes zijn eenvoudig. Het is een hardcoverboekje in pocketformaat. Op elke 2 pagina's staat een verhaaltje en één of meerdere illustraties, vaak een grote en kleine tekening.
Het boekje is geschikt voor lezertjes die ca. 6 maanden leesonderwijs gehad hebben


ISBN 9789058386113 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | februari 2010
Vanaf 6 jaar

© Dettie, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER