jeugd 6-9 jaar

Beatrice Rutishauser

Lokiloko
en de opdracht van de koning
illustraties: Corri Janssen

Beatrice Rutishauser

Vroeger gingen niet alle kinderen naar school, vaak hielpen ze hun vader en moeder of werkten ze bij een ambachtsman zoals een schoenmaker. In het land waar Lokiloko woonde, mochten sommige kinderen naar de koning om in zijn paleis mee te helpen en daar veel te leren.
Lokiloko had geen ouders meer en hij was maar wat blij dat hij ook bij de koning mocht wonen en werken, waar moest hij anders heen? Elke twee weken moesten de nieuwe kinderen ander werk gaan doen. Zo leerden ze al het werk kennen en kon bekeken worden waar een kind heel goed in was. Na een jaar moesten al de leerlingen naar de grote feestelijke troonzaal komen. De koning gaf elk kind een rapport waar precies in stond wat ze allemaal geleerd hadden en of ze goed hun best gedaan hadden. Vanaf die dag mochten ze voor de koning opdrachten uitvoeren waar ze goed in waren en graag wilden doen.
Lokiloko schrok wel want eigenlijk was hij nergens goed in vond hij. Elke keer liet hij wel wat vallen of liep hij te morsen of haalde kattenkwaad uit zoals die keer dat een steen onder het matras van de koning had gestopt... Lokilloko kreeg het er warm van, als hij maar niet weg moest, hij voelde zich zo thuis in het paleis. Maar de koning was heel aardig.

Het was stil in de zaal, iedereen keek naar de koning, want nu zou hij Lokiloko's opdracht bekend maken. Hij zei met duidelijke stem; 'Jij mag vanaf vandaag voor Lara, mijn hond zorgen. Zij heeft nog nooit naar iemand geluisterd. Mijn hond is heel ondeugend en het is belangrijk voor een koniklijk dier, zelfs heel belangrijk, om niet stout te zijn.'
Iedereen keek nu naar Lara, die alles ook had gehoord en nog rustig naast de stoel lag.
'Zij heeft een speciaal iemand nodig. Jij, Lokiloko, moet vanaf vandaag Lara leren luisteren en van haar een echte koninklijke hond maken die doet wat je zegt. Jouw opdracht, Lokiloko,  is de koninklijke hond op te voeden en je moet ook in het paleis helpen waar nodig is.'[...]
'Het is een moeilijke opdracht, Lokiloko, want tot nu toe wilde de koninklijke hond Lara geen baasje. Laat jij maar eens zien dat jij het kan.

Lokiloko is heel blij met de opdracht, de koning had het heel goed gezien, Lokiloko is gek op dieren en kan uitstekend met ze omgaan.
Lokiloko piekert hoe hij Lara moet aanpakken. Ze is natuurlijk wel een koninklijke hond en begrijpt alles wat er gezegd wordt. Lokiloko zegt daarom alles tegen Lara. Hij vertelt wat hij van plan is en waarom. Lara krijgt een halsband en Lokiloko bouwt een hondenhok op een plek waar ze kan zien wie het paleis in- en uitgaat want Lara zal de nieuwe koninklijke waakhond worden!
Lokiloko is heel streng maar ook heel lief voor Lara en langzamerhand begint ook Lara plezier te krijgen in haar taak en in haar mooi nieuwe huis. Lokiloko kan zijn geluk niet op, het leven is heerlijk! Maar op een dag is Lara weg... en ze blijft weg... Wat nu? De koning geeft een nieuwe opdracht die Lokiloko ook wel leuk vindt maar hij mist het vrije leventje en Lara verschrikkelijk. En dan hoort hij een bekend geluid... Lara is er weer!
Daarna volgen nog allemaal heel bijzondere avonturen maar één ding is zeker... Lokiloko en Lara zijn supergelukkig en ze maken ook nog eens andere kinderen helemaal blij.


Een vrolijk sprookje in moderne taal dat elk kind zal aanspreken. Bovendien staan er mooie, kleurige, grappige afbeedlingen (waterverf met inkt) van Corri Janssen bij, die de verhalen goed aanvullen. Kortom, een erg leuk boek dat zeker de moeite van het (voor)lezen waard is! 


Beatrice Rutishauser (Bazel) is lerares en pedagoge. Ze vertelde de avonturen van Lokiloko aan de kinderen uit haar klas. Die waren zo enthousiast, dat ze besloot het verhaal op te schrijven. Momenteel is zij in dienst van Caritas Zwitserland en geeft les aan docenten die met getraumatiseerde kinderen werken in Tjetsjenië, Kosovo en Moldavië. Uitgaande van kunst leert ze kinderen anders kijken en ervaren. 


ISBN 9789060386675 Hardcover 94 pagina's uitgeverij Christofoor juni 2011
Uit het Duits vertaald door Isabelle Uiterwaal en Rita Boer, Illustraties Corri Janssen
Leeftijd 6-9 jaar

© Dettie, 28 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER