jeugd 6-9 jaar

Astrid Lindgren

https://www.astridlindgren.com/en

 

altRonja de roversdochter
Astrid Lindgren

Wat heb ik als kind genoten van de boeken van Astrid Lindgren. Keer op keer las ik de avonturen van De kinderen van Bolderburen en telkens opnieuw als ik De gebroeders Leeuwenhart las plengde ik een ruime hoeveelheid tranen. Ook Ronja de roversdochter ging vele malen door mijn handen. Het deed mij dan ook veel plezier om dit boek als volwassene nog eens te mogen lezen. Ik heb er wederom ontzettend van genoten, ik was weer even kind.

Ronja wordt tijdens een hevige onweersnacht geboren. Haar vader, Mattis, is roverhoofdman en samen met zijn vrouw Lovis en zijn twaalf rovers bewoont hij een oude burcht. Eigenlijk een halve burcht want tijdens Ronja’s geboorte is het bouwwerk in tweeën gespleten. Er bevindt zich een diepe kloof tussen beide delen, de Hellepoel. Ronja is gelukkig en Mattis en zijn mannen keren regelmatig overladen met voedsel en mooie spulletjes terug van hun tochten. Dat ze hun buit van onschuldige mensen stelen weet Ronja niet. Ze is dol op haar vader.

Overdag speelt Ronja urenlang in het bos dat de burcht omringt. Het is er prachtig. Wel moet Ronja goed uitkijken voor vogelheksen. Dat zijn echte naarlingen. Ook aardmannen, trollen en moenen bevolken het bos. Mattis vertelt Ronja dat aardmannen heel gevaarlijk worden zodra ze angst bespeuren. Niet bang zijn dus, is zijn advies. Ronja volgt zijn raad op en doet elke dag heel gevaarlijke dingen. Zo leert ze zichzelf om niet bang te zijn. Gelukkig maar dat Mattis dit niet weet want de zorgen om zijn avontuurlijke dochter zouden hem tot waanzin drijven.

Er woont nog een andere roversbende in de streek. Deze bende staat uit roverhoofdman Borkus, zijn vrouw Undis, zoon Birk en hun twaalf rovers. Hun woonplek is niet langer geschikt nu er steeds meer soldaten jacht op hen maken. Ze verhuizen, tot grote woede van Mattis, naar het andere deel van de burcht. Mattis buldert en brult dat het een lieve lust is. Ronja en Birk spelen al gauw stiekem samen in het bos en worden de beste vrienden. Ze besluiten zelfs voortaan broer en zus te zijn. Wanneer Mattis hier achter komt is hij woedender dan ooit. Ronja mag niet meer omgaan met Birk gebiedt hij. Maar een broer en zus laten elkaar nooit in de steek. Ronja moet kiezen tussen haar vader en Birk.

Astrid Lindgren (1907 – 2002) is door haar dochter begonnen met schrijven. Op een dag vroeg het meisje haar moeder om een verhaal en toen verzon ze Pippi Langkous. Dat was het begin van een prachtige carrière. Vele generaties hebben al genoten van haar fantasierijke verhalen en nog steeds worden haar boeken volop gelezen. Na het herlezen van Ronja de roversdochter heb ik zin om ook de andere boeken nog eens te lezen.

ISBN 9789021618418| hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Ploegsma| november 2007
Vertaald door R. Tornqvist-Verschuur |Met illustraties van Ilon Wikland | Vanaf 7 jaar

© Annemarie, 15 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER