jeugd 6-9 jaar

Jette Schröder

http://www.jetteschroder.nl

Jette Schröder - jeugd 10-12 jaar

 

Griezel AVI's
Jette Schröder


Ze deed het al eerder: een heel eigentijds boek schrijven voor beginnende lezers. Na Stink AVI’s met vieze verhalen volgt nu een bundel met enge  verhalen.
Het is gelukkig al lang geleden dat kinderen het moesten doen met duffe en suffe teksten, de kinderen van deze tijd krijgen vast en zeker al echt plezier in lezen! De teksten zijn natuurlijk gericht op hun leesniveau – van M3 tot E4 (midden groep 3 tot einde groep 4) – maar wat nu zo leuk is , is dat ze ook de belevingswereld van kinderen aanspreken. In dit boek zijn de verhalen best eng (grappig: het tegengestelde van eng is suf!).


‘Lief zijn is suf
eng is pas leuk’


Razend knap is het verhaal over de nieuwe oppas.


Ik kijk boos naar mam.
Kan ik niet mee naar dat feest?
Die Sien is vast saai
Hoe oud is ze wel niet?
Zelfs haar naam is duf.
Wie heet er nou Sien?


Het wordt een avond om nooit meer te vergeten. En dat is niet omdat Sien zo suf en saai is dat de kinderen supervroeg in slaap vallen…
Leuk is het verhaal over het Monster van Loch Ness. En dan dat over hoe de schrijver die zegt nergens bang voor te zijn, gefopt wordt! Meesterlijk!


Jette Schröder heeft er voor gekozen om de verhalen wel op klimmend niveau te rangschikken, dus van M3 naar E4, maar dat staat niet bij de verhalen. En die zijn zo leuk dat een kind ongemerkt steeds verder zal lezen, en zich zo zal laten uitdagen!
Behalve de lengte van de zinnen en de lengte van de verhalen past de woordkeuze helemaal: verhalen over heksen (heks is bij uitstek een geschikt woord voor een beginnende lezer), vampier en weerwolven (dat wordt inderdaad al moeilijker) met kinderen in de hoofdrol die bang of ook stoer zijn. Extra leuk is de interactie met de lezer. Na vrijwel ieder verhaal wordt hij of zij aangesproken met een vraag over het onderwerp van het verhaal. Wat zou jij doen? Hoe denk jij er over? Of soms ook tips voor een leuke knutselactiviteit. Of: schrijf eens een eng verhaal!


Jette Schröder (Culemborg, 1987) schreef ik teksten voor o.a. Bobo, Sesamstraat, INKIE, SchoolTV en Benny Vreden Kinderproducties en diverse verhalenbundels. Daarna verschenen er – succesvolle – kinderboeken, bijvoorbeeld over Lieke.
Het boek werd door Heleen Brulot voorzien van grappige tekeningen.


ISBN  9789021682907 | hardcover | 128 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | mei 2022
De illustraties zijn van Heleen Brulot | Leeftijd 6+

© Marjo, 12 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

altLieke in de hoofdrol
Jette Schröder


De meester op school vertelt dat ze met de hele klas een toneelstuk zullen gaan opvoeren vlak voor de kerstvakantie. Ze mogen allemaal meedoen, er komen audities voor de hoofdrollen. Lieke krijgt hem! Maar:

‘Zou zij ook huilen als Eva de hoofdrol had gekregen? Nee, Lieke denkt van niet. Ze zou blij zijn voor haar vriendin. Maar Eva is niet blij voor Lieke. Ze kijkt zelfs een beetje boos Liekes kant op. Of verbeeldt ze zich dat nou?’


Dat verbeeldt Lieke zich niet. Ze waren dikke vriendinnen, Eva en Lieke, bij elkaar in de klas, samen naar school lopen en na school samen dingen ondernemen. Maar nu is dat ineens voorbij. Lieke is verdrietig, maar gelukkig is er Sam. Ze vindt die jongen, die net nieuw is in de klas, aardig. Hij houdt zich het liefst afzijdig van de anderen en zit altijd te tekenen, ziet Lieke. Met het toneelstuk wilde hij ook niet meedoen. Alle kinderen hebben een rol, maar Sam niet. Gelukkig weet Lieke daar wel een oplossing voor!


Dit is het hoofdgedeelte van het verhaal. Maar er gebeuren nog een heleboel andere dingen in een klas vol kinderen, die natuurlijk allemaal anders zijn. Er is bijvoorbeeld een jongen die altijd dwars ligt en anderen pest. Er is een jongen die erg druk is, en niet stil kan zitten. Bij elkaar genoeg stof om meer boekjes te maken over Lieke en haar vrienden, en die komen dan ook.  Zie http://wijzijnvriendinnen.nl


Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door pagina’s als uit een vriendinnenboekje, er staan leuke kleine tekeningetjes in. Ik weet zeker dat kinderen dit graag zullen lezen.  Het debuut van Jette Schröder laat zien dat ze kan schrijven. Het had wat minder vol gemogen, zeker als andere thema’s nog aan de orde zullen komen in komende boeken, en eigenlijk liever ook wat minder duidelijk gericht op meisjes, maar verder is het een prima leesboekje.


ISBN  9789021673332 | Paperback | 80 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juli 2014
Tekeningen van Ivan en Ilia Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 25 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER