jeugd 6-9 jaar

Nienke Berends

Aaf en het brievenmysterie
Nienke Berends


‘Was opa jouw eerste liefde?‘ vraagt Aaf.
Oma is even stil. ‘Mijn tweede,‘ zegt ze dan. ‘Wil je kaas of ham?
‘’Wie was dan je eerste liefde?’ vraagt Aaf.
‘Ach, dat is al zo lang geleden,’ zegt oma snel. ‘Kaas of ham?’
‘Kaas,’ zegt Aaf. ‘Was je verliefd op opa?’
’Ja,’ zegt oma. ‘En eigenlijk ben ik dat nog steeds. Gek, hè?’
‘Helemaal niet,’ zegt Aaf. ‘Ik ga later ook met zo’n lieve man trouwen.
‘’Moet je doen,’ zegt oma. ‘Is Tom misschien een geschikte kandidaat?’


Het is wel duidelijk dat Aaf goed overweg kan met haar oma. Omdat haar ouders allebei werken, neemt ze vaak de bus om naar oma te gaan in het hofje waar zij woont. Opa is er niet meer, maar oma zegt dat ze hem nog steeds voelt. Gelukkig, zegt Aaf, dan is oma nooit alleen. Maar natuurlijk is ze dat wel degelijk, en als Aaf dan de kans krijgt daar iets aan te doen, laat ze dat niet na.


Dat ze in die container verzeild raakt - een grappige scene -  heeft het verhaal even nodig. Want Aaf vindt daar een stapeltje brieven. Liefdesbrieven. En hoewel Tom er niets van wil weten, neemt Aaf ze mee. Ze wil ze lezen. Ze zijn oud, uit 1966! De kinderen lezen hoe een man, die Kees heet, schrijft aan zijn geliefde, mejuffrouw Vermeer. ‘Mijn allerliefste’, staat er. Tom wil meteen stoppen met lezen - lezen is toch al niet de leukste bezigheid vindt hij - en gaan voetballen, maar Aaf is juist geïntrigeerd. En dat is ze nog meer als Tom ineens beseft wie mejuffrouw Vermeer is!


Het lezen van de brieven is natuurlijk niet echt netjes, maar ja, ze zijn weggegooid! Kwalijker is dat de kinderen nu veel meer willen weten en dingen gaan doen waarvan ze allebei zeker weten dat het helemaal niet mag. Maar Aaf wil haar oma helpen. En Tom is een willige assistent.


Het is een grappig verhaal met een lichte spanningsboog over twee ondernemende kinderen, tegen een historische achtergrond. Nienke Berends ontdekte namelijk dat het lang geleden best vaak voorkwam dat een man en een vrouw stiekem trouwden. Als ze geen toestemming kregen van hun ouders – hij of zij was van andere afkomst, verdiende niet genoeg, had een ander geloof, of nog andere redenen – dan gingen ze naar Schotland, waar het plaatsje Gretna Green ligt. Want terwijl bij een huwelijk vrijwel overal de toestemming van ouders overlegd moest worden, hoefde dat niet in Gretna Green!
Op dit feit baseerde zij haar verhaal!


Dat gesprek over de liefde, met haar oma, dat is tekenend voor de relatie die oma en kleinkind in het verhaal hebben. Deze leuke dialoog geeft het onderlinge vertrouwen weer; de aarzeling van oma, hetgeen veel zegt over haarzelf en de tijd waarin zij opgroeide; en dan het terugkaatsen en Aaf in verlegenheid brengen. Wat dit stukje tekst ook aangeeft is dat Nienke Berends er goed aan gedaan heeft haar baan op te zeggen en te gaan schrijven. Ze laat hier zien dat ze dat kan!


Nienke Berends (Zwolle, 1976) schreef na Basta! dit tweede jeugdboek.


ISBN 9789044835830 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2018
Illustraties van Marieke ten Berge | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 5 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER