jeugd 6-9 jaar

Nienke Berends

https://nienkeberends.jouwweb.nl

 

Aaf graaft door
Deel 3 Aaf en Tom
Nienke Berends


Aaf wil wel eens weten hoe het zit met haar afkomst. Heel direct vraagt ze aan papa en mama hoe een zaadje van de man er uit ziet. Pap maakt dat hij weg komt, maar met mama volgt een heel gesprek: eerst over voortplanting, en dan over hoe het kan dat je bepaalde eigenschappen hebt van een van de ouders, of misschien voorouders.
Eigenlijk wordt Aaf alleen maar nieuwsgieriger. Want haar oma, de moeder van haar vader, die kent ze, zij woont vlakbij. Maar de ouders van haar moeder? Waarom zien ze die nooit meer?
Als mama haar vertelt dat het niet zo botert tussen haar en haar moeder, vindt Aaf dat zij daar niet onder hoeft te lijden. En ze schrijft een briefje naar haar grootouders.

Voor er echt contact tot stand komt, mag ze met Tom en diens moeder mee naar Zeeland. Toms moeder neemt hen mee naar het MuZEEum in Vlissingen, waar ze een rondleiding zullen krijgen. En daar hoort een bijzonder verhaal bij. Deze keer over de afkomst van Tom. Als Tom en Aaf geboeid luisteren krijgt Aaf ineens de kriebels: noemt die gids nu een naam die zij kent?


De verteltoon is vlot en de spanningsboog zodanig dat je wilt weten wat er aan de hand is met de familie van Aaf en Tom. Het lijkt ook gevolgen te hebben voor de vriendschap tussen de twee!
Dat kan toch niet?


Het achterliggend verhaal  gaat over een honderdtal zwarten, die in 1596 Middelburg aan land gebracht werden: tot slaaf gemaakte Afrikanen. Het ging om vrouwen, mannen en kinderen. Tot verontwaardiging van burgemeester Adriaen Hendrikszoon ten Haeff ging het om mensen die niet vrij waren, maar verkocht konden worden. De burgemeester eiste hun vrijlating.
Nienke Berends gebruikt dit verhaal, maar die geschiedenis heeft geen duidelijke afloop. Of het verhaal van Tom en Aaf helemaal klopt is niet zeker.
Hoe het met de slaven verder ging nadat ze aankwamen in Middelburg is niet echt bekend. Genoemde Pieter van der Haegen (voorvader van Aaf) heeft inderdaad geleefd.


Lees dat verhaal: HIER


Nienke (Zwolle, 1976) studeerde ze een tijdje Psychologie en ook even Gezondheidswetenschappen. Ze haalde haar PABO-diploma en stond jaren voor de klas. Haar debuut was Basta!

ISBN  9789044848632| Hardcover | 102 pagina’s | Uitgeverij Clavis | februari 2023
Illustraties door Isabel Bouttens
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 21 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aaf en het brievenmysterie
Aaf en Tom deel 1

Nienke Berends


‘Was opa jouw eerste liefde?‘ vraagt Aaf.
Oma is even stil. ‘Mijn tweede,‘ zegt ze dan. ‘Wil je kaas of ham?
‘’Wie was dan je eerste liefde?’ vraagt Aaf.
‘Ach, dat is al zo lang geleden,’ zegt oma snel. ‘Kaas of ham?’
‘Kaas,’ zegt Aaf. ‘Was je verliefd op opa?’
’Ja,’ zegt oma. ‘En eigenlijk ben ik dat nog steeds. Gek, hè?’
‘Helemaal niet,’ zegt Aaf. ‘Ik ga later ook met zo’n lieve man trouwen.
‘’Moet je doen,’ zegt oma. ‘Is Tom misschien een geschikte kandidaat?’


Het is wel duidelijk dat Aaf goed overweg kan met haar oma. Omdat haar ouders allebei werken, neemt ze vaak de bus om naar oma te gaan in het hofje waar zij woont. Opa is er niet meer, maar oma zegt dat ze hem nog steeds voelt. Gelukkig, zegt Aaf, dan is oma nooit alleen. Maar natuurlijk is ze dat wel degelijk, en als Aaf dan de kans krijgt daar iets aan te doen, laat ze dat niet na.


Dat ze in die container verzeild raakt - een grappige scene -  heeft het verhaal even nodig. Want Aaf vindt daar een stapeltje brieven. Liefdesbrieven. En hoewel Tom er niets van wil weten, neemt Aaf ze mee. Ze wil ze lezen. Ze zijn oud, uit 1966! De kinderen lezen hoe een man, die Kees heet, schrijft aan zijn geliefde, mejuffrouw Vermeer. ‘Mijn allerliefste’, staat er. Tom wil meteen stoppen met lezen - lezen is toch al niet de leukste bezigheid vindt hij - en gaan voetballen, maar Aaf is juist geïntrigeerd. En dat is ze nog meer als Tom ineens beseft wie mejuffrouw Vermeer is!


Het lezen van de brieven is natuurlijk niet echt netjes, maar ja, ze zijn weggegooid! Kwalijker is dat de kinderen nu veel meer willen weten en dingen gaan doen waarvan ze allebei zeker weten dat het helemaal niet mag. Maar Aaf wil haar oma helpen. En Tom is een willige assistent.


Het is een grappig verhaal met een lichte spanningsboog over twee ondernemende kinderen, tegen een historische achtergrond. Nienke Berends ontdekte namelijk dat het lang geleden best vaak voorkwam dat een man en een vrouw stiekem trouwden. Als ze geen toestemming kregen van hun ouders – hij of zij was van andere afkomst, verdiende niet genoeg, had een ander geloof, of nog andere redenen – dan gingen ze naar Schotland, waar het plaatsje Gretna Green ligt. Want terwijl bij een huwelijk vrijwel overal de toestemming van ouders overlegd moest worden, hoefde dat niet in Gretna Green!
Op dit feit baseerde zij haar verhaal!


Dat gesprek over de liefde, met haar oma, dat is tekenend voor de relatie die oma en kleinkind in het verhaal hebben. Deze leuke dialoog geeft het onderlinge vertrouwen weer; de aarzeling van oma, hetgeen veel zegt over haarzelf en de tijd waarin zij opgroeide; en dan het terugkaatsen en Aaf in verlegenheid brengen. Wat dit stukje tekst ook aangeeft is dat Nienke Berends er goed aan gedaan heeft haar baan op te zeggen en te gaan schrijven. Ze laat hier zien dat ze dat kan!


Nienke Berends (Zwolle, 1976) schreef na Basta! dit tweede jeugdboek.


ISBN 9789044835830 | hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2018
Illustraties van Marieke ten Berge | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 5 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER