jeugd 6-9 jaar

Sietske Mol & Sarike van Wijgerden

http://www.sarike.nl

http://www.meisjeopzee.nl

 

Kik is op Mik
illustraties: Sarike van Wijgerden
tekst: Sietske Mol


"Vandaag - 12 februari 2016 - opent koning Willem-Alexander de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum, tijdens een groot evenement in het centrum van Den Bosch. De tentoonstelling is het hoogtepunt van de culturele manifestatie Jheronimus Bosch 500, waarmee het 500ste sterfjaar van de kunstenaar uitgebreid wordt herdacht.


"Nooit eerder waren zo veel kunstwerken van Jeroen Bosch te zien in Den Bosch, de stad waar de wereldberoemde kunstenaar rond 1450 als Jheronimus van Aken werd geboren en waaraan hij zijn artiestennaam ontleende." Meldt de Nederlandse Omroep Stichting.


"De bijzondere figuurtjes op de schilderijen van deze beroemde kunstenaar uit de middeleeuwen inspireerden Sarike van Wijgerden en Sietske Mol tot het maken van kik is op mik. Het ei met benen, de vis met het huisje, het figuurtje met de rare snavel, ze zijn allemaal terug te vinden in de schilderijen van Jeroen Bosch. In kik is op mik hebben ze een naam gekregen. Zo komt zijn werk ook voor jonge kinderen tot leven." Lezen we op de site van de uitgeverij.


Het figuurtje met de rare snavel heet in dit boek Kik en hij woont bovenop een berg. Op het topje van een andere berg woont Mik. Kik is verliefd op Mik en hij besluit een brief aan Mik te schrijven. Hij bindt de brief aan een roos en gooit die naar Mik. Maar dat mislukt natuurlijk, de berg waar Mik woont is veel te ver weg. Dan ga ik zelf maar naar Mik, besluit Kik, en gaat op stap. Kris, een vis met een slurf en een huisje op zijn rug brengt Kik wel naar Mik, belooft hij... maar onderweg komen ze Reus Teus tegen. Hij loopt rond in een ei.  Reus Teus  brengt Kik wel verder, belooft hij... Hij loopt door naar zee en daar neemt een zwoot Kik verder mee. En zo reist Kik verder, op zoek naar Mik. Zal hij Mik nog vinden?


Het idee is geweldig. De afbeeldingen zijn prachtig, helemaal in de sfeer van de schilderijen van Jeroen Bosch. De figuurtjes zijn nagenoeg tijdloos en doen daardoor heel modern aan. Maar wat jammer dat het boek op AVI E3 niveau geschreven is. De tekst bestaat daardoor uit woorden van één lettergreep, zoals:

vis kris is pips
kris vreest de reus

[...]

kik keurt reus teus.
is teus boos en naar?

De schrijfster heeft flink gespeeld met de  - verplichte - korte woorden en klanken, ze heeft veelvuldig met binnen- en eindrijm gewerkt, het moet een enorm gepuzzel geweest zijn, het is een knap staaltje vakwerk, maar... voor beginnende lezertjes wordt het verhaal vrij lastig te volgen door al dat gespeel met klanken. Het leest niet prettig. Het gestoei met klanken haalt je uit het verhaal waardoor niet altijd goed overkomt waar het over gaat.

Aan de kinderen wordt jammer genoeg ook niet verteld dat de fantasierijke figuurtjes oorspronkelijk door Jeroen Bosch bedacht zijn. Het had bijvoorbeeld leuk geweest deze wezentjes achterin het boek te tonen zoals ze op de schilderijen te zien zijn. Eveneens mis ik een korte levensloop over de schilder zelf. 
Maar... scholen kunnen bij dit boek gratis lesideeën downloaden. De lesideeën bestaan uit opdrachten rondom Jeroen Bosch en opdrachten rondom de thema's uit het verhaal. Gelukkig is daarin wel meer over de schilder en zijn werk te vinden, met mooie afbeeldingen erbij van de schilderijen - en details daarvan - waarop de figuurtjes voorkomen.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051164916 | Hardcover | 44 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2015
formaat: 18,6 x 23,8 cm | Leeftijd 6+ AVI E3

© Dettie, 12 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER