jeugd 6-9 jaar

Gerard van Gemert (7-9 jr)

http://www.gerardvangemert.nl

http://www.mark-janssen.nl

http://www.ivanilia.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren vanaf 5 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 10-12 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 13-15 jaar

 

Penaltytrofee
(Kief de goaltjesdief 18)
illustraties: Mark Janssen

tekst: Gerard van Gemert


Daan Kiefsma, ook Kief de goaltjesdief genoemd, staat een spannende tijd te wachten. Hij doet namelijk mee aan de landelijke strafschoppenwedstrijd en hij zit al in de halve finale! Maar dat wil niet zeggen dat de prijs als binnen is. Een andere jongen, Marvin, is ook een heel goede penalty schieter.

Ondertussen gaat het gewone schoolleven ook door. Kief vindt gym de allerfijnste les. Maar die dag gaat de hele les niet door want de gymspullen zijn gestolen! Kief baalt als een stekker. Wie doet nou zoiets?


Maar Kief al Kief niet zijn dat hij op op onderzoek uitgaat  als hij een vreemd busje ziet staan, die stond er vorige week ook al... en dat is gek want er is op die plek alleen een leegstaand pand te vinden. Hij weet bijna zeker dat het busje met de diefstal te maken heeft. Samen met zijn vriend Remy bedenkt hij een strategie die zal leiden tot de dader, maar hij schrikt heel erg als dat iemand is die hij helemaal niet verwacht!
Toch onderneemt hij stappen om de dader zijn straf te laten krijgen, en dan blijkt alles toch even anders in elkaar te zitten.


En dan is daar de grote dag... De finale van de strafschoppenwedstrijd, zal Kief de penaltybokaal winnen of wordt het toch Marvin...?


Gerard van Gemert heeft een patent op een lekker lopend verhaal, met een beetje liefde, een beetje spanning én voetbal natuurlijk! Opnieuw weer een heel fijn wegleesboek.


ISBN 9789044842883 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2022
Leeftijd 7+

© Dettie, 29 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kampioenswedstrijd
(Kief de goaltjesdief 16)
illustraties: Mark Janssen
tekst Gerard van Gemert


Daan Kiefsma alias Kief de goaltjesdief kijkt vol spanning uit naar de volgende voetbalwedstrijd tegen de Valken. Dan is het alles of niets want als ze die wedstrijd winnen worden ze kampioen! Daans vriend Joeri vindt het ook superspannend. Ze trainen met hart en ziel maar dan gebeurt het... Na een training vinden ze onderweg een prachtig gouden horloge. En net als Joeri het ding in zijn hand heeft komt de juwelier aanlopen... Het is al de zoveelste keer dat er iets uit zijn zaak gestolen is.
Natuurlijk worden de jongens verdacht van diefstal. Dat is al erg genoeg, maar nóg erger is dat ze daardoor misschien niet mee mogen doen met de wedstrijd!


Maar Kief zal Kief niet zijn als hij niet zelf op onderzoek uit gaat. Joeri én nog een vriend, Remy, gaan op speurtocht en al snel weten ze wie het gedaan moet hebben, maar hoe kunnen ze het bewijzen?


Gerard van Gemert schrijft duidelijk voor een jongere groep kinderen dan bij de boeken van De Voetbalgoden (10+). De Goaltjesdief boeken zijn eenvoudiger qua taal en verhaal maar de strekking van de avonturen die de voetballers beleven is echter wel hetzelfde. In elk boek is voor beide leeftijdsgroepen is een belangrijke wedstrijd op komst en de jonge hoofdrolspelers komen in de problemen door toedoen van iemand anders, vaak een vervelende jongen of man.
Ondanks deze vaste aanpak blijven de verhalen heerlijk om te lezen. Juist dat vleugje spanning erin én de belangrijke wedstrijden die erg beeldend geschreven worden, maken de verhalen zo aantrekkelijk.
De verhalen over De voetbalgoden lopen helaas ten einde, hopelijk de verhalen rond Kief de goaltjesdief niet.


ISBN 9789044836356 | Hardcover | 55 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2019
Leeftijd 7+

© Dettie, 15 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Strandvoetbal
(Kief de goaltjesdief 14)
Gerard van Gemert


Daan gaat met zijn ouders en kleine zusje Annamarijn lekker een dagje naar het strand. Zijn vriend Remy mag mee. Natuurlijk hebben ze een voetbal bij zich want Kief de goaltjesdief, zoals Daan ook wel genoemd wordt, zonder voetbal... dat kan niet!


Remy heeft een shirt van FC Barcelona aan, tegen het verbranden. Hij heeft het van zijn oma gekregen en is er best wel trots op. Maar door zeewater wordt dat shirt er natuurlijk niet mooier op. Remy is dan ook blij als twee jongen vragen of ze een partijtje zullen spelen. Zij hebben mini-doelen bij zich. Natuurlijk doen ze dat maar er is wel een probleempje. De jongens, Mees en Murrad willen om iets spelen... en die ene jongen heeft een shirt van Arsenal aan. Remy zegt heel stoer ja, als Mees voorstelt om de shirts  in te zetten. De winnaar krijgt het shirt van de andere partij.


Het valt nog niet mee om in het zand te voetballen, de Mees en Murrad hebben duidelijk meer ervaring daar in. Maar als ze net lekker bezig zijn komt de moeder van Daan aanhollen. Annamarijn is zoek! Dat gaat voor natuurlijk, eerst zullen ze Daans zusje gaan zoeken. Later zullen ze de partij wel afmaken.


Al zoekende zien Daan en Remy echter nog iets anders en wel twee jongens die mobieltjes aan het stelen zijn! Ze rennen er gauw naartoe maar de dieven zijn weg en de eigenaren van het mobieltje zijn terug. Ze denken dat Daan en Remy hen bestolen hebben!
Dat wordt nog spannend! Ze moeten ook nog zoeken naar Annamarijn én hun wedstrijd afmaken! Zal hun dat allemaal lukken?
Gelukkig hebben ze nieuwe vrienden gemaakt, die ook nog eens lekker hard kunnen rennen!


Opnieuw een lekker spannend verhaal over Kief de goaltjesdief. Alle ingrediënten zijn weer aanwezig, voetbal, spanning én vriendschap! Dat is bij Gerard van Gemert altijd een gouden formule!


ISBN 9789044830415 | Hardcover | 53 pagina's | Clavis | augustus 2017
Leeftijd 7+

© Dettie, 8 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aartsrivaal
(Kief de goaltjesdief 13)
illustraties: Mark Janssen


Daan Kiefsma schrikt enorm als hij van zijn vader hoort dat een van de bestuursleden al het geld van de voetbalclub heeft kwijtgemaakt. Binnen een week moet er tienduizend euro opgehoest worden anders is het afgelopen met VV Almia. Dat kan Daan zich niet voorstellen. Zijn voetbalclub weg? Onmogelijk!
Daan roept gelijk dat er een actie gehouden moet worden maar wat voor actie? Want met extra auto's wassen of de opbrengst van een krantenwijk kom je niet aan zo'n groot bedrag. Ook Maarten, de trainer, ziet een actie wel zitten en misschien is het idee van Joeri wel wat. Een sponsorwedstrijd houden met oud-spelers uit het eerste van VV Almia.


Ondertussen zijn de jongens van hun aartsrivaal, voetbalvereniging Almse Boys, de jonge spelertjes flink aan het pesten. 'Jullie moeten straks allemaal bij ons komen spelen' roepen ze treiterend. Dat nooit! denkt Daan. Er móet iets te verzinnen zijn...

Remy, de vriend van Daan speelt wel bij de Almse Boys, en dat leverde voorheen nooit problemen op. Maar nu doet Remy ineens heel vreemd. En als Daan ook nog een briefje vindt met heel bekende telefoonnummers, vertrouwt Daan zijn vriend niet meer. Hij is er kapot van, dat had hij van Remy niet verwacht.  En dat allemaal als ze dat weekend misschien hun laatste wedstrijd tegen elkaar moeten spelen.
Als dat maar goedkomt...


Ach wat een lekker boek is het weer. Gerard van Gemert weet de voetbalwedstrijden altijd zo weer te geven alsof je er zelf bij bent. Je holt als het ware met de jongens mee. En tussen de wedstrijden door worden we ook nog een getrakteerd op een lekker spannend avontuur rond Kief de goaltjesdief, zoals Daan vaak genoemd wordt. Hopelijk mogen we nog veel meer belevenissen van hem meemaken.

Al vanaf het eerste deel rond Kief verzorgt Mark Janssen de afbeeldingen bij de verhalen en dat is prettig. Zo worden Kief en zijn vrienden, bijna oude bekenden van je.

Kortom, opnieuw een prima boekje.

ISBN 9789044828658 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2016
Leeftijd 7+

Dettie, 16 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De spelletjesdief
(Kief de goaltjesdief 12)
illustraties: Mark Janssen


Daan Kiefsma alias 'Kief de goaltjesdief' is inmiddels een oude bekende aan het worden. Het jonge voetballertje leeft voor zijn sport en heeft zijn hart op de goede plek zitten. Dat blijkt ook weer als er een nieuwe jongen, Jeffrey aan hun team wordt toegevoegd. De jongen ziet er een beetje vreemd uit met zijn oude voetbalschoenen en aparte voetbalkleren. Enkele teammaten van Daan doen wat lacherig en zijn ook een beetje jaloers dat Jeffrey gelijk in E1 mag spelen. Maar Daan begroet de jongen vriendelijk en stelt hem op zijn gemak.


Al tijdens de eerste training blijkt dat Jeffrey een uitstekende voetballer is en Daan is blij met zo'n goede speler. Maar na afloop van de training is alleen Daans vriend Joeri aardig tegen Jeffrey, de rest ontwijkt of negeert de jongen.
Jeffrey vertelt dat hij in het woonwagenkamp woont en dat zijn vader zonder werk zit. Hij vraagt of Daan de volgende dag bij hem op het veldje komt voetballen. Natuurlijk wil Daan dat, dat neemt hij zijn vriend Remy ook mee als dat kan.


Wat Daan niet verwacht had, is dat Remy bezwaar heeft, hij vindt het zelfs eng. Woonwagenbewoners zijn gevaarlijk volgens hem. En het lijkt erop dat zijn idee bevestigd wordt. Als de jongens net in het kamp zijn komt er namelijk een politiewagen aangescheurd. De twee agenten doorzoeken de woonwagen van Jeffrey's ouders en vinden een spelcomputer die gestolen is uit een huis aan de Kastanjelaan. Volgens de politie zijn Jeffrey en zijn broer de dieven!


Daan voelt gelukkig gelijk aan dat er iets niet klopt. Hij wil de boel onderzoeken maar het is Joeri die een briljant plan bedenkt. Nu maar hopen dat het plan werkt...


Heerlijk verhaal dat ook nog eens de vooroordelen rond woonwagenbewoners laat zien én wegwerkt.
De zwart-wit illustraties van Mark Jansen maken het verhaal extra spannend. Hopelijk volgt er gauw weer een nieuw deel over dit vriendelijke klassevoetballertje.


ISBN 9789044826982 | Hardcover | 53 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2016
Leeftijd 7+

© Dettie, 9 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Campingvoetbal
(Kief de goaltjesdief 11)
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


Daan Kiefsma, ofwel Kief de goaltjesdief, is blij als hij en zijn ouders eindelijk op de camping in Frankrijk gearriveerd zijn. Eindelijk die auto uit en op zoek naar iemand die met hem wil voetballen! Gelukkig ontmoet hij gelijk de Nederlandse Ricardo die hem uitnodigt voor een partijtje op het grote veld in het midden van het park. Daar treft hij ook Paul, die de boel een beetje loopt te terroriseren. Overal willen hij en zijn vrienden het voor het zeggen hebben. Maar dan kennen ze Daan nog niet!
Als Paul vraagt of Daan bij het campingtoernooi mee wil spelen in zijn team hapt hij dan ook niet gelijk toe als blijkt dat Ricardo niet mee mag doen omdat die zogenaamd niet goed speelt en veel te dik is.  Daan wil daarom liever een eigen team opstellen met Ricardo en tegen Paul spelen in plaats van mèt Paul. Maar hoe komt hij zo snel aan een team? Het toernooi is al over een paar dagen en hij is net op de camping, hij kent nog niemand. Maar dan hoort hij een meisjesstem die vraagt of ze met Ricardo en Daan mee mag spelen en dat brengt de bal aan het rollen...


Gerard van Gemert heeft een erg leuk, spannend, sociaal verhaal neergezet. Anders dan anders is er geen vreemd, mysterieus voorval dat uitgezocht moet worden. Dit keer is het verhaal dichter bij de realiteit gehouden. Al snel blijkt namelijk dat het meisje, Daniëlle, vreselijk gepest wordt door Paul. Het is niet alleen een vakantiepesterij maar ze ziet Paul ook regelmatig thuis en tijdens andere vakanties. Pauls ouders zijn namelijk bevriend met de ouders van Daniëlle. Ze heeft veel last van de pesterijen van Paul en Daan en durft nauwelijks meer iets te doen. Daan vindt het vreselijk voor haar. Hij probeert haar op alle manieren te helpen, maar zo makkelijk is dat nog niet, totdat het toernooi begint...


Van mij mag Gerard van Gemert vaker deze meer realistische lijn aanhouden het komt het verhaal en de spanning ten goede maar of zijn jonge lezers er ook zo over denken? Gezien het succes van de serie Kief de goaltjesdief denk ik zomaar dat ze het niet helemaal met me eens zijn. Doorheen het boek staan speelse zwart-wit illustraties van Mark Janssen.
Fijn boek!


ISBN 9789044825350 | Hardcover | 55 pagina's | uitgeverij Clavis | juni 2015

Dettie, 23 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Granaatschot
(Kief de goaltjesdief 10)
illustraties: Mark Janssen
Gerard van Gemert


Remy heeft een prachtige, echte voetbal gekregen, precies zo'n bal als waarmee op het laatste wereldkampioenschap werd gespeeld. Remy is er zuinig op en baalt ook erg als de bal tijdens het voetballen op het voormalige voetbalveld van VV Almia  in de struiken verdwijnt en niet meer terug te vinden is.
Zijn vriend Daan Kieft, ook wel Kief de goaltjesdief genoemd omdat hij zo geweldig voetbalt, helpt hem zoeken. De bal blijkt in een put te liggen, waar de twee vrienden nog iets raars vinden. Een handgranaat! Een stel andere voetballertjers brengen het ding stom genoeg tot ontploffen. Gelukkig raakt er niemand gewond. Vanzelfsprekend wordt de politie ingelicht en die starten een onderzoek. Daan en Remy komen zelfs in de krant.
Natuurlijk komt in het boek ook een fraaie voetbalwedstrijd ter sprake, die zoals altijd spannend verloopt.


Tot dan toe is het ook een aardig verhaal maar wat daarna volgt is behoorlijk onwaarschijnlijk. De jongens worden achtervolgd door iemand in een blauw autobusje en de bestuurder spreekt hen op gegeven moment aan over de gevonden handgranaat. Daan en Remy vertrouwen het allemaal niet. Wie weet hebben ze iets over een geheime bende ontdekt! Uiteindelijk weet de man hen te overtuigen om hem de plek aan te wijzen waar ze handgranaat gevonden hebben. Tot hun verbijstering doen ze daar een heel bijzondere vondst.
Vooral dit laatste gedeelte is bizar. Het is al niet erg waarschijnlijk dat de politie op die plek niets gevonden heeft, maar nog vreemder is het dat een volwassen man twee kinderen heel gevaarlijk werk laat opknappen alleen om iets bewezen te krijgen.


Normaal gesproken ben ik gek op de verhalen van Gerard van Gemert. Je kunt me een fan noemen, ik heb bijna al zijn boeken met veel plezier gelezen. Hij heeft wel meerdere verhalen geschreven die op het randje van onwaarschijnlijk zijn maar een goed schrijver kan alles aannemelijk maken, zo ook Gerard van Gemert. 
Dit boek gaat, in mijn ogen, helaas net te ver. Aanvankelijk dacht ik dat ik mogelijk niet in de juiste stemming voor dit boek was en heb het een paar dagen laten liggen en daarna opnieuw, zo blanco mogelijk, gelezen. Maar helaas ik blijf het bizar vinden. Deze keer kan het echt niet.
Maar Gerard van Gemert kennende ben er van overtuigd dat zijn volgende boek wel weer een voltreffer is.


De zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen die doorheen het boek staan zijn vol sfeer en passen mooi bij het verhaal.


ISBN 9789044823240 | Hardcover | 55 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2014
Leeftijd 7+

© Dettie, 26 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voetbalkamp
(Kief de goaltjesdief 8)
illustraties: Mark Janssen


Elke keer als er een boek van Gerard van Gemert bezorgd wordt, moet ik me bedwingen om het niet gelijk te gaan lezen. Ik ben inmiddels en regelrechte fan geworden van deze schrijver. Het is waarschijnlijk de prettige combinatie sport, spel en spanning die het hem doet. Elke keer wordt er op een spannende manier een voetbalwedstrijd beschreven waardoor je bijna mee juicht met de jongens als er een doelpunt gemaakt wordt en baalt als er verloren wordt. Ook het belang van de aankomende wedstrijden en het al dan niet prettige verloop van de trainingen worden pakkend weergegeven. Daarnaast beleven de hoofdpersonen vaak ook nog een bijzonder, soms gevaarlijk avontuur. Wat wil je nog meer?

Ook in dit boek wordt het allemaal weer op een zeer prettige manier gebracht.
Daan Kiefsma, alias Kief de goaltjesdief, en zijn vriend Joeri doen samen mee aan een internationaal toernooi. Kief kent het hele rooster bijna uit zijn hoofd maar Joeri is veel makkelijk, hij ziet wel wanneer en tegen wie hij moet spelen als de tijd daar is. De tegenstanders zijn heel sterk en niemand verwacht dat ze de eerste plaats zullen halen. Alleen Joeri gelooft daarin en hij weet door zijn optimistische houding het uiterste uit zijn teamgenoten te halen. Zouden ze dan toch de finaleplaats kunnen halen? Zouden ze dan toch kunnen winnen?
Ondertussen hebben de twee jongens tijdens een nachtelijke speurtocht iets heel bijzonders ontdekt, daar wil Joeri wel meer van weten...
Van Kief hoeft het eigenlijk niet zo maar ook hierin is Joeri de doorzetter, achteraf maar goed ook!


Het leuke van het volgen van een schrijver en illustrator is dat je ze ziet groeien.
Gerard van Gemert was in het eerste boek over Kief nog duidelijk aan het zoeken naar de goede toon en hij moest zich de personages nog eigen maken. Ze moesten net als Stijn en Storm, de jongens uit de voetbalgodenserie, echte personages worden, een eigen karakter krijgen. Dat is nu gelukt en gelukkig zijn het geen jongere kopieën van de twee voetbalgoden geworden.
Ook illustrator Mark Janssen groeit. Aanvankelijk mopperde ik nog wel eens op de stijve houdingen van de jongens op de afbeeldingen maar die tijd lijkt voorgoed voorbij, er komt steeds meer vaart in de tekeningen en ze zijn een stuk sfeervoller geworden.


Kortom, ik heb weer genoten van deel 8 uit de serie Kief de goaltjesdief en gelukkig geniet ik niet alleen van de boeken van deze schrijver...  Het zoontje van vrienden aan wie ik twee boeken over Kief gegeven had vroeg al of die meneer nog meer van die leuke boeken geschreven had!


ISBN 9789044821253 Hardcover 54 pagina's Uitgeverij Clavis augustus 2013
Leeftijd 7+

Dettie, 1 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Schoolvoetbal
(Kief de goaltjesdief 7)
illustraties: Mark Janssen
Gerard van Gemert


Daan Kiefsma, ofwel Kief de goaltjesdief, traint samen met de leden van het schoolteam hard voor de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen zijn school, de Leeghwaterschool, en de Plesmanschool. Vorig jaar heeft de Plesmanschool gewonnen en het schoolteam van Daan zet alles op alles om de wisselbeker dit jaar terug te winnen.
Tijdens een training rent er een hond het veld op, hij wil meespelen! Zijn baasje, een jongen die zo'n drie jaar ouder dan Daan is, roept Doerak zoals de hond kennelijk heet een paar keer, maar de hond heeft het naar zijn zin en reageert niet. Omdat het beestje niet wil luisteren loopt de jongen naar Doerak toe en geeft het arme dier een schop. Natuurlijk zijn Daan en Remy, de vriend van Daan, verontwaardigd. Dat doe je niet! Remy stapt gelijk boos op de jongen af. Na wat bekvechten vertrekt de jongen met Doerak.
De volgende dag komen ze de jongen weer tegen, zonder hond. Hij wil weten waar Daan en Remy de hond hebben gelaten! De jongens zijn stomverbaasd. Doerak was toch met de jongen zelf meegegaan? De hond is weg!
Door puur toeval vinden Daan en Remy de hond en het dier wil dat de twee jongens meegaan met hem. Doerak brengt ze naar een verlaten industrieterrein waar onder een zeil een stel zakken liggen. Daan en Remy maken er een open... en dan weten ze het, dit is foute boel...
Ze durven de politie niet te waarschuwen en gaan zelf op onderzoek uit, als dat maar goed gaat!

Gerard van Gemert maakt het weer lekker spannend. Natuurlijk wordt naast de avonturen rond Doerak het voetballen niet vergeten. Kunnen de twee jongen hun hoofd wel bij de belangrijke wedstrijd houden nu ze zoveel dingen moeten uitzoeken? Wat zou er in die zakken zitten? Waarom doet de jongen van de hond zo raar? Dit alles kun je lezen in dit zevende deel over Kief de goaltjesdief.

Opnieuw een lekker verhaal over het supervoetballertje Daan Kiefsma met goed bijpassende, spannende zwart-wit afeeldingen van Mark Janssen.


ISBN 9789044819250 Hardcover 55 pagina's Uitgeverij Clavis april 2013

© Dettie, 4 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tussen de palen
(Kief de goaltjesdief 6)
illustraties Mark Janssen


Daan Kiefsma, beter bekend als Kief de goaltjesdief, en zijn vriend Joeri fietsen op een dag na een voetbaltraining naar huis. Onderweg zien ze drie oudere jongens mensen lastigvallen. Met een voetbal proberen ze fietsende voorbijgangers van hun fiets te trappen. Ook naar Joeri en Daan wordt de bal snoeihard geschoten maar de twee weten zich goed te weren. Het stel  jongens komen achter hun aan maar Joeri weet een plek om heen te vluchten, de oude houtzagerij. Gelukkig zijn ze daardoor hun achtervolgers kwijt, maar in de houtzagerij gebeurt iets heel vreemds. Daan weet ternauwernood te ontsnappen aan rollende boomstammen. Het scheelde niet veel of hij werd door ze geplet. Joeri ontdekt dat het touw waarmee de boomstammen vast zaten doorgesneden is. De drie jongens kunnen het niet gedaan hebben, maar wie dan wel?
Remy, de beste vriend van Daan, wil zo gauw hij dit hoort onderzoeken wat daar achter zit. Daan en Remy gaan terug naar de houtzagerij en weten niet wat ze zich daarmee op hun hals halen.

Een heerlijk spannend verhaal. Tot nu toe het leukste en spannendste boek uit de serie. Alles klopt en er zit flink vaart in. Het boek was weer veel te snel uit.
Het voetballen wordt zeker niet vergeten maart voert dit keer niet de boventoon, hoewel er natuurlijk wel weer een belangrijke wedstrijd gespeeld moet worden.
Zoals altijd staan er zwart-wit afbeeldingen bij van Mark Janssen en die worden steeds sfeervoller en dynamischer. Het verschil met de afbeeldingen in de allereerste voetbalboeken - De Voetbalgoden - van Gerard van Gemert is ongekend groot. Het is duidelijk dat Mark Janssen naast zijn fraaie gekleurde illustraties nu ook in de zwart-wit afbeeldingen zijn draai heeft gevonden!
Opnieuw een erg leuk boek van Gerard van Gemert voor kinderen vanaf 7 jaar.


ISBN 9789044818628 Hardcover 56 pagina's Uitgeverij Clavis december 2012

Dettie, 16 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kopduel
(Kief de goaltjesdief 5)
illustraties Mark Janssen


Gerard van Gemert is DE schrijver als het om boeken over voetbal gaat. Naast de succesvolle boeken over de voetbalgoden Stiijn en Storm (voor  kinderen vanaf 10 jaar) is deze serie over Kief de goaltjesdief (voor kinderen vanaf 7 jaar) inmiddels ook behoorlijk populair aan het worden. En terecht, de boeken worden steeds beter. Het leek alsof de schrijver in de eerste twee delen nog een beetje aan het zoeken was naar de manier waarop hij de verhalen vorm moest geven. Daan Kiefsma (Kief) had nog geen eigen gezicht zoals Stijn en Storm dat hebben. Inmiddels is Kief een jongen met een eigen persoonlijkheid geworden wat de verhalen over hem ten goede komt.


In dit deel maken we kennis met Willem, 'een zwerver', die vaak op het bankje in het park zit. Daan vindt hem een beetje eng, hij ziet er griezelig uit met zijn lange donkere haar en vieze baard. Ook zijn kleren zijn oud en versleten. Als Daan op een dag met zijn vriend Remy door dat park naar huis loopt en ze bij de vijver ronde stenen zo ver mogelijk in de vijver schoppen staat ineens Willem naast ze en laat zien hoe ze verder kunnen schoppen. De jongen schrikken heel erg dat Willem tegen ze praat en weten niet hoe snel ze weg moeten wezen. Thuis vertelt Daans vader het een en ander over Willem, hij was een heel goede voetballer. Hij kon zelfs naar FC Aetsveld, de beste profclub van het land.
Remy en Daan kijken uit naar het schoolvoetbaltoernooi, ze maken best een goede kans want op school zijn veel goede voetballer. Het zou uniek zijn als ze winnen want hun school heeft het toernooi nog nooit gewonnen. Natuurlijk speelt Daan mee, hij heet niet voor niets 'Kief de goaltjesdief'. Hij heeft veel zin in het toernooi.
En dan breekt meester Rien, de gymleraar en coach van het voetbalteam, zijn been, wat nu? Ze hebben echt iemand nodig die met de jongens traint en hun coacht bij het schoolvoetbaltoernooi.  Daan krijgt een idee, misschien wil Willem hun wel trainen...


Het is een leuk en beetje spannend verhaal. Natuurlijk komt voetballen flink aan bod maar ook het verhaal rond Willem is leuk en apart. Ook blijkt dat je niet altijd gelijk met een vooroordeel klaar moet staan als iemand er wat anders uit ziet.
De zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen worden steeds losser en speelser, mogelijk omdat hij niet meer alleen afbeeldingen over voetballen maakt maar ook tekeningen van Willem en Daan en Remy in het park en van Willem tussen de voetballertjes etc. Deze zijn sfeervol, soms humoristisch en veel minder stijf dan de vroegere afbeeldingen in eerdere boeken van Gerard van Gemert. Compliment daarvoor!
Al met al een erg fijn boek over Kief en zijn (voetbal)vrienden.


ISBN 9789044817270 Hardcover, 54 pagina's Clavis mei 2012
Leeftijd: Vanaf 7 jaar

© Dettie, 4 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voetbalmeiden
(Kief de goaltjesdief 4)
illustraties Mark Janssen


Weer een nieuw deel van Kief de goaltjesdief. Deze keer gaat het niet tussen de twee rivalen de Almse Boys en vv Almia maar tussen woonwijken waarvoor een straatvoetbalwedstijd georganiseerd is. Natuurlijk doet Daan Kiefsma alias 'Kief de goaltjesdief' mee en zijn vriend Remy is ook van de partij evenals Melle. De jongens spreken af dat ze met hun straatvoetbalteam nog zullen gaan trainen want natuurlijk willen ze ook nu winnen.
Maar ondertussen gaat school ook gewoon door en de juf vertelt dat in het afgelopen weekend is ingebroken op school en dat er spullen uit de gymzaal zijn verdwenen evenals twee computers. Dat is natuurlijk zwaar balen.


Na school gaan de jongens gauw naar het veldje om te trainen maar drie andere, oudere jongens waren dat ook net van plan. Het ontaardt in een vechtpartij en wonder boven wonder druipen de oudere jongens af. Ze vergeten hun bal mee te nemen en dan ziet Remy dat op de bal de stempel van hun school staat. Remy is woedend, het zijn hun spullen en niet die van de jongens. Hij besluit er wat aan te gaan doen. Natuurlijk helpt Daan hem maar hij vindt het wel heel griezelig, kunnen ze niet beter naar de politie gaan? Maar daar wil Remy niets van horen, hij zal er zelf wel achteraan gaan.  Als dat maar goed gaat...
En ook met het voetbalteam zit het tegen. Melle raakt geblesseerd en nu hebben ze te weinig spelers. Gelukkig weet Daan twee meisjes, Miranda en Sanne, over te halen om mee te doen. Daan wordt uitgelachen, iedereen vindt het maar dom van hem, meisjes kunnen toch niet voetballen!


Opnieuw een leuk verhaal maar het vorige deel vond ik spannender. Dit verhaal is een beetje voorspelbaar en hoe Remy de diefstal aanpakt is een tikje ongeloofwaardig. Ik geloof niet dat een klein jongetje als Remy zomaar kan doen wat hij deed zonder flink in de problemen te komen. Wat wel leuk is, is dat het nu een voetbalverhaal is geworden buiten de voetbalvelden om. Ook wordt verteld dat het soms best moeilijk is om zo'n hele wedstrijd vol te houden in plaats van dat voetballen alleen maar leuk is.  Daan is eigenlijk wel héél moe tegen het eind van een heel intensieve wedstrijd. Ook kopt hij een keer verkeerd zodat hij een flinke botsing met de bal krijgt, dat stukje is grappig verteld en maakt het voetballen echter. Helemaal leuk is het natuurlijk dat er meisjes meedoen met voetballen! En hoe!


ISBN 9789044816679 Hardcover 54 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2011

© Dettie, 18 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op het verkeerde been
(Kief de goaltjesdief 3)
illustraties Mark Janssen


Deze serie over Daan Kiefsma, kortweg Kief genoemd, is voor iets jongere kinderen (vanaf 7 jaar) dan de serie over de voetbalgoden Stijn en Storm.
De taal in dit boek is ook wat eenvoudiger en het boek is dunner. Dat neemt niet weg dat ook dit een erg leuk en spannend verhaal is geworden. Persoonlijk vind ik dit deel het leukste deel van de drie. Was het in de eerste twee delen nog zoeken naar de juiste toon nu lijkt het of Gerard van Gemert ook rond Kief zijn draai heeft gevonden.


Kief voetbalt in dit deel voor het eerst mee met de E1 van vv Almia, en Joost, de coach, is zo tevreden over Kief dat hij eenmaal per week mee mag trainen met E1 en dat terwijl hij in E6 zit. Kief is verschrikkelijk blij natuurlijk maar Joeri een speler uit E1 vind het maar niets. Hij is heel bang dat Kief zijn plaats in het team zal inpikken. Joeri doet heel vervelend tegen Kief wat het plezier om te trainen bij E1 natuurlijk behoorlijk naar beneden haalt.


Op school komt er een nieuwe jongen in de klas, Vladimir. Binnen de kortste keren komen kinderen uit Kiefs klas er achter dat de vader van Vladimir in de gevangenis heeft gezeten voor moord. Niemand wil meer met Vladimir spelen behalve Kief. Hij vindt dat Vladimir nergens schuld aan heeft, zijn vader deed het toch, niet Vladimir! Maar dan nodigt Vladimir hem bij hem thuis uit... Moet Kief dat nou wel doen?


Een erg leuk verhaal dat veel te snel uit is. Het is echt spannend en ik hoopte dat alles goed zou komen.
De zwart-wit illustraties van Mark Janssen zijn lekker vlot en sfeervol.
Als in het vervolg de verhalen over Kief op dezelfde manier als in dit boek geschreven worden dan is er weer een erg goede serie over voetballen bij gekomen.
Dit deel is echt een aanrader!


ISBN 9789044815153 Hardcover 56 pagina's Uitgeverij Clavis, maart 2011
Leeftijd: Vanaf 7 jaar

© Dettie, 26 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Topvoetbal
(Kief de goaltjesdief 2)
illustraties Mark Janssen


Gerard van Gemert schrijft jeugdboeken waarin sport, met name voetbal en hockey, de boventoon voert. Zijn boekenserie 'De voetbalgoden' over de avonturen van Stijn en Storm voor jongeren vanaf 10 jaar zijn erg prettig om te lezen. Daarin wordt het voetballen van de twee jongens verweven in een vaak spannend verhaal.


Nu is er de serie Kief de goaltjesdief voor jongeren vanaf 7 jaar. En of het komt doordat het voor jongere kinderen is... Dit boek sprak me niet zo aan. Het is een aardig verhaaltje maar ik mis uitgesproken hoofdrolspelers zoals Stijn en Storm. Kief is wel een leuk jongetje maar een echt opvallend personage is het niet. Bijna is het meisje Melissa, dat ook in het voetbalteam van Kief zit, karaktervoller dan Kief zelf.


Daan Kiefsma, zoals Kief echt heet,  voetbalt in E6 van VV Almia. Het team heeft nog geen wedstrijd verloren net als FC Rapitas, de club waar ze hun volgende wedstrijd tegen moeten spelen. Er wordt veel van Kief verwacht, hij heet niet voor niets Kief de goaltjesdief.
Maar voor het zover is komt Hidde, hun vroegere trainer, kaartjes brengen voor de Champions Leagewedstrijd FC Aetsveld-Arsenal. Melissa neemt de kaartjes mee om aan hun trainer te geven, denkt Kief. Maar, zoals later blijkt, heeft zij de kaartjes in de jaszak van Kief gedaan en de kaartjes zijn weg! En de wedstrijd is helemaal uitverkocht! Wat nu?


Gerard van Gemert volgt hetzelfde schema als in De voetbalgodenserie, er komt een belangrijke wedstrijd aan, er komt een grote voetbalheld in voor, dit keer Hidde die nu bij topclub FC Aetsveld speelt, een meisje waar Kief een beetje gek op is en iets waar naar gezocht of opgelost moet worden. Niets mis mee, de boeken over Stijn en Storm worden door mij gretig gelezen. Alleen moet Kief nog uitgroeien tot een echt hoofdpersoon. Hij is nu nog teveel een deel van het geheel. Ik mis in Kief de driftbuien of het laconieke van Stijn of Storm. Ook het verhaal was niet heel spannend maar, zoals gezegd, dat kan zijn omdat het voor jongere kinderen is geschreven dan De voetbalgoden. Maar, gelukkig ben ik de doelgroep niet en denkelijk vinden jongens die gek van voetballen zijn dit een heel leuk boek.
Er komt weer een nieuw boek aan over Kief las ik achterin het boek en wie weet ben ik daar wél weer laaiend enthousiast over.


De afbeeldingen in het boek zijn gemaakt door  Mark Janssen en die zijn erg leuk, zo langzamerhand komt er in zijn tekeningen vaart en de gezichtuitdrukkingen zijn, zeker vergeleken met de eerste boeken van Van Gemert die hij illustreerde, veel minder stijf geworden, compliment daarvoor!


ISBN 9789044812367 Hardcover 55 pagina's | Clavis | juni 2010 Vanaf 7 jaar

© Dettie, juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De nieuwe club
(Kief de goaltjesdief 1)
illustraties Mark Janssen


Het eerste deel uit de serie Kief de goaltjesdief.


Daan Kiefsma, die door zijn vrienden Kief wordt genoemd, is gek van voetballen. Hij zit ook op een voetbalclub, FC Worssel, waar hij opvalt door zijn spel. Ze noemen hem Kief de goaltjesdief. Maar dan krijgt zijn vader een andere baan en moeten ze verhuizen van Worssel naar Almen aan den IJssel. Kief baalt, nu moet hij niet alleen van school veranderen maar ook van voetbalclub.
De dag na de verhuizing moet hij én naar zijn nieuwe school én voor het eerst trainen bij zijn nieuwe club VV Almia. In de klas wordt hij voorgesteld en er is  een jongen, Remy,  die hem gelijk zit te plagen.


'Daan rijmt op kraan,' riep Remy, die achter in de klas zat.
De juf glimlachte, maar zei niets.
'Wat een domme naam,' zei Remy weer.
Daan bloosde. Hij stond voor het eerst in zijn nieuwe klas en schaamde zich omdat hij werd geplaagd.
'Ophouden Remy,' zei de juf streng. 'Ik vind het toevallig wel een mooie naam.'
'Och, Daan is nu al het lievelingetje van de juf,' ging Remy verder.


Tussen Daan en Remy zit het dus gelijk al niet goed. Remy laat Daan niet meevoetballen in de pauze maar gelukkig praat Susan, het meisje waar Daan naast moest gaan zitten wel heel erg aardig tegen hem.
Daarna gaat hij naar zijn nieuwe voetbalclub. De trainer, Hidde, is heel aardig maar de rest van de groep doet ook al raar. Ze lachen Daan uit als hij zich omkleedt in de kleedkamer. Dat is stom, je moet je thuis al omkleden.
Ook hier is het weer een meisje, Melissa, die heel aardig tegen Daan is. Hij vindt haar niet alleen aardig maar ook nog eens heel erg leuk en ze heeft prachtig blond haar vindt hij. Hij krijgt er een beetje raar gevoel in zijn buik van. Gelukkig zien ze op de nieuwe club wel dat Daan goed kan voetballen al zijn ze toch nog een beetje nukkig tegen hem.


Langzamerhand begint Daan te wennen in zijn nieuwe woonplaats al mist hij zijn vrienden en voetbalclub in Worssel nog steeds.
Remy blijft klieren en Daan probeert het zich niet aan te trekken. Susan en hij zijn inmiddels goede vrienden. En dan blijkt dat Daan tegen Almse Boys moet spelen... de club van Remy!


Het is een leuk verhaal in eenvoudige taal verteld. De bladspiegel is prettig en de letters zijn niet al te klein.
De zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen passen goed bij het verhaal.
Opgemerkt moet worden dat Gerard van Gemert een beetje met het zelfde schema als zijn andere voetbalserie (voor wat oudere kinderen) De voetbalgoden werkt. Ik hoop ook  dat Gerad van Gemert in zijn volgende delen over Kief de goaltjesdief van Hidde geen tweede Bert Pringel maakt. (Bert is de grote held en profspeler in De voetbalgoden.) Dat zou een wel erg veel van hetzelfde worden. Maar dat is afwachten.
De onzekerheid van Daan en het moeten wennen aan de nieuwe woonplaats en club is wel goed weergegeven.
Dit boek is zeker een aanrader voor meisjes en jongens die gek van voetballen zijn.


ISBN 9789044811209 Hardcover 59 pagina's | Clavis | juni 2009
Vanaf 7 jaar

© Dettie, 4 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Snelle Bliksem en de bizon
Kleine helden van toen Deel 2
Gerard van Gemert

In de serie ‘Kleine helden van toen’ verscheen een verhaal over een indianenmeisje: Snelle Bliksem heet ze! Als zij op een dag toekijkt hoe haar vader, het opperhoofd van de stam, zich met een aantal krijgers voorbereidt op de jacht, staat ze te trappelen: zij wil ook op jacht!


Maar ze is een meisje, en meisjes, ook indianenmeisjes, jagen niet. Zij leren koken en kleding maken, of ze gaan met andere vrouwen bessen zoeken. Maar dat wil Snelle Bliksem niet, zij kan ook best op jacht vindt ze. En dus tuigt ze - tegen de wens van haar ouders in – haar pony op en gaat stiekem achter de mannen aan. Ze draagt haar kleine broertje op om in de tipi te blijven.
Ja, dat had ze gedacht! Natuurlijk blijft Jong Hert niet alleen achter! Aan de ene kant is het een probleem dat ze nu opgezadeld is met haar broertje, maar aan de andere kant blijkt het haar redding. Ze komen in een zeer gevaarlijke situatie terecht, als er ineens een grizzlybeer opduikt. En wat is dat nu, daar is ook een bizon! En bizons zijn het doelwit van de jagers!


‘In de verte bewoog iets. Vanachter een grote struik kwam de kleine bizon tevoorschijn die ze eerder in het bos had gezien. Het jong werd gevolgd door zijn moeder. Snelle Bliksem herkende haar aan haar kreupele pasjes. Op hetzelfde moment kwam tussen de rotsen een kleine jongen tevoorschijn. Jong Hert! Hij liep in de richting van de kleine bizon en had zo te zien niet door dat hij gevaar liep.’Snelle Bliksem sloeg haar hand voor haar mond. Jaar hartslag versnelde en haar hersenen draaiden op volle toeren.’


Net zoals Selma Lagerlöf dat al deed in 1906 toen ze door door middel van de avonturen van Nils Holgersson kinderen wilde leren hoe Zweden er uit zag – een aardrijkskundelesje dus – zo vertelt Gerard van Gemert met de verhalen over kleine helden over het verleden: was Ragnar en de walrus een verhaal over hoe Vikingen leefden, in Snelle Bliksem gaat het over de manier waarop indianen leefden.


Het verhaal is herkenbaar, ook in deze tijd zijn er meisjes die niet het geijkte stramien willen volgen! Het is spannend, want het is me nogal een avontuur waarin de kinderen terecht komen! De tekst is prima geschikt voor jonge kinderen en als ze niet helemaal voor zich zien hoe het geweest kan zijn, dan zijn er de tekeningen van Rudi Jonkers, die net als in het eerste deel zeer inzichtelijk maakt hoe de omgeving er uit ziet, hoe de indianen gekleed gaan – stoere krijgers met beschilderde gezichten en speren op snelle paarden. Ook hier in mooie kleuren over dubbele pagina’s.


‘Kleine helden van toen
’ is een nieuwe serie van Gerard van Gemert, (1964, Weesp) die vooral bekend is om zijn boeken over voetbal, maar zoveel meer heeft geschreven.
Dit is weer een heel geslaagde serie!


ISBN  9789044838763  | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2020
Illustraties van Rudi Jonker | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 7 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ragnar en de walrus
Kleine helden van toen Deel 1
Gerard van Gemert


Ragnar is een ondernemende jongeman. Hij wil zo graag mee als zijn vader en zijn mannen in hun drakar (=een klein schip, zoals Vikingen dat gebruikten) de zee op gaan! Maar ze vinden hem te klein, dus is er maar één oplossing: hij moet zich aan boord verstoppen!


Zo gezegd, zo gedaan. Hij probeert nog te voorkomen dat zijn vriend Leif hem verraadt doordat hij bij het schip rondhangt, en dan zit er niets anders op dan dat Leif ook aan boord gaat. Wat zal vader boos zijn als zij ontdekt worden!
Maar dat valt eigenlijk best wel mee. Ze moeten alleen wel aan het werk. Ragnar verwachtte dat wel, het dek schrobben en zo. Wil hij best doen. Maar dat was niet het plan van zijn vader!


De reis gaat naar het heilige Eiland, Lindisfarne. Daar staat een klooster, en het blijkt het plan te zijn om dat te overvallen. Daar schrikt Ragnar van. Hij had nooit beseft op welke manier zijn vader aan zijn handel kwam!
Er is nog meer waar hij en Leif niet blij mee zijn: de Vikingen willen een walrus vangen! Maar die heeft een kleintje!
Hoe kan Ragnar voorkomen dat de walrus gedood wordt?


Het verhaal vertelt over het leven van de mannelijke Vikingen. Het speelt alleen aan boord van het schip – en een deel in zee. Dat zou een hard en heftig verhaal kunnen zijn geworden, maar de hoofdpersoon is een beetje een watje. Helemaal geen echte Viking zoals wij die uit de geschiedenis kennen!


Ragnar leert heel veel tijdens deze reis. Over goden, daar wist hij al wel wat van. Maar dat plunderen, en het doden van dieren! Hij wist niet dat dat hetgeen was wat een echte Viking deed! Hij vindt het maar niks. Maar wat zal hij gaan doen als hij opgroeit? Dat vertelt het verhaal helaas niet, maar waarschijnlijk zal een jongen met een klein hartje toch weinig keus hebben gehad in die tijd!


Rudi Jonkers heeft kleurrijke tekeningen gemaakt bij het verhaal, die zich steeds over twee pagina’s uitstrekken. Daar heeft hij stoere mannen getekend, groot en sterk zien ze er uit, met lange haren en baarden, gewapend en aangekleed zoals je zou verwachten. Op die tekeningen zie je ook veel van het leven van de Vikingen. Een goed team dus, van Gemert en Jonkers!


Kleine helden van toen’ is een nieuwe serie van Gerard van Gemert, (1964, Weesp) die vooral bekend is om zijn boeken over voetbal, maar zoveel meer heeft geschreven.


Of hier misschien ook een boekje gewijd zal worden aan een meneer Cruijff of misschien Schenk, dat is niet bekend, maar zou zomaar kunnen.
Dit boekje over Ragnar de Viking wordt het eerste deel genoemd, er is al een tweede deel dat in juli verschenen is (??) Dat heet Snelle Bliksem en de bizon en gaat over een indianenmeisje.


ISBN   9789044838756  | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2020
Illustraties van Rudi Jonker | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 2 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Rare flatsen
De voetbalhockeyers deel 1
Gerard van Gemert


Als het voetbalteam D3 van FC Kraandorp voor de zoveelste keer geconfronteerd wordt met afwijkende voetbalregels, besluiten ze te stoppen. Ze zijn het zat steeds met partijdige scheidsrechters te maken te krijgen omdat die bijvoorbeeld toevallig de vader van een speler van de tegenpartij is.
Aanvoerder Ruben heeft ook al een alternatief bedacht: 'We gaan hockeyen' zegt hij.


Zo gezegd, zo gedaan, Ruben meldt zijn hele team aan bij de hockeyvereniging HBMHS (Het Begon Met Houten Sticks). En daar staan de jongens dan een beetje onwennig op het veld om hun eerste training te ondergaan. Alles is anders, de regels, het spelen met sticks en een puck in plaats van een schoppen tegen een bal en er staan nu meiden rond het veld te kijken... leuke meiden, zoals Zoë een klasgenote van de jongens. Bij de club worden ze al snel de Voetbalhockeyers genoemd.

Het verhaal draait voornamelijk rond de aantrekkelijke Quinten, Kyan de keeper, Ruben de aanvoerder, Mats de gangmaker en de slimme Noud en Zoë, die zoals zoveel meisjes helemaal gek is van Quinten. Het hockeyen is natuurlijk heel erg wennen en de jongens klungelen wat af en maken onderling dan ook veel grappen over elkaars spel. Toch zijn ze wel loyaal naar elkaar en ze willen graag verder komen. Ook Boudewijn, hun trainer, doet zijn best de jongens de beginselen van het hockeyspel bij te brengen.


Gerard van Gemert hanteert altijd een paar vaste ingrediënten in zijn boeken en dat zijn; een stel vrienden, sport, een belangrijke wedstrijd en een meisje dat voor problemen zorgt.  Het zal ook geen boek van Gerard van Gemert zijn als er in een verhaal van hem geen vreemde gebeurtenis plaatsvindt die opgelost moet worden. Dat laatste brengt altijd net dat beetje spanning erin wat nodig is. Wat er in dit boek gebeurt is mogelijk een beetje vergezocht maar zoals (bijna) altijd komt Gerard van Gemert en mee weg. Wat rest is een lekker vlot verhaal waarvan de karakters uit deze nieuwe serie in de volgende delen mogelijk nog wat zullen groeien, zoals bij Kief de goaltjesdief en de voetbalgoden Stijn en Storm ook gebeurde, hoewel de personages Noud en Mats al aardig vorm hebben gekregen.

Ben dan ook zeer benieuwd naar het volgende deel over deze voetbalhockeyers.


ISBN 9789044824223 | Hardcover | 88 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2015
Met zwart-wit illustraties van Rudi Jonker | Leeftijd 9+

© Dettie, 28 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luca, aanvoerder van Oranje
Gerard van Gemert


Tijdens een persconferentie vraagt een journalist aan Luca van Deelen, sterspeler van het Nederlands elftal, of hij ooit in aanraking is geweest met de politie. ' Jazeker', is het antwoord. Na afloop van de conferentie vertelt hij zijn bijzondere verhaal aan de verslaggever...

Als Luca en zijn beste vriend Ward bij het knikkeren per ongeluk de mooiste knikker in de struiken laten belanden, willen ze die natuurlijk wel terug hebben. De knikker vinden ze niet maar wel een enveloppe met daarin een bankpasje en een briefje vol codes. Ward weet door slim nadenken de inlogcodes op de website van de bank te achterhalen. Er blijkt een enorm bedrag met zes nullen op het rekeningnummer dat bij het pasje hoort te staan. Ze besluiten de enveloppe terug te leggen maar zien dan op die plek een jongen ijverig zoeken. Luca en Ward rennen gauw weg, ze zijn een beetje bang dat ze mogelijk in een akelig zaakje zijn beland..
Dat wegrennen mocht niet baten want of ze willen of niet, ze raken toch betrokken bij een heel vreemd avontuur. De volgende dag vraagt een jongen namelijk aan Ward of hij de dag ervoor op het knikkerpleintje was en of hij iets gevonden heeft. Ward houdt zich van de domme maar ondertussen beginnen er allerlei alarmbellen in zijn hoofd te rinkelen, helemaal als de jongen hem een briefje in handen duwt met daarop vrij heftige informatie en een waarschuwing... Ook ontdekken ze dat hun avontuur iets met een stichting voor kansarme jongeren in Afrika te maken heeft, maar wat is de connectie tussen dat bankpasje en Afrika?
In welk griezelig wespennest hebben de jongens hun hand gestoken?
Uiteindelijk komt inderdaad nog de politie er aan te pas maar dan hebben de jongens al heel wat bijzondere toestanden achter de rug...


Het boek is speciaal geschreven naar aanleiding van het WK voetbal 2014. Maar Gerard van Gemert eigen, heeft hij ook dit keer een zinderende strijd rond het voetballen weten te combineren met een spannend avontuur. Wat wel steeds meer in het werk van de schrijver naar voren komt is een sociale betrokkenheid. Ook in dit boek blijkt het hele raadsel rond het bankpasje in feite een kreet om aandacht.
Erg leuk boek met her en der fraaie zwart-wit afbeeldingen van Mark Janssen.


ISBN 9789044822007 Hardcover 99 pagina's Uitgeverij Clavis april 2014
Vanaf 9 jaar

© Dettie, 9 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>