jeugd 6-9 jaar

Jozua Douglas

http://www.jozuadouglas.com/

 

altDe vreselijke tweeling
Jozua Douglas


Na  de verschrikkelijke badmeester is er  nu de vreselijke tweeling.
Max en Lot hebben het niet zo best getroffen met hun ouders:  hun moeder, mevrouw de Leeuw,  heeft een ernstige vorm van smetvrees, ze laat zelfs de nanny van de tweeling de hele dag door het hele huis poetsen en schrobben, zodat de tweeling nog aan hun lot zijn overgelaten. Niet dat ze dat erg vinden, ze hebben elkaar en vermaken zich wel. Max is dol op 1-aprilmoppen, en Lot kan goed acteren. Laat die twee maar schuiven.


‘De vreselijke tweeling’, als je eigen moeder je zo noemt, je zou van minder gekke dingen gaan doen!
Aan hun vader, meneer de Leeuw, hebben ze ook niets, die is alleen maar gespitst op het vinden van een geweldig wondermiddel dat kale mensen voorziet van een prachtige haardos. Zijn medewerker, meneer Spruit, heeft hét recept gevonden, maar de ingrediënten zijn wat moeilijk te vinden.
Dit is de basis van een knotsgek verhaal over toverdrankjes, en de gevolgen als die in de handen van onwetenden vallen.


Zo begint het: Max heeft geen idee waar die mail vandaan komt, waarin verwezen wordt naar een site waar allerlei tovermiddelen besteld kunnen worden: drankjes om jonger, of juist ouder te worden; drankjes om te veranderen in een hond of een mus; pillen om dingen te vergeten, ‘zoals een nare droom, een gemene juf of een verschrikkelijke badmeester’. (ha!)
Max kan de verleiding niet weerstaan: hij bestelt een toverdrankje waarmee hij iemand in een hond kan veranderen. Dat wordt keurig geleverd, maar de levering valt samen met een opdracht aan Alice, de nanny, om meneer de Leeuw wat druppels te geven omdat hij verkouden is. Je snapt het: hier gaat iets niet helemaal goed...


Het is het begin van een doldwaas avontuur. Kunnen de kinderen meneer de Leeuw terug toveren?
Zal meneer Spruit het laatste ingrediënt dat hij nodig heeft – uitgekookte hersenen van een hond met een mooie  zachte en  gezonde vacht - kunnen vinden? En overleeft mevrouw de Leeuw al die vreselijke gebeurtenissen wel?


Persoonlijk vind ik het jammer als schrijvers zich geroepen voelen om in de voetsporen te treden van successchrijvers als Jeff Kinney en Geronimo Stilton, maar ik weet ook dat kinderen er van smullen. Dus wordt er in dit verhaal, dat eigenlijk van zichzelf al genoeg plezier biedt, gespeeld met de typografie en zijn er lijstjes. Gelukkig zijn er ook ’normale’ tekeningen die het verhaal sieren.
Jozua Douglas zal met dit boek wederom scoren, dat lijdt geen twijfel! Wat een fantasie heeft die man! Het is een vrolijk en avontuurlijk verhaal, vol humor en grapjes, waar kinderen de boventoon voeren. Dat merk je al aan het gebruik van meneer en mevrouw voor de ouders.

De Utrechtse kinderboekenschrijver en dichter debuteerde met ‘De verschrikkelijke badmeester’, waarmee hij de Hotze de Roosprijs 2013 won.

Zie ook: www.devreselijketweeling.nl


ISBN  9789026135750 |hardcover|208 pagina's |Uitgeverij de Fontein |maart 2014
Tekeningen van Elly van Hees Leeftijd vanaf 8 jaar.

© Marjo, 2 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER