jeugd 6-9 jaar

Diverse dichters en illustratoren

Jij & ik
en al het moois om ons heen

Een posterboek met 12 gedichten
illustraties Martijn van der Linden
samenstelling Riet Wille


In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. Hiernaast schrijft ze ook liedteksten, prentenboeken, werkt mee aan tijdschriften voor kinderen en levert bijdragen voor verschillende taalmethodes. Ondertussen telt haar werk al meer dan 75 boeken en wordt ze regelmatig bekroond voor haar werk. Heel wat van haar gedichten zijn ook opgenomen in verzamelbundels. (Bron: Wikipedia)


Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen, waaronder in 2016 de Woutertje Pieterse prijs voor het boek dat hij maakte met schrijver Edward van de Vendel: Stem op de okapi. Het boek Tangramkat werd in 2017 bekroond met een gouden penseel en een zilveren griffel en werd gekozen tot een van de bestverzorgde boeken van 2016. (Bron: Website Martijn van der Linden)


Twee toppers dus die nu de handen ineen geslapen hebben en het resultaat kan dan ook niet anders dan verbluffend zijn.


Riet Wille, die zoveel met taal speelt en erg veelzijdig werk levert, is natuurlijk bij uitstek geschikt om een variëteit aan gedichten voor kinderen te verzamelen.
Ze heeft ook niet de minste dichters uitgekozen. In deze bloemlezing in posterboekvorm staan gedichten van Nederlandse en Vlaamse dichters, te weten: Ted van Lieshout, Hans en Monique Hagen, Iene Biemans, Riet Wille 2 x, Judith Herzberg, Sjoerd Kuyper, Gil vander Heyden, Leendert Witvliet 2x , Karel Eyckman en Geert de Kockere.

Persoonlijk vind ik het gedicht van Judith Herzberg erg leuk.


De eend

Een woerd
dat is een mannetjeseend
zijn vrouw
daar kan hij niet zonder
Soms wordt hij zo
door haar ontroerd
dan gaat hij
gauw kopje onder


Onderaan de poster waar we o.a. een stoere woerd met hoed voorbij zien wandelen, kunnen we lezen dat dit gedicht uit de bundel 'Dichter bij de dieren' komt (Gottmer 1991) Bij alle posters staat overigens de herkomst van het gedicht.


De posters (41,7 x 29,7 cm) waar de gedichten op zijn afgedrukt hebben stuk voor stuk hun eigen aantrekkingskracht. Er komen diverse figuurtjes meerdere keren op de prenten terug, zoals de grote lezende krokodil. De ene keer leest hij in zijn hangmat onder de bloeiende kersenboom, de andere keer treffen we hem - al lezend - dobberend op een luchtbed in het water aan, de volgende keer zien we hem met fraaie muts en das in een winters landschap met zijn boek op ooghoogte geplant in een sneeuwbergje. Erg fraai, leuk en apart.


Ook mooi zijn de twee wasbeerachtige diertjes die in en aan het water te zien zijn. Deze figuurtjes openen en sluiten dit boek.  Op de eerste prent roeit de een en leest de ander, op de laatste prent kijken ze gebroederlijk naar de prachtige horizon (zie cover van het boek).


Je kunt het boek met de 12 prenten eventueel gebruiken als kalender, elke maand een nieuwe prent. Maar de posters zijn ook erg geschikt om op te hangen in een peuterspeelzaal of peuterklas of in de gangen van een kinderziekenhuis ofwel, kort gezegd, overal waar kinderen zijn zullen ze zeker gewaardeerd worden.


ISBN 9789059089655 | Paperback | 12 pagina's | Nur code 290, 223 | Standaard uitgeverij | januari 2019
Afmeting 41,7 x 29,7| Leeftijd tot 12 jaar

© Dettie, 22 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zo mooi anders
Een gedichtenprentenboek
Diverse dichters en illustratoren


Zo mooi anders  is in alle opzichten anders. In dit boek van flinke afmeting staan niet alleen prachtige gedichten van diverse dichters maar ook schitterende afbeeldingen van bijna alle illustratoren die bij Lemniscaat aangesloten zijn. Dat levert een adembenemend mooi kijk- en leesboek op.

De illustratoren maakten namelijk - over de breedte van twee pagina's - elk een illustratie bij hun favoriete gedicht.
Enkele gedichten in dit boek zijn mij zeer bekend en geliefd, zoals het korte veelzeggende gedicht Kom terug  van Toon Tellegen wat me elke keer opnieuw raakt.


'Kom terug.'
Als ik die woorden eens zó zacht kon zeggen
dat niemand ze kon horen, dat niemand zelfs kon denken
dat ik ze dacht...


en als iemand dan terug zou zeggen
of desnoods alleen maar terug zou denken
op een ochtend:
'Ja.'

Dit staat afgedrukt op een kleurrijk, precies op het op het gedicht afgestemde illustratie van Linde Faas die momenteel erg in opkomst is en bekend is van haar zo specifiek eigen afbeeldingen in boeken als Vlo en Stiekel en Troep.

Maar er staan voor mij ook totaal onbekende gedichten in, die me verrasten door hun mooie beeldende taal.
Zoals bijvoorbeeld de openingszinnen van het gedicht  XXII van Rutger Kopland


Ze wacht met oude thee en oude handen,
ik hou van haar, maar zonder veel


dorst en heimwee. Liefde is het einde
van een zachte dag, [...]


Bij dit gedicht een verrassende, mooie, sobere afbeelding van Doesjka Bramlage in een heel andere techniek dan waarmee ze bekend is zoals in de Moffel en Piertje boeken en Wiek!


Annie M.G. Schmidt is ook vertegenwoordigd door Georgien Overwater (Dr. Proktor, Munkel Trog) met het leuke, ritmische gedicht De sprookjesschrijver.

Sanne te Loo (De duik, De schoenen van de zeemeermin) levert een erg mooie afbeelding in bruintinten bij het gedicht Verf, steen of klei van Hans Hagen.


Willem Wilmink is, terecht, meerdere keren vertegenwoordigd in dit boek o.a. met zijn mooie gedicht Prikkebeen dat Annette Fienieg (Meneer hoedjes vangt een vis, Sven en zijn rat boeken) uitgekozen en geïllustreerd heeft. Je ziet de arme lieve moeder van Prikkebeen bekaf met spelden in haar mond, garenklosjes op de grond haar sipkijkende zoon in een fleurig Prikkebeenpak aankijken. Hij durft het pak niet aan te trekken naar het verkleedfeest!
Ook Wilminks gedicht Ons huis van vroeger is uniek verbeeld door Alice Hoogstad (En hoe komt toch een olifant aan al die kilo's grijs?)

Hans Andreus en Mies van Hout (Verrassing, Vriendjes, Vrolijk, Poesje mauw) zijn ook een ideale combinatie zo blijkt. Ik ben sowieso al een groot liefhebber van het gedicht Je bent zo mooi anders én ook een groot bewonderaar van Mies van Hout. Dus wat wil je nog meer als deze twee bijeengebracht worden?


De Afrikaanse poëzie is ook vertegenwoordigd dankzij het mooie gedicht van Boerneef, geïllustreerd door Piet Grobler (Het vogeltjes ABC, Eén slokje, Kikker!)


Annemarie van Haeringen, Sandra Klaassen, Paula Gerritsen, Irene Goede, Bart Moeyaert, Martijn van der Linden, Marijke ten Cate, Sylvia van Ommen, Peter-Paul Rauwerda, Dieter Schubert, Ingrid Schubert, Marije Tolman, Ronald Tolman en Dorine Vos. Zij hebben allemaal bijgedragen aan dit prachtige boek. Het is puur genieten.


Je zou tegen iedereen willen roepen: 'Koop het, koop het! Het is zo'n mooi, uniek boek. Zo mooi anders!'


ISBN 9789047700142 | Hardcover met leeslint | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat 22 januari 2015
Afmeting 34,3 x 25,4 cm Alle leeftijden

© Dettie, 30 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER