jeugd 6-9 jaar

Sam Verhoeven

Een pony met streken
Sam Verhoeven


Wat leuk: Stip waarover dit verhaal gaat bestaat echt!
Voor het verhaal begint zie je een foto van de Shetlandpony. Daar staat bij dat hij kampioen ontsnappen is en graag door de modder rolt. En dat hij vanzelfsprekend van lekkere hapjes houdt.
Je kan hem kennen van de bioscoopfilm Fien & Teun en op YouTube kan je filmpjes over Stip bekijken. Het leukste is dat je hem in het echt bij Avonturenboerderij Molenwaard kunt bezoeken!
Maar eerst het verhaal:

Emma is samen met Mads ponyverzorger van Stip. Dat is een klusje dat ze graag doet, ze is dan ook heel vaak op de boerderij te vinden. Stip kan ook goed luisteren: Emma vertelt hem dingen die haar dwars zitten.


En nu is dat de spreekbeurt op school. Ze vindt dat doodeng! Vorig jaar was ze ineens alles wat ze wilde vertellen kwijt, toen ze eenmaal voor de klas stond. En ze weet voor deze nieuwe beurt ook nog geen onderwerp…
Ha, daar weet Stip natuurlijk wel raad op: is hij zelf immers niet het beste onderwerp dat Emma kiezen kan?


Als Mads dan met een fantastisch idee komt, vindt Emma haar zelfvertrouwen weer terug. Zo moet het lukken! Mads gaat filmpjes maken van hoe zij de pony verzorgt, en als ze daar dan meteen alles bij vertelt, prima toch? Want dan kijken de kinderen niet meer naar haar…
Dus gaan ze aan het werk: een filmpje over hoe je een pony borstelt, hoe je het beste eten aan kunt bieden, hoe je de pony zadelt. Het worden hele leuke filmpjes, en Stip werkt goed mee.
De boerin vraagt Emma en Mads of ze de pony willen verzorgen als zij er een paar dagen niet is. Natuurlijk doen ze dat! Fluitje van een cent toch?
Dat het toch iets lastiger is als het gaat  om een pony als Stip, ok. Maar dat Emma’s spreekbeurt in het water dreigt te vallen?


Leuk verhaal voor kinderen die dol zijn op pony’s. Maar ook voor kinderen die dat niet zijn: het is een leuk verhaal, een vrolijk avontuur over een eigenwijze pony en een meisje dat onzeker is.
Je leert op een speelse manier van alles over het verzorgen van pony’s.
Overal op de pagina’s staan attributen afgebeeld die je daarbij nodig hebt. Ook zijn er hele leuke tekeningen van Stip en de kinderen.


Sam Verhoeven is een paardenliefhebber en deelt haar passie graag met kinderen. Ze maakte al eerder boeken over Stip. Een leesboek voor jongere kinderen, een handboek en een doeboek.


ISBN 9789493236318 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Witte leeuw | juli 2022
Illustraties van Nick Driessen | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER