jeugd 6-9 jaar

Tine en Coen Harleman

http://www.coenharleman.nl

 

Er waren eens tien sprookjes...
Tine en Coen Harleman


Deze sprookjes zijn: De prinses op de erwt, De wolf en de zeven geitjes, Assepoester, De Kikkerprins, Roodkapje en de boze wolf, Het lelijke jonge eendje, Sneeuwwitje, Klein Duimpje, Rapunzel en De nieuwe kleren van de keizer.
'Wat is daar nu zo bijzonder aan?' kun je denken. Deze sprookjes zijn behoorlijk bekend en waarom worden ze dan opnieuw uitgebracht?
Ten eerste zijn de sprookjes op rijm gezet. Sneeuwwitje begint bijvoorbeeld zo:


Sneeuwwitje was een schatje, altijd lief voor iedereen
Haar stiefmoeder, de koningin, was ijdel en gemeen
Dat was een nare vrouw, die zich steeds akelig gedroeg
Ze had een toverspiegel waar ze elke dag aan vroeg:


'Vertel me nog eens,  spiegeltje, mijn spiegeltje aan de wand
Wie is hier nu eigenlijk de mooiste van het land?'
De spiegel kon niet liegen, dus die zei dan steeds brutaal:
'Helaas bent u nog steeds de mooiste vrouw van allemaal...'


Dat leest natuurlijk heerlijk voor met zo'n cadans in de tekst. Ook Het lelijke jonge eendje begint goed:


Moeder Eend zat urenlang te broeden in het riet
Het zonnetje scheen heerlijk en het waaide bijna niet
De meeste van haar eieren lagen er prachtig bij
Behalve dan dat ene eigenaardig grote ei...


Kinderen zullen dit soort teksten geweldig vinden en denkelijk snel, na enkele keren voorlezen, de rijmwoorden weten.


Maar wat nu écht bijzonder aan dit boek is, is het feit dat je al de sprookjesfiguren kunt maken. Na elk sprookje zie je mooie afbeeldingen in kleur van bijvoorbeeld De prinses op de erwt en het bed waar zij in heeft moeten slapen met de stapel matrassen.
Er staat een benodigdhedenlijst bij en daarop staan geen extreme dingen. Bij het bed staat o.a. als benodigdheid 'Doos van bijvoorbeeld macaroni'.
Of voor de klok die je kunt maken naar het verhaal De wolf en de zeven geitjes heb je een leeg melkpak nodig en gekleurd papier. Voor de geitjes heb je nodig Lege eierdozen, witte verf, wit chenilledraad, watten, klein scherp schaartje, zwarte stift en cocktailprikkers. (En ze zien er heel leuk uit)
Je kunt zelfs het keukentje met de kastjes maken waar de geitjes zich in verstopten. Hier kun je alles over de Wolf en de zeven geitjes zien en het verhaal lezen.
Alles rond Assepoester  maken is helemáál geweldig. Met een lege melbatoastdoos, stevig gekleurd papier, glittertjes, 4 bierviltjes, satéprikkers en een paar kralen maak je een prachtige koets! Je kunt zelfs de paarden er vrij makkelijk bij maken en natuurlijk assepoester en haar stiefzussen. Bij het verhaal De kleren van de keizer kun je o.a een blote keizer (met vijgenblad) maken, zijn kamerheren (met kleren aan) en een heel grappig hondje.
Achterin staan nog patronen op ware grootte voor o.a. Roodkapje, een zwaan, een koets, een kastje...


Als je het boek alleen al doorbladert dan beginnen je handen al te jeuken, zo leuk zien alle sprookjesfiguren, huisjes, koetsen, tronen, heksen, poezen, kaboutertjes, eendjes enz. er uit. Kinderen zullen genieten van dit boek. Het lijkt me enorm leuk als je na het sprookje van Roodkapje gehoord te hebben het bed van oma te maken met daarin de wolf, en roodkapje met haar mandje. Je kunt de hele slaapkamer van oma maken, inclusief nachtkastje en heel vrolijk gekleurd klokje. Als het sprookje daarna nog eens een keer voorgelezen wordt dan kun je al die dingen erbij halen en het verhaal meespelen. 
Echt een superleuk boek waar je jaren plezier aan beleeft.


ISBN: 978 90 4391 360 7 Hardcover 128 pagina's | Tirion | oktober 2010
Vanaf 6 jaar

© Dettie, 19 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER