jeugd 6-9 jaar

Robbert Jan Swiers

www.helenvanvliet.nl
www.robbertjanswiers.nl

 

Hap, slik, weg!
illustraties Helen van Vliet


In de zee wonen krab en kwal en vis en nog veel meer dieren. Maar ook haai woont daar... en als haai in de buurt is, pas dan maar op. Haai is niet zo lief, elke keer doet hij wel alsof hij heel aardig is en komt steeds dichterbij en dan... Hap, slik, weg! is kwal of krab of vis.
Haai eet alles op!
De dieren zijn boos op haai, de hele zee raakt leeg omdat haai altijd maar honger heeft.
Kwal, vis, aal, krab weten niet meer wat ze moeten doen en gaan daarom naar Okkie. Hij weet heel veel en is niet bang.
Gelukkig heeft Okkie een héél goed plan...


Het boekje is verdeeld in vier hoofdstukken. Elke keer als haai of Okkie wat doen wordt dat 'aangekondigd' met dezelfde korte zinnetjes, bijv:

Okkie lacht zacht.
Hij zit bij de rots.
Haai ziet hem niet.
Haai ziet alleen...


In de hoofdstukken waarin Okkie zijn plan uitvoert is de toon van de dieren tegen haai ook anders.


Van de kleurige illustraties kunnen kinderen ook nog veel leren, bijvoorbeeld door elk dier te benoemen. Je ziet zeesterren, kwallen, krabben, slakken, zeepaardjes enz. én een haai natuurlijk!


Het mooie van de Maretakboeken is dat ze altijd tot in de kleinste details verzorgd zijn. Een goede stevige kaft, de binnenkant van de kaft is altijd mooi geillustreerd, passend bij het verhaal. Zelfs de afbeeldingen bij de schrijver en illustrator zijn aan het verhaal aangepast, zoals in dit boekje is een pen in visvorm voor de schrijversnaam getekend en een 'vis' kwast voor de illustrators naam.


ISBN 9789043703406, hardcover, 26 pagina's, Schelpjesboek, uitgeverij Maretak (Schelpjesboeken zijn bestemd voor kinderen die nèt kunnen lezen.) vanaf 6 jaar, AVI niveau E3

© Dettie, april 2008

Reageren? Klik hier!