jeugd 6-9 jaar

Marko Simsa

Het Zwanenmeer
Tekst: Marko Simsa
Illustraties: Doris Eisenburger

Bijna iedereen kent Het Zwanenmeer wel of heeft er van gehoord.
Het is het verhaal van Prins Siegfried die van zijn ouders te horen krijgt dat hij op zijn verjaardagsfeest uit de aanwezige meisjes een bruid moet kiezen. Prins Siegfried is verdrietig en boos, hij wil uit liefde trouwen. Hij  gaat het bos in om te jagen, zo kan hij zijn gedachten even verzetten. Hij ziet een vlucht zwanen en volgt ze tot het meer, net als hij een zwaan wil schieten verandert deze in een mooie jonge vrouw gekleed in een witte jurk van zwanenveren. Zij vertelt dat ze prinses Odette is en, net als de andere zwanen, door de boze tovenaar Von Rothbart in een zwaan veranderd is. Alleen 's nachts zijn ze allemaal weer even meisjes. Siegfried wordt verliefd op Odette en zweert eeuwige trouw aan haar, met haar zal hij trouwen. Dit is de enige manier om de betovering van Von Rothbart te verbreken, alleen echt liefde kan de zwanen redden. Siegfried zweert dat hij zijn belofte nooit zal breken.


'Kom morgen naar het grote bal in het paleis', zegt Siegfreid tegen Odette. 'Dan kies ik jou als mijn bruid. De andere vrouwen interesseren me niet. Ik wil alleen jou! Als we trouwen is de betovering verbrokenen kunnen we samen gelukkig worden.'


Maar Von Rothbart heeft een list verzonnen. Hij gaat vermomd naar het bal met zijn dochter Odile die sprekend op Odette lijkt, alleen draagt zij een jurk van zwarte zwanenveren.


Er komt een deftige heer binnen met een mooie jonge vrouw. Ze is helemaal in het zwart gekleed.
Siegfried kan zijn ogen bijna niet geloven. Dat is toch Odette? [...]
Siegfried is dolgelukkig en danst met de jonge vrouw. Nu komt alles goed.
Maar af en toe klinkt de muziek een beetje onheilspellend. Siegfried weet niet dat de deftige heer eigenlijk de tovenaar Von Rothbart is. De prins danst niet met zijn zwanenprinses Odette, maar met Odile, de dochter van de slechte tovenaar. [...]
Aan de muziek is te horen dat iets niet klopt.


Siegfried denkt dat zij Odette is en zegt tegen Odile dat hij met haar zal trouwen.
En dan verschijnt Odette! Siegfried beseft dat hij beetgenomen is. Maar hij heeft wel zijn belofte aan Odette verbroken, nu zal zij eeuwig zwaan blijven. Siegfried vertelt aan Odette dat hij dacht dat zij het was en Odette gelooft hem. Ze  vinden het alle twee vreselijk wat er gebeurd is en uit wanhoop  gooien ze zich in het meer. Door deze uiting van liefde voor elkaar verbreken zij de betovering en leven nog lang en gelukkig.


Wie het verhaal heeft geschreven weet niemand, maar het is bekend geworden doordat Peter Iljitsj Tsjaikovski muziek voor het ballet gemaakt heeft op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou. De oorspronkelijke choreograaf van Het Zwanenmeer was Julius Reisinger.


In dit boek wordt verteld hoe het is als je naar een balletvoorstelling van Het Zwanenmeer gaat. Hoe het theater er uit ziet, waar de muzikanten zitten en wat er allemaal gebeurt tijdens de voorstelling.


Natuurlijk wordt er ook gedanst. Hovelingen walsen vrolijk ter ere van de prins. Het is prachtig om te zien! Dat is het corps de ballet, de groep dansers die de solisten begeleidt.


De voorstellling is afgelopen. Alle dansers en danseressen komen het toneel op en buigen.
Het publiek klapt enthousiast. Het meeste applaus krijgen  de ballerina die de rollen van Odette en Odille heeft gedanst, en de danser die Siegfried was.[...]
Natuurlijk is er ook veel applaus voor het orkest en de dirigent.


Het hele bezoek aan het theater en het optreden inclusief het verhaal van Odette en Siegfried wordt dus van het begin tot het eind verteld en getoond via mooie illustraties.
Ik vraag me wel af of sommige woorden begrepen worden, zoals hovelingen, solist, enthousiast, schouwspel, ochtendschemering... maar gelukkig staan er niet al te veel van deze woorden in.
Achterin het boek wordt nog van alles over ballet uitgelegd.


Bij het prentenboek zit een CD met de muziek van Het Zwanenmeer gespeeld door het Radio Symfonieorkest van Slowakije. Op die CD staan nummers die corresponderen met de nummers die bij de betreffende fragmenten uit het boek staan. Ik weet alleen niet of de CD helemaal beluisterd zal worden. De muziekstukken zijn in verhouding met de geschreven tekst vrij lang. Ik vraag me af of het de aandacht van het kind blijft vasthouden. Als er iemand bij is, bijv. een leraar, die uitlegt wat het kind op dat moment hoort zal dat misschien beter lukken.


Het is een erg duidelijk boek voor kinderen die nog nooit naar een theatervoorstelling en met name naar een balletuitvoering zijn geweest. Bovendien is het boek schitterend uitgevoerd maar dat is altijd het geval bij deze uitgeverij. Bijzonder boek.


ISBN 9789051160826 Hardcover  32 pagina's | Vier Windstreken, Uitgeverij | juni 2009
Vertaald door Tjalling Bos, Vanaf 6 jaar

© Dettie, september 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER