jeugd 6-9 jaar

Poppy Harper

altChaos op de camping
Deel drie uit de serie Isa Bella
Poppy Harper

Op haar kamer zit Isa Bella net zo lekker te spelen met haar buurmeisje Bibi als ze worden opgeschrikt door een luide kreet van beneden. Er wordt geroepen dat er een familievergadering is, en Isa Bella weet: daar moet ze bij zijn. Ze trekt Bibi mee, ‘mijn vader en moeder hebben waarschijnlijk niet eens door dat er eentje extra bij zit’, zegt ze.


De familie Spruit bestaat uit een heleboel lawaaischoppers: Isa Bella heeft maar liefst vijf broers: de oudste is Josh, die zich het liefst hult in harde muziek. Dan komt Jack, dol op voetballen, en dan de tweeling Harrie en Olivier, twee jongens die altijd de boel op stelten zetten en hun enige zusje graag plagen. De jongste is Arthur Simon, die alleen al omdat hij nog een baby is, veel lawaai maakt. Dus, nee, een meisje als Bibi, een lief, mooi en perfect meisje, dat valt niet op.


Maar wat doet pap raar! Hij heeft een platte, ronde pet op, en boven zijn mond is een snor getekend. Hij heeft een rood-wit-blauwe vlag in de ene hand en een bord met croissantjes in zijn andere hand. Met een raar accent zegt hij dat hij iets belangrijks te zeggen heeft. De jongens snappen er niets van, en eerlijk gezegd de meisjes ook niet.  Maar het grote nieuws is dat ze op vakantie gaan, naar Frankrijk.


Oké, niet naar Parijs, niet naar Eurodisney, maar gewoon op de camping, maar toch: Isa Bella is allang blij, want Bibi gaat ook net in die weken op vakantie. Aan de andere kant: met alleen die jongens als gezelschap? Gelukkig zal tante Flo later ook komen. Natuurlijk beleeft ze leuke avonturen daar op die camping in Frankrijk. Ze doet een verbijsterende ontdekking die voor haar gevolgen heeft waar ze nooit van had kunnen dromen.


Ook dit derde deel in de serie van Isa Bella is een echt meisjesverhaal, met veel roze en sprookjesachtige avonturen. Toch zou ik het jammer vinden als er geen jongens zijn die dit lezen, want er wordt natuurlijk ook verteld over de luidruchtige stoere broers. Dus, jongens: lees dit boek!


ISBN  9789020674439 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Kluitman | mei 2015
Vertaald door Suzanne Buis Illustraties van Clare Elsom Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 11 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBruidsmeisje met pech
Deel twee uit de serie Isa Bella
Poppy Harper


Zonder inleiding belandt de lezer meteen in het verhaal: er is een gevecht gaande, aan tafel: de tweeling Harrie en Olivier is druk bezig met het schieten van erwtjes en knoeien met puree. Vooral op hun zus hebben ze het gemunt.
Dat is Isa Bella, de hoofdfiguur van het verhaal. Ze protesteert natuurlijk, maar de jongens luisteren niet. Ook Mam luistert niet: die loopt met de telefoon aan haar oor druk te praten en luistert niet naar haar dochter. Het jongere broertje Arthur Simon die in de kinderstoel zit smeert zichzelf ook helemaal onder.


Dan ineens staat Pap in de kamer - met achter zich de twee oudere broers - met een klodder wortel op zijn voorhoofd!
Isa Bella is vaak wanhopig, hoe kan zij nu een keurig meisje zijn net als haar buurmeisje Bibi - ook haar beste vriendin. De tweeling heeft haar al heel wat ellende bezorgd met hun akelige fratsen. ‘Verboden voor jongens’ staat er dan ook op haar slaapkamer.


Maar nu komt tante Flo logeren en die mag wel op haar kamer. Tante Flo komt omdat ze gaat trouwen met haar Franse vriend Jean-Paul en Mam heeft aangeboden de trouwerij bij hen thuis te doen. De mannen in huis zijn er niet blij mee, maar Isa Bella is reuze blij!
Over drie weken is het al. Wat een drukte ineens! Wat moeten ze aan? Er moet een tent in de tuin, de hapjes moeten verzorgd worden... Maar Isa Bella vindt het prachtig! Ze mag vast bruidsmeisje zijn, ze is het enige nichtje! Dat mag ze, ja, maar tante Flo heeft nog meer ideeën en of dat nu allemaal zo leuk is? Bovendien gaat er het een en ander mis bij de voorbereidingen.


Het is een vrolijk verhaaltje, over een meisje dat om moet leren gaan met al die jongens in huis, maar gelukkig een hele goede vriendin heeft aan Bibi. Al is Isa Bella vaak jaloers op Bibi omdat die geen broers heeft, en bovendien verwend wordt door haar opa en oma...
Er is een prettig lettertype gebruikt, en een ruime bladspiegel, onderbroken door veel zwart-wittekeningen, als illustratie bij de tekst, of ook als kleine versiering. Qua vormgeving is het wel geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven, maar de zinnen zijn vaak aan de lange kant. Een uitdaging dus. Maar het verhaal is erg leuk, dus ze lezen vast wel door tot het uit is!


ISBN 9789020674422  |hardcover |160 pagina's |Uitgeverij Kluitman| februari 2015
Vertaald uit het Engels door Suzanne Buis  Illustraties van Clare Elsdom  Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 20 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER