jeugd 6-9 jaar

Geeri Bakker

Mette tours France
Geeri Bakker


Als er plaats beschikbaar is in het vliegtuig waar haar moeder als stewardess meevliegt, mag Mette wel eens mee op reis. Ze is al in Peking geweest, en heeft daar Jort ontmoet, een jongen die zich met een prothese moet zien voort te bewegen. Daar heeft hij het moeilijk mee, maar als hij ook in dit vliegtuig zit – ze gaan naar Parijs – en Mette ziet, knapt zijn humeur zienderogen op. Dat meisje brengt leven in de brouwerij!
Dat het dit keer wel een heel akelig avontuur wordt, dat net zo goed verkeerd af had kunnen lopen, dat weet hij gelukkig nog niet, en vrolijk babbelend gaan ze de grote stad bekijken. Mettes moeder heeft vervelende herinneringen aan China en blijft haar dochter op het hart drukken dat ze bij hen moeten blijven, dat ze voorzichtig moeten zijn. Ja, makkelijk praten in een drukke stad als Parijs. Dat gaat dus niet lukken…


Dat Mette al eerder een avontuur beleefd heeft toen ze op reis ging, daar kan de lezer niet omheen. Om de haverklap wordt er een opmerking gemaakt over Peking. Daarnaast vind ik het plot nogal zwak: de niet bepaald goedgezinde mensen in wier handen ze gevallen zijn, laten Jort zijn mobieltje houden en als ze iets zoeken, waarom noemen ze dat voorwerp dan niet? Nu wordt er pagina’s lang omheen gedraaid. Om het verhaal op te rekken hadden er vast wel meer leuke bezienswaardigheden beschreven kunnen worden. De titel is misleidend: Mette komt Parijs niet uit…
Aan de andere kant is het misverstand dat optreedt en de reactie van Jort wel weer goed gevonden.
En, nou ja, het is een boek voor jonge kinderen, ik moet niet zeuren. Zij zullen dit avontuur echt wel leuk vinden.
Op heel veel pagina’s vind je ook kadertjes waarin weetjes over Parijs en de Fransen verteld worden: over hun leefgewoontes, over de bezienswaardigheden in de stad, en eentje, heel leuk: terwijl de kinderen zich uit een zeer ongemakkelijk situatie moeten zien te redden en zich bezig houden met een mobieltje, staat er vermeld dat in Parijs gemiddeld twee mensen per dag worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze zijn uitgegleden over hondenpoep…
Leuk leesboekje dus – voor kinderen – met de mogelijkheid ook nog dingen te leren.


ISBN 9789026602573 | Paperback |128 pagina's| Callenbach | juli 2012
Met illustraties van Samantha Loman Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 30 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mette tours France
Geeri Bakker

Mette is twaalf jaar en een enorme bofkont. Haar moeder werkt als stewardess bij de KLM en eerder al mocht Mette met haar mee naar China. Daar beleefde ze een groot avontuur met Jort, de zoon van de piloot. Dit keer mag Mette mee naar Parijs. Jort en zijn vader zijn ook weer van de partij.

Het vliegtuig zit vol met televisiemensen die naar Parijs gaan om de finish van de Tour de France te verslaan. Mette mag helpen en de passagiers zijn wel even verbaasd als ze de piepjonge Mette zien rondlopen met een blad vol drankjes! En bij wie hoort Mette met haar donkere huid nu eigenlijk? Mette legt geduldig uit dat ze is geboren in Kenia en daarna bij haar Nederlandse adoptieouders is komen wonen.

In Parijs logeren ze bij een vriendin van haar moeder. Zij heeft een hotel vlakbij het Place du Tetre. Dat is een heel beroemd plein waar schilders samenkomen. Toeristen laten er schilderijen en tekeningen maken. Mette en Jort mogen alvast een kijkje gaan nemen. Er is een man met een lief aapje op het plein maar dan ziet Mette dat het aapje vliegensvlug een portemonnee steelt en naar zijn baasje brengt! Met gebarentaal waarschuwt Mette de Franse eigenaar van de knip en deze stormt woedend op de man en zijn dierenvriendje af. Al snel komt er politie en wordt de man in de boeien geslagen. Ook het aapje moet mee naar het politiebureau. Wat een avontuur!

Dan kijkt Mette nog even rond bij de vele kleedjes die op de grond liggen. Op de kleedjes liggen souvenirs en sieraden uitgestald. Mette ziet een prachtige ketting en pakt het op om het beter te kunnen bekijken. Ineens komt er politie het plein opgestormd, razendsnel rollen de verkopers hun kleedjes met koopwaar op en maken zich vliegensvlug uit de voeten. En daar staat Mette dan, met de ketting nog in haar hand. Haar moeder besluit dat ze de ketting voorlopig maar moeten bewaren. Wie weet komt de verkoper op een andere dag nog terug en dan kan Mette hem alsnog betalen. Wat Mette niet weet is dat de ketting heel speciaal is en dat ze vanaf dat moment door een stel criminelen in de gaten wordt gehouden. Er staat Mette nóg een avontuur te wachten!

Dit boekje is vlot en sympathiek geschreven en Mette en Jort beleven allerlei spannende dingen. Aan de zijkanten van de bladzijden staat regelmatig een kadertje met boeiende informatie. Over de tickets bijvoorbeeld waar Mette en Jort op mogen reizen maar ook informatie over Parijs en Franse gebruiken. Dit boekje is leerzaam op een ongedwongen manier. Ook in het verhaal zelf zijn de nodige wetenswaardigheden verwerkt. Verder is het boekje rijkelijk geïllustreerd met vrolijke afbeeldingen in zwart-wit. Ondanks deze toevoegingen wordt het boek nergens druk of rommelig.

Mette tours France is een heerlijk boek vol avontuur en slechteriken. Het is geschikt voor dappere kinderen maar ook voor kinderen die liever spannende dingen in boeken lezen in plaats van ze zelf te beleven. Mette en Jort zijn twee vrolijke kinderen. Het is onmogelijk om ze niet leuk te vinden. Gaan ze in een volgend avontuur wellicht naar Kenia? Van mij mogen deze twee de hele wereld rondreizen om al hun avonturen met ons te delen.

ISBN 9789026602573 | Paperback 128 pagina's| Callenbach | juli 2012
Met illustraties van Samantha Loman
Vanaf 9 jaar

© Annemarie, 3 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mette goes China
Geeri Bakker


Mette is twaalf, oke, bijna dertien, en ze mag als verjaardagscadeau mee met haar moeder naar China. Metta’s moeder is namelijk stewardess, en als je stewardess bent mag je af en toe iemand mee nemen op een dienstreis, IPB-en heet dat; Indien plaats beschikbaar. Ze vind het wel spannend, Mette, maar gelukkig gaat er nog een jongen van haar eigen leeftijd mee, Jort, de zoon van de captain. Jort heeft een kunstbeen, overgehouden aan een ongeluk, en is wat minder mobiel, maar dat weerhoudt de twee er niet van om samen in China de grootste avonturen te beleven. De reis duurt maar drie dagen, maar daar binnen presteert Mette het om op de voorpagina van alle Chinese kranten te belanden. Saai is het dus niet bepaald, en Metta’s moeder moet er af en toe diep van zuchten, maar ze is vooral trots op haar grote dochter en vind het geweldig om met haar zo’n grote reis te maken.


Dit boek neemt je mee naar China. Met Mette en Jort wandelen we door de verboden stad, maken we ritjes in een tuktuk en beklimmen we de Chinese muur. Leuk van dit boek is dat het behalve spannend en grappig óók nog heel erg informatief is. Ieder hoofstuk bevat kadertjes met informatie over reizen, werken bij een luchtvaartmaatschappij en natuurlijk vooral héél veel feiten en weetjes over China. Als je het boek uit hebt weet je waarom de Chinezen een hekel hebben aan het getal vier en een voorkeur voor het getal acht, je weet wie Mao Zedong was, dat er een miljoen mensen nodig waren om de Chinese muur te bouwen, en dat de chinezen de kruiwagen uitgevonden hebben. En de klok. En het papier. En het buskruit.
Leuk aan dit boek is ook dat er bijna terloops verschillende grote thema’s aan de orde komen. Metta is bijvoorbeeld geadopteerd uit Kenia en mijmert zo tussen neus en lippen door hoe het gegaan zou zijn als ze daar gebleven was en hoe het nu met haar moeder is. Jort moet leren leven met een handicap en heeft daar nog lang geen vrede mee. Maar die feiten worden als terloops door het verhaal heen geweven, zonder dat het boek topzwaar wordt. Het is vooral een grappig verhaal over een meisje op reis die door haar bijdehandheid en haar ongedurigheid zo nu en dan de grootste brokken maakt, maar die vooral ontwapenend is door haar enthousiasme. Een leuk boek waar ik moeiteloos een paar tienermeiden voor kan vinden die het zullen verslinden.


Dit is het eerste kinderboek van Geeri Bakker. Eerder publiceerde ze over adoptie, oppassen en opvoeden, het stewardessenleven, en geloof en dood en uitvaart. Metta goes China is dus haar kinderboekendebuut, een wat mij betreft geslaagd debuut.


ISBN 9789026618833, Paperback 125 pagina’s uitgeverij Callenbach, 2011
Illustraties Samantha Loman, leeftijd 9+,

© Willeke, 22 juni 2011

Lees de reacteis op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

Mette goes China
Geeri Bakker


Mette mag als cadeau voor haar twaalfde verjaardag met haar moeder mee. Die is stewardess, dus dat wordt een reis met het vliegtuig. Naar China maar liefst. Ze zullen daar drie dagen blijven, kunnen ze mooi de Verboden Stad en de Chinese Muur bezichtigen. En nog shoppen ook, want daar is Mette toevallig net zo dol op als haar moeder. In het vliegtuig zit ook Jort, die met zijn vader meereist. Hij is wat ouder, maar gelukkig kunnen de twee het goed met elkaar vinden. Jort blijkt Mettes vader te kennen: die maakt protheses, en Jort heeft een kunstbeen. Gelukkig kan hij daar goed mee uit de voeten, want behalve bij het shoppen gaan ze met z’n vieren op stap.
Waar Mette is, daar gebeuren dingen: In de Verboden Stad stoot Mette per ongeluk een drakenbeeld kapot. Bij haar poging het te herstellen gebeurt er iets heel vreemds!
En als ze de volgende dag naar de Muur gaan, gebeurt er ook weer iets. Maar nu is het vervelend: Jort valt, zijn prothese is stuk. Mette voelt zich schuldig, maar weet ook raad: ze zal haar vader bellen, dan kan die al op het vliegveld met reparatiemiddelen klaar staan.
De drie dagen vliegen om.


Dit boekje leest als een trein, Mette met haar avontuurlijke aard brengt heel wat leven in de brouwerij. Het verhaal is niet helemaal realistisch, maar dat hindert niet. Dit avontuurlijke, en vooral k de humor, zorgt er juist voor dat kinderen doorlezen en dan krijgen ze de informatie mee die in de tekst verwerkt is. Want eigenlijk is het de bedoeling dat de lezers iets opsteken van dit boekje. Er staat  steeds in een apart kadertje informatie: over het vliegen, over Chinese eetgewoonten, over de keizer en nog veel meer.


‘Alleen de reis al: ze stapt om half vijf in het vliegtuig, moet negen uur vliegen om er te komen en is dan om acht uur ’s morgens in Peking. Rara, hoe kan dat?’


Dan vind je dus het antwoord in het kadertje.
Voor een speels element staan er tekeningen in het boek, soms is er iets getekend over een foto van een bezienswaardigheid heen. En Mette schrijft af en toe in haar reisdagboekje.
Leuk en leerzaam boekje.


ISBN 9789026618833 | Paperback | 125 pagina’s | Callenbach | 2011
Geïllustreerd door Samantha Loman  leeftijd 9+

© Marjo, 22 juni 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER