jeugd 6-9 jaar

Joke Eikenaar

http://www.justjoke.nl

https://www.facebook.com/joke.eikenaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Joke Eikenaar voor kinderen van 4-5 jaar

 

Kringloopwinkel Hebbus
Het raadsel rond mevrouw Parel
Joke Eikenaar


"Het wordt een serie onder de titel ‘Hebbus’. Hoeveel boeken het gaat tellen weet ik niet. Ik heb in ieder geval nu al stof voor vijf boeken," vertelt Joke Eikenaar in een interview dat te lezen is in De Stentor van 19 november 2018. En dat is erg prettig nieuws want dit eerste deel smaakt naar meer.


Hoofdrolspelers in dit boek zijn Fay en Joppe. Zij zijn dikke vrienden en hebben geen geheimen voor elkaar, hoewel... Fay woont met haar ouders en broer in de Kringloopwinkel Hebbus. Dankzij oom Sylvain, de broer van Fay's vader, zijn de ouders van Fay namelijk al hun geld kwijtgeraakt waardoor ze geen huis meer hebben. Maar niemand mag dat weten, ook Joppe niet, want het is verboden in een winkel te wonen. Voor Fay is het best moeilijk om niets te verraden maar tot nu toe lukt het goed.


Joppe en Fay vinden het heerlijk in de winkel, er staat zoveel, er is altijd wel iets te vinden om mee te spelen. Inmiddels zijn er ook een stel vaste klanten die graag komen snuffelen tussen de weggegeven spullen. Fay en Joppe hebben die mensen een bijnaam gegeven, zoals mevrouw De Knot of de aardige oude mevrouw Parel. Deze laatste vertelt vreemd genoeg op een middag dat het háár meubels zijn die in de winkel staan. Natuurlijk kan dat niet volgens Fay's ouders. Maar mevrouw Parel is er van overtuigd dat het toch echt háár tafel en háár bureau is die ze ziet staan.


Joppe en Fay vinden het allemaal maar vreemd en het wordt nog gekker als er steeds meer spullen naar de winkel gebracht worden die volgens mevrouw Parel uit haar huis komen. Joppe ontdekt daarna dat deze dingen afgeleverd worden door een man die er heel armoedig uitziet maar wel in een splinternieuwe auto rondrijdt... reden genoeg voor de kinderen om argwaan te krijgen. Er klopt iets niet!  Maar verzint mevrouw Parel niet zomaar wat? Want ze beweert nog veel meer dingen, die volgens haar omgeving helemaal niet waar zijn...
De kinderen willen nu ook wel eens weten hoe het zit! Ze zullen en moeten uitzoeken wat er aan de hand is en daarmee begint hun spannende speurwerk.


Joke Eikenaar heeft met dit eerste Hebbus-deel een heerlijk, fantasierijk en ook aandoenlijk avontuur geschreven waarbij de sociale factor niet vergeten wordt. De kringloopwinkel is natuurlijk een bron van inspiratie, elke meubelstuk of elk voorwerp heeft wel een verhaal. Ook is zo'n winkel handig voor de kinderen om attributen te vinden voor hun onderzoek.  Er wordt erg respectvol en liefdevol met de verstrooide mevrouw Parel omgegaan maar daarnaast is het verhaal ook zo nu en dan echt grappig dankzij de ontwapenende opmerkingen van de twee kinderen. Hun logica is heerlijk.
Er komen veel thema's aan de orde, gelukkig niet teveel, die de ene keer serieus en de andere keer heel grappig zijn.
Kortom, een gezellig, opgewekt en enerverend verhaal!


ISBN 9789051166811 | Hardcover met zwart-wit afbeeldingen | 112 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2018
Leeftijd 8+

© Dettie, 17 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER