jeugd 6-9 jaar

Angie Lake

altDe IJzerMobiel
Deel een uit de serie Kasper Klungels Fantastische Ontdekkingen
Angie Lake


Een nieuwe serie in de categorie graphic novels voor kinderen is de serie over Kasper Klungel, die jongens zeker zal aanspreken. (Het lijkt er op dat graphic novels alleen voor jongens geschreven worden. de enige uitzondering die ik ken is Dagboek van een Muts)


Het verhaal is snel verteld: het idool van Kasper Klungel is ‘IJzerkop, de beste superheld op de hele planeet’.
Kasper heeft grootse ambities: hij zal de assistent worden van IJzerkop, en de beste uitvinder ooit. Als je dan weet dat het geheime wapen van die superheld gas is, en dan de soort gas die ontstaat bij boeren en scheten, dan weet je al wel wat voor soort verhaal dit gaat worden.


Kasper heeft ook nog de smerige gewoonte om van alles op te rapen van straat, inclusief gebruikte kauwgom.
Hij heeft meerdere assistenten: zijn huisdier, Superhond, die zo heet omdat Kasper graag een hond wil, is een pad, en Kasper zegt dat hij helderziend is. Wat het nut is van deze assistent, is een vraag die je ook kan stellen bij de menselijke equivalent: Lukas Katastrof. Hij heeft zeker zijn goede kanten, maar hij is ook een oen, vindt Kasper. Hij verprutst alle testen, maar, zegt Lukas: ik schrijf ze van jou over!


Dit stelletje gaat in dit boek de strijd aan met hun aartsvijand, Alexander Richelieu, als ze op school een eindopdracht krijgen van de leraar natuurkunde. Er moet een zeepkist gebouwd worden en een zeepkistenrace zal de winnaar aanwijzen. De winnaar mag naar IJzerland, het pretpark van IJzerkop. Natuurlijk is Kasper vast van plan de wedstrijd te winnen, en zijn vader, die ook een beetje gek is, helpt. Want die kent het geheim van superbruisende spruitencola!


Het is een doldwaas avontuur van twee kinderen die misschien wel heel herkenbaar zijn voor leeftijdsgenootjes.  Het boek staat vol met komische tekeningen, zwart-wit, en er wordt gespeeld met lettertypes. Je kan de waarschuwing waarmee het boek begint ter harte nemen en het boek absoluut niet gaan lezen, maar het zal eerder zo zijn dat je juist doorgaat. Hetgeen natuurlijk de bedoeling is!


Angie Lake, geboren in Engeland, maar opgegroeid in Spanje, heeft naast een carrière in de muziek ook een aantal kinderboeken op haar naam staan, die ze schreef met haar vader.
De eerste in de serie Kasper Klungels Fantastische Ontdekkingen is een verhaal van haar alleen. Er volgen er vast nog meer.


ISBN 9789059241671 | hardcover| 240 pagina's | Uitgeverij  Bakermat | februari 2016
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER