jeugd 6-9 jaar

Jonathan Meres

Daans wereld
Deel 1: Pas op: bevat grappen
Jonathan Meres


De twaalfjarige Daan is net verhuisd. Nou ja, dat is al weer ruim drie maanden geleden, maar hij kan er maar niet aan wennen dat ze nu in een klein en gehorig huis wonen, dat ook nog eens een stuk bij zijn vriend vandaan is. Hoewel hij daar ook wel voordelen in ziet: Daan fietst graag en als hij naar zijn vriend gaat kan hij op de fiets door het winkelcentrum heen racen naar Mike. De bom barst als zijn jongere broertjes Bas en Luuk voorgetrokken worden omdat ze maar niet kunnen wennen! En hij dan? Zijn ouders denken zeker dat hij omdat hij twaalf is het allemaal best vindt.


Dan is er een raar meisje dat af en toe (dankzij gescheiden ouders) zijn buurmeisje is. Zij filmt bij toeval een ongeluk met de fiets. Het is de fiets van Daan, maar Mike zit erop, en het is op aansporen van Bas dat het gebeurt. Maar het brengt Daan in de problemen. In de garage die bij het nieuwe huis hoort staat - eh, stond - een servies dat ooit van de moeder van mam was. Mike vliegt er tegen aan met de fiets, alles aan diggelen. Als de vader van Mike geld geeft aan Daan, als vergoeding, rijpt er een plannetje. Daan wil namelijk heel graag meedoen aan het kampioenschap mountainbiken, maar dat wil hij eerst een andere fiets.
En nu heeft hij ineens geld in zijn handen!


‘Daan kon haast niet geloven wat hij had gedaan. Maar hij kon nu niet meer terug. Hij had het besloten. Hij leende het geld. De hele honderd euro. En hij bedacht dat als hij al terug kon, hij waarschijnlijk toch in de problemen zou komen, dus hij kon het net zo goed uitgeven.’


Een typisch geval van goedpraten. Daar is Daan erg goed in, in zichzelf een rad voor ogen draaien.
Daan komt over als een erg verongelijkt joch, hij moppert nogal. Dat dat komt door de verhuizing is duidelijk, hij heeft het beter gehad dan het nu is, en een stap terug zetten vindt niemand leuk. Maar dat geldt net zo goed voor zijn ouders en broertjes, en dat wil hij niet zien. Dat hij in de problemen komt, door het kapotte servies, en het vervelende buurmeisje, ligt toch echt aan de jongen zelf. Maar: waarschijnlijk is dit gedrag voor veel lezers herkenbaar. We zijn nu eenmaal niet allemaal heilige boontjes…


De humor is een beetje flauw, zoals dat verhaal over het schapen-die-over-het-hek springen tellen om in slaap te komen. Hij had het hek te hoog gemaakt, geen schaap kon er overheen zodat er tenslotte een grote kudde schapen voor dat hek stond, waarbij het slot van het liedje is dat hij helemaal niet slaapt. Nou ja, wel leuk, maar daar ligt geen lezer van in een deuk. Dat het soms wel grappig is, zit ‘m eigenlijk meer in het feit dat Daan meestal letterlijk neemt wat er tegen hem gezegd wordt. Bijvoorbeeld bij iets als ’laat ik niet zien dat je het weer doet’ en dat hij helemaal niet in de gaten heeft dat iemand boos is op hem. Ook het feit dat hij zichzelf behoorlijk op kan fokken, werkt wel eens grappig maar is in wezen een minder fraaie karaktereigenschap, hij vindt zichzelf erg zielig.
Helaas zijn sommige van die typisch Engelse grappen in het Nederlands niet leuk. En de namen van de hoofdpersonen zijn vertaald, waarom was dat nodig?


Het boek wordt aangeprezen als voor liefhebbers van ‘leven van een loser’. Inderdaad vertonen de karakters gelijke Calimero-achtige eigenschappen. Maar - gelukkig - is dit een boek met meer tekst! Het is geschikt voor kinderen de moeite hebben met lezen. De bladspiegel is zeer ruim, het lettertype vrij groot, en er zijn veel tekeningetjes, die bij het verhaal passen.


Jonathan "Johnny" Meres (1958) is acteur en schrijver van kinder- en jeugdboeken. Daans Wereld is intussen al een omvangrijke en succesvolle serie in Engeland. Dit eerste deel stamt uit 2011.


ISBN 9789492899125 | Paperback | 304 pagina's | Condor | juni 2018 | Vanaf 9 jaar.
Vertaald uit het Engels door Toos IJdema

© Marjo, 31 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER