jeugd 6-9 jaar

Claudia Jong

 

Wolfje
illustraties Kees de Boer


‘Ha die Wolfje,’ zei hij vrolijk.
‘Ik heb slecht geslapen,’ zei Wolfje. Ze gaf hem een fles wijn en een zak pinda’s. Meteen trok hij de zak open en begon te eten.
‘Ik zie het,’ zei hij met volle mond.
‘Hoezo?’ vroeg Wolfje.
‘Je haar staat alle kanten uit. Je lijkt mij wel.’


Wolfjes vader is omgekomen toen zij twee jaar was, ze weet er eigenlijk niets meer van, en ze vindt het maar stom dat haar moeder ieder jaar opnieuw een soort feest geeft op de sterfdag.

‘Vind je het zo erg?’ vroeg haar moeder. ‘Ik doe het ook een beetje voor jou, zodat je papa niet vergeet.’
‘ Ik ben hem allang vergeten.’


Ook als haar moeder haar vraagt toch eens mee te gaan naar het graf, dan zoekt ze steeds een smoesje om dat niet te doen. Ze kent papa niet, wat moet ze bij een stom graf?
Dat ze er heel anders over gaat denken komt door de vriendschap met Rooie.
Rooie is een oudere man, een zwerver, die naast de boekenwinkel woont, op een matras. Iedereen vindt hem een vieze man. Hij stinkt, en hij drinkt.
Nu ben je, als je alleen woont met een werkende moeder, best al zelfstandig. Dat vindt Wolfje, en dat vindt ook haar moeder. Als zij ziet dat haar dochter een nieuwe jas nodig heeft, geeft ze haar geld, want ze heeft echt geen tijd om mee te gaan winkelen. Een en een is twee: Rooie heeft dorst en geen geld. Wolfje heeft wel geld. Als haar moeder een tijd later vraagt of ze nog steeds geen jas heeft gevonden, moet Wolfje het bekennen: ze heeft geen geld meer.
Maar zoals gezegd: ze is een zelfstandig kind en ze vertelt haar moeder dat ze dit probleem zelf wel zal oplossen.
Gelukkig is er Rooie, die dan wel geen geld heeft, maar wel veel fantasie. Hij weet een oplossing.
De oudere man vertelt graag verhalen, en praat met Wolfje over het leven. En over de dood… Want naast een boek over een bijzondere vriendschap is het ook een boek over rouwverwerking, die niet nadrukkelijk aan de orde komt, maar wel aanwezig is, vooral omdat de schrijfster het boek begint met het jaarlijkse feest.


Het lijkt een simpel oppervlakkig verhaaltje, maar er zit meer in dan je op het eerste gezicht denkt. Het is een beetje sprookjesachtig, geschreven in duidelijke taal met leuke vlotte dialogen. En de tekeningen in zwart-wit passen helemaal bij de sfeer.


ISBN 9789025749514 | 158 pagina's | Gottmer | maart 2011
Leeftijd vanaf 8 jaar Illustraties door Kees de Boer

© Marjo, 14 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER