jeugd 6-9 jaar

Anouk Kool

Nelly en de haaiengrot
Anouk Kool

Het is nog niet zo lang geleden dat Nelly er achter kwam dat ze met dieren kan praten. Toen was ze net tien, nu viert ze haar elfde verjaardag.
Maar was het wel zo’n goed idee om een slaapfeestje te houden? Haar vrienden vinden namelijk dat een spel als ‘truth or dare’ er dan echt bij hoort.
Nelly vindt het geen leuk spel. Want ze kan immers de waarheid niet vertellen?
Het moet geheim blijven dat dieren kunnen praten en dat zij zelf heeft leren vliegen.


Maar als zij kiest voor ‘doen’ moet ze haar hond kleren aantrekken. Natuurlijk protesteert Plork. En Nelly is het met haar eens. Zo eindigt het feest op een vervelende manier.
Dan hoort Nelly hoort ook nog dat Elizabeth, haar beste vriendin, in de zomervakantie geen tijd voor haar zal hebben. Wat een akelige vakantie gaat dit worden!


Maar dat loopt even anders, als haar nieuwe vriendin, Louise de karper, haar hulp inroept. Louise vertelt dat er onder de plas waar mensen uit de hele stad vaak zwemmen, een enorm grottenstelsel ligt. Daar leven zoetwaterhaaien, al miljoenen jaren!
Louise heeft gehoord dat ze van plan zijn om hun territorium uit te breiden. Misschien kan Nelly helpen?
Maar de ochtend na het mislukte feestje is het niet Louise maar Bruno de kikker die haar opwacht bij de plas. En hij weet niet waar de karper is gebleven.
Er is werk aan de winkel, en nu haar vriendinnen haar min of meer in de steek hebben gelaten besluit ze om het nieuwe avontuur aan te gaan en haar nieuwe vrienden in de plas te helpen.
Als ze geweten had hoe gevaarlijk dat zou worden…


Nelly raakt betrokken bij de redding van de waterdieren die zeker het slachtoffer zullen worden van de haaien die snode plannen hebben. Maar dat betekent dat ze moet leren zwemmen als een vis. Dat ze zich moet zien te redden in donkere onheilspellende grotten. In haar eentje. Het deel waarin ze leert hoe ze dat moet doen is een vrij langdradig stuk tekst. Voor de doorzetter komt daarna evenwel juist een spannend gedeelte: zal het haar en haar dierenvrienden lukken om de haaien tegen te houden?
Want die haaien zijn geëvolueerd: zij kunnen zich ook op het land voortbewegen! Voor hen heel handig, maar voor de nietsvermoedende mensen een groot gevaar.


En dan is er ook nog haar karakter, waardoor het moeilijk is met anderen om te gaan. Over dat probleem lazen we ook al in het eerste deel. Op de een of andere manier is zij anders.
Dat geldt voor haar klasgenoten, maar ook thuis:


'Zodra Nelly in de buurt kwam, veranderden de gezinsleden in boze, geïrriteerde mensen. Ieder grapje was er een te veel. Waarom was zij de enige die kon genieten van haar gevoel voor humor? Haast alles wat de zei of deed, viel verkeerd. Waarom was zij de enige die begreep dat ze het niet kwaad bedoelde?'


Anouk Kool (Zwolle, 1980) is een veelzijdig talent. Na een studie Docent-Regie en Performance in Maastricht,  volgde ze Media en Cultuur (Amsterdam).

ISBN 9789044850307 | Hardcover | 290 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2023
Illustraties van Federico van Lunter |  Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 8 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nelly en de eksterbende
Anouk Kool


De tienjarige Nelly is nogal een type.
Ze heeft er zelf niet eens erg in, maar anderen vinden haar nogal bazig omdat ze altijd de regels wil bepalen en ook wil winnen. Ze vindt zichzelf erg leuk, en snapt helemaal niet dat anderen niet om haar grapjes kunnen lachen.
Met haar zussen – Rita is ouder en Josy is jonger – gaat het ook vaak mis, maar dat haar vriendin zich tegen haar zou keren? Daar begrijpt ze helemaal niets van!


‘Elizabeth! Wat is er aan de hand? Waarom doe je zo raar?’
Met onderkoelde stem antwoordde Elizabeth: ‘Nelly, we pikken het niet meer.’
Elizabeth draaide zich weer om, stapte op haar fiets en reed het schoolplein af.’


Wàt pikken ze niet meer? Het duurt nog een tijdje voordat het tot Nelly doordringt: Elizabeth wil echt haar vriendin niet meer zijn!  Ook niet als Nelly sorry komt zeggen.


‘Maar ik heb sorry gezegd!’
Elizabeth liep langs haar en deed de voordeur open.
‘Nee, ik ga niet weg!’ riep Nelly wanhopig.’

Dit is nogal wat! Een harde les voor een meisje van tien jaar, dat echt niet begrijpt wat er mis is. Als ze dan de ontdekking van haar leven doet, namelijk dat dieren kunnen praten, maakt ze zich niet meer druk om haar klasgenoten. Die laten haar links liggen, nou, moeten ze zelf weten!
Zij heeft intussen nieuwe vrienden: de ekster Marcus en zijn vrienden.


Maar ze moet toch nog wel even leren wat de gevolgen zijn van die grapjes die zij uithaalt. En ze wil haar vriendin eigenlijk toch ook wel terug, al is het nog zo leuk en spannend met de eksters!
En dan gaan de kinderen op schoolreisje naar de dierentuin, waar wonderbaarlijke dingen gebeuren, en Nelly weer hoop krijgt dat het allemaal goed zal komen!


Na het lezen van dit verhaal heb je al een donkerbruin vermoeden en ja hoor: er komt een vervolg!
Je vraagt je af of Nelly echt wel veranderd is. Of ze echt helemaal inziet hoe akelig haar gedrag was voor haar klasgenoten. En voor haar zussen.
Pestkoppen kunnen uit dit verhaal leren hoe hun gedrag overkomt bij anderen, maar hoe ze dat kunnen veranderen wordt een stuk lastiger. Er staan een paar tips in over ‘omdenken’ zonder dat het woord genoemd wordt. Om dit door te laten dringen hebben pesters waarschijnlijk wel hulp nodig.


‘Je moet beginnen het van de andere kant te bekijken. Het is belangrijk dat je dat kunt voor we beginnen. Anders gaat het niet lukken.’ (-)
‘Jij denkt: ik ben te zwaar. Maar je kunt ook denken: een auto is pas zwaar. Of een huis. Of een flatgebouw.’


Als ze het uitprobeert om dingen van de andere kant bekijken, bijvoorbeeld bij het springtouwen op het schoolplein, blijkt het nog te werken ook!
Behalve deze wijze lessen die op een speelse manier in het verhaal verwerkt zijn, is er humor en spanning zodat het ook gewoon een leuk onderhoudend verhaal is. Qua leesniveau is er een uitdaging: ‘De tegenwind moest wel een grote grijze bullebak zijn die zich stierlijk verveelde. Zelfs zo erg dat hij armpje ging drukken met gewone stervelingen.’


Anouk Kool (Zwolle, 1980) heeft allerlei studies – al of niet afgemaakt – ondernomen, ze is een veelzijdig talent. Ze begon met toneel, gevolgd door Docent-Regie en Performance in Maastricht,  Media en Cultuur (Amsterdam) waarna ze een paar jaar bij een artiestenmanagementbureau werkte.
Sinds een jaar of tien maakt ze in haar woonplaats Rotterdam muziek met-en-zonder video’s en spreekt ze luisterverhalen in. En toen borrelde het eerste verhaal over Nelly op!


ISBN  9789044842043 | Hardcover | 232 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Illustraties van Federico van Lunter | Leeftijd 10+

© Marjo, 16 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER