jeugd 6-9 jaar

Dagmar Geisler

Wanda waanzinnig beroemd
Dagmar Geisler


Wanda heeft er een enorme hekel aan als iemand haar wil fotograferen maar ze komt er niet altijd onderuit. Haar moeder is namelijk fotograaf.
Tot overmaat van ramp zoekt Marietta, een vriendin van haar moeder, snel een stel kinderen voor een tv-spotje. Ze zoekt levenslustige en spontane kinderen en dat is precies wat Wanda en haar vrienden Fabian en Katti volgens haar zijn. Dankzij de smekende blik van haar moeder heeft Wanda ja gezegd. Gedrieën gaan ze naar de casting en, nog erger, daar zitten die verwaande meiden van school!
Gelukkig heeft Wanda een plan, zij zal wel eens goed duidelijk maken dat ze echt niet gefilmd wil worden en dat doet ze ook. Ze vindt de tekst die ze moet zeggen ook stom en ook dat maakt ze duidelijk kenbaar. Maar... De filmmaker vindt het juist fantastisch! 'Fris en uit het leven gegrepen! Precies wat we zochten!' Wanda is tot haar stomme verbazing door naar de volgende ronde! Gelukkig zijn Fabian en Katti dat ook. Ze moeten terugkomen voor de volgende selectieronde en zien daar de vreselijke Trixie, die het niet kan laten om hatelijke opmerkingen te maken. De selecties gaan gewoon door en Wanda hoopt heel erg dat zij niet gekozen wordt!
Thuis ook nog van alles aan de hand, waarom loopt haar moeder zo te zuchten en zit ze steeds naar de telefoon te staren? Wanda hoort haar zelfs huilen, ze heeft toch niets verkeerds gedaan? Ze snapt er niets van...
Tussendoor zijn 'de meisjeshaters' ook nog eens flink bezig, wat moeten zij met een tondeuse bij de casting?


Wanda vertelt het filmavontuur en al haar twijfels, blijdschap, verdrietjes en nog veel meer in haar dagboek en dat doet ze met veel humor. Ook staan er allemaal tekeningen bij zoals van de  'demeisjeshaters' en van de 3 meiden die Wanda 'de geiten' noemt; Leonie, de vervelendste van de geiten, en Pamela en Barbie die eigenlijk Barbara heet. Natuurlijk staat de verwaande Trixie die juist heel graag in de film wil ook afgebeeld. Maar ook de mensen die de selectie doen, of dingen die Wanda denkt en voelt staan in vrolijke tekeningetjes uitgebeeld.  Samen met de tekst vormt het een grappig geheel.
Dit boek is een stuk leuker dan de boeken met al die mailtjes en lijstjes en quizjes die de laatste tijd zoveel uitgegeven worden.
Nu eens geen meisje dat paardrijdt of zangeres wil worden en alleen maar over make-up, kleren en leuke jongens praat. Integendeel zelfs, ze hoeft al dat gedoe niet en wil  alleen maar gezellig omgaan en lachen met haar moeder en Fabian en Katti.
Dit zou zomaar gewoon een dagboek van een meisje kunnen zijn. Het is dan wel een meisje dat veel humor heeft, lekker nuchter is en heel erg goed kan tekenen, en dat is toch handig als je schilderes wil worden!
Leuk en lekker leesbaar boek.


ISBN 9789044815658 Paperback met flappen 126 pagina's uitgeverij Clavis juli 2011
vertaald door Roger Vanbrabant Vanaf 9 jaar

© Dettie, 19 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER