jeugd 6-9 jaar

Daiënne Merkies

altEen vampier van niks
Daiënne Merkies

‘Met een ijskoude stem zegt zijn vader: ‘Je bent een vampier van niks!’


Arme Jonas, hij wil er zo graag bij horen! Maar steeds meer vreest hij dat zijn vader gelijk heeft.
Zijn ouders en zijn zes broers zijn allemaal volbloed vampiers, maar hij nadert nu zijn tiende verjaardag, de deadline zeg maar, en het lukt hem maar niet om een fatsoenlijke beet te maken in de nek van zijn slachtoffer zonder dat die wakker wordt.
Hij oefent en oefent, maar ieder varken krijst, iedere biefstuk laat een scheve beet zien, en hij wordt wanhopig.
Hij is al een buitenbeentje omdat hij als enige een rode haardos heeft. Net als oom Jan, die verbannen is uit de familie. Wordt dat ook Jonas’ lot?
Of kan zijn vriendinnetje Sophie hem misschien helpen?


De familie van Jonas is een heel traditionele vampierfamilie: ze hebben een cape om, zwart met rode voering; ze hebben zwart haar dat ze het liefst strak en glad op hun hoofd plakken. Ze hebben geen spiegelbeeld - Jonas kan dus niet gewoon naar de kapper, dan zien mensen dat hij niet net als zij is. - En ze slapen in een doodskist...
Maar verder wonen en leven ze gewoon in een stad tussen de mensen en weten ze zich gedeisd te houden, zodat ze er ook kunnen blijven.
Er zijn mogelijke oplossingen: misschien ziet de jongen niet goed? Misschien zijn zijn tanden niet goed? Als daar naar gekeken en iets aan gedaan wordt, heeft Jonas het zwaar. Zoals een jonge lezer dat misschien ook wel heeft: het zijn heel herkenbare problemen immers.
Afgezien van die herkenbaarheid is het gewoon een leuk verhaal over een jongen die net zo wil zijn als de anderen, die helaas in een gezin leeft waar men niet in ziet dat hij specifieke hulp nodig heeft. Maar gelukkig is er Sophie.


Standaard verhaal, maar wel heel leuk. En al gaat het over vampieren, het is absoluut niet eng.
Er staan leuke tekeningen in van Helen van Vliet: zwart-wit met die oranje touch: het haar van oom Jan en van Jonas.
Het lijkt me leuk om voor te lezen ook, en daar is de indeling heel handig voor: het zijn korte hoofdstukken. Zelf lezen is ook prima  natuurlijk: de bladspiegel is duidelijk, de woordkeus past bij de aanbevolen leeftijd.

Daiënne Merkies  (Breda, 1958) schrijft graag omdat ze dan haar fantasie kwijt kan.
Helen Van Vliet (Den Haag, 1963) heeft al verschillende prijzen gehad voor haar tekenwerk.


ISBN  9789051163049 |hardcover|128 pagina's |Uitgeverij de Vier Windstreken |mei 2013
Tekeningen van Helen van Vliet Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 4 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER