jeugd 6-9 jaar

Matt Haig

http://www.matthaig.com

http://chrismould.blogspot.nl

 

Vader Kerstmis en ik
Matt Haig


Zoals we in de twee eerdere delen hebben kunnen lezen zijn Amelia en May met Vader Kerstmis meegegaan naar Elfhelm.
Zoals Amelia zelf vertelt in dit derde boek is dat niet allemaal zonder slag of stoot gegaan, want Amelia is een mens. Dat zijn Vader Kerstmis en Mary natuurlijk ook, maar die zijn gedrimwickt. (Betoverd, zodat ze een beetje meer elf zijn) Maar Amelia is 100 % mens en al is ze blij dat ze nu bij Vader Kerstmis en Mary kan wonen, ze moet ook naar school, en dat is zo totaal anders dan wat ze kent!


Het begint er al mee dat ze zich overal aan stoot, elfenkinderen zijn natuurlijk veel kleiner. En die lessen! Verschrikkelijk: 2 en 2 is niet 4 ontdekt ze. Het goede antwoord is ‘sneeuw’.
En ‘donzen dekbed’ was ook goed geweest. Dat valt niet te begrijpen!


‘Zo kregen we Schrijven, Zingen (mijn stem was niet vrolijk genoeg), Lachen Zelfs in Zware Tijden (een heel moeilijk vak), Grappen maken, Kerstmisstudies, Spikkeldansen (rampzalig), Drimwickpraktijk (nog rampzaliger natuurlijk), Kruidkoek, Algemene Blijdschap en Aardrijkskunde.’


En ze hoort over het Land van Heuvels en Holen. Waar zeer gevaarlijke wezens wonen. Namelijk: konijnen! Amelia met er vreselijk om lachen! Maar het blijkt wel degelijk ernstig te zijn. Want de leider van de konijnen is een konijn dat De Paashaas genoemd wordt. Ze hebben lang geleden de elfen uit hun gebied verdreven, ze wilden niemand meer om zich heen hebben.
Vader Kerstmis vertelt dat het al heel lang geleden is. Alleen vader Topo kan zich dat nog herinneren. Maar: is de dreiging van de konijnen nu voorbij? Lééft de Paashaas eigenlijk nog?
Als Vader Kerstmis voor haar regelt dat ze mee mag doen aan de lessen over Sleekunst, vliegt ze in een slee met Blitzen er voor over de bossen. Maar het gaat mis


Vader Vodol is er immers ook nog! Hij is kwaad omdat niemand zijn krant nog koopt en omdat hij gewoon een hekel heeft aan Kerstmis. Die mensen, gedrimwickt of niet, moeten weg! En hij begint met een nieuwe krant, waarin hij de andere elfen ophitst. Hij beweert dat Amelia Elfhelm wil vernietigen…


Opboksen tegen iemand die je liever kwijt is dan rijk; fake nieuws, om het indoctrineren van minder slimme mensen mogelijk te maken, een paar thema’s uit dit boek. En ondanks het feit dat hij een geduchte tegenstander is, is het verhaal van de Paashaas grappig.
Zo zit ook dit boek vol met humor, en is het tegelijk een spannend verhaal. Want ja, nu dreigt Kerstmis alweer niet door te gaan!


Matt Haig (1975, Sheffield, Yorkshire) studeerde Engels en Geschiedenis.


ISBN 9789048862030 | hardcover| 272 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Illustraties door Chris Mould | Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Leeftijd: 8+
Heruitgave. Het verscheen voor het eerst in 2017.

© Marjo, 14 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het meisje dat Kerstmis redde
Matt Haig


‘Zonder dat achtjarige meisje dat Amelia Wishart heette en dat zo erg hoopte dat magie bestond, zou Kerstmis nooit bestaan hebben. Zij was het eerste kind.
Het kind dat Kerstmis redde.
En dat zou Vader kerstmis nooit vergeten.’


Het is een jaar nadat de jongen met de naam Kerstmis ontvangen werd in Elfhem. De elfen hebben hem intussen helemaal in de gemeenschap opgenomen en helpen hem graag om een voorraad cadeautjes te maken zodat hij op kerstavond weer met zijn slee naar de kinderen kan om hun sokken te vullen.
Maar als die avond dichterbij komt gebeuren er rare dingen. Rommelt Vader Kerstmis’ buik nou zo? Ja, hij zou wel wat lusten, maar het wordt wel te gek nu.


‘Wat was dat?’ vroeg Rollo.
‘Ik ben bang,’ zei Kuiltje.
Bella begon te huilen.
Vader Kerstmis draaide zich naar iedereen om.
‘Gewoon een trillinkje, jongens. Niets om je zorgen om te maken.’


Maar helaas heeft hij het mis: het dorp staat op instorten, doordat de trollen gangen graven. De huizen storten in, alles is kapot. Alleen het gebouw van het Sneeuwdagblad blijft overeind. Gelukkig vallen er geen slachtoffers en trekken de trollen zich weer terug, maar het is duidelijk dat er geen cadeautjes naar de kinderen kunnen! Er is nauwelijks magie! En de slee is kapot!


Net dit jaar had vader Kerstmis een brief ontvangen van Amelia. Ze geloofde dat Vader Kerstmis haar kon helpen. Haar moeder was ernstig ziek. En ze was bang voor meneer Griezel, de baas van een weeshuis. Een afschuwelijk weeshuis waar kinderen opgesloten werden, slecht te eten kregen en lange dagen moesten werken.
Amelia werd teleurgesteld. Er gebeurde precies waar ze bang voor was…


Weer een jaar later. Elfhem is herbouwd, er zijn weer cadeautjes, en Vader Kerstmis heeft een nieuwe slee. Met moderne technologische snufjes!
Vol hoop dat het nu goed zal gaan vertrekt Vader Kerstmis, zonder te weten wat er in Elfhem gebeurt. Zonder te weten dat Amelia niet meer gelooft in magie. Hij is van nature optimistisch gestemd onze kerstman, maar het lijkt toch weer helemaal fout te lopen.


Er zit ook in dit boek weer veel humor, waarbij de scenes die zich afspelen bij koningin Victoria hilarisch zijn! Charles Dickens heeft een rol in het verhaal: dat speelt zich dan ook af in de wereld die hij beschrijft in zijn boeken: de wereld van arme kinderen die schoorstenen moeten vegen of gedwongen worden in werkhuizen de was van de rijkelui te doen. 
Het wordt spannend, als Amelia pogingen onderneemt te ontsnappen, en als het geloof in magie nogal onstabiel is en daardoor de slee van de kerstman niet goed in de lucht kan blijven. En romantiek, dat is nog eens een verrassing: een vleugje romantiek in dit verhaal dat verder een echte kerstboodschap uitspreekt over hoop en liefde.


Matt Haig (1975, Sheffield, Yorkshire) studeerde Engels en Geschiedenis.


ISBN 9789048862009 | hardcover| 320 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Illustraties door Chris Mould | Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Leeftijd: 8+
Heruitgave. Het verscheen voor het eerst in 2016.

© Marjo, 12 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een jongen met de naam Kerstmis
Matt Haig

Het echte en magische verhaal van de kindertijd van de kerstman is opnieuw uitgegeven.
Het verhaal blijft hetzelfde natuurlijk.


De elfjarige Nikolas woont met zijn vader, die houthakker is, in het koude, onherbergzame Finland. Op een dag kondigt zijn vader aan dat hij vertrekt. Hij kan veel geld verdienen, zegt hij. De reis gaat naar het noorden waar het legendarische elfendorp Elfhelm moet liggen. Hij laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.


‘Als jij denkt dat sommige dingen onmogelijk zijn, sla dit boek dan maar weer dicht. Dan is het niets voor jou. Want dit boek staat vol onmogelijke dingen.’


Maar, zal verderop in het boek te lezen zijn: een onmogelijkheid is gewoon een mogelijkheid die je nog niet snapt. Een wijze les, en Nikolas denkt daar gelukkig op tijd aan! En gelukkig heeft hij ook een vriend, al is het maar een kleine muis. Miika gaat mee in zijn jaszak.


Dat hij onderweg het rendier Blitzen tegenkomt, is nog meer geluk! Want al hebben ze honger en is het stervenskoud en wordt Blitzen doodmoe, het komt wel door hem dat ze in de buurt van het dorp komen waar ze gered zullen worden.
Vader Topo en Kleine Noosh vinden hen en helpen. Zij zijn toevallig de enige twee elfen zijn die nog niet vergeten zijn dat goedheid het voornaamste goed is in het leven; mensen, dieren en elfen in nood helpen, daar zijn elfen voor.


Vader Vodol, die het dorp regeert, is aan de macht is gekomen door corrupte praktijken. Hij vindt  al dat softe gedoe maar niets:  alle regels zijn zodanig veranderd dat elfen niet vrolijk meer zijn. Ze dansen niet meer en zingen niet meer. En anderen helpen, dat doen ze ook niet meer.  Als Nikolas er achter komt wat daar de reden van is, hoe het komt dat vader Vodol zo verbitterd is, schrikt hij: er zijn mensen naar het dorp gekomen die een kleine elf ontvoerd hebben! Om die voor grof geld te verkopen! Nicolas wil het niet geloven maar zijn vader was een van die mensen...


Dit verhaal is een kerstsprookje omdat de jongen Nikolas de basis blijkt te zijn van alles wat met het (Angelsaksische) Kerstfeest te maken heeft. Waarom geven mensen elkaar cadeautjes? Waarom in een kous? Waarom verplaatst Santa Claus zich met een slee met rendieren?


Het boek leent zich uitstekend voor een verfilming, en die film is er dan ook inmiddels.
En er zijn nog twee boeken in deze serie verschenen.

Matt Haig (1975, Sheffield, Yorkshire) studeerde Engels en Geschiedenis.

ISBN 9789048862726 | Hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Illustraties door Chris Mould | Vertaald uit het Engels door Karin Pijl | Leeftijd: 8+

© Marjo, 10 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>