jeugd 6-9 jaar

Nele Reynders

Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd
Illustraties: Sofie Schollaert
Tekst: Nele Reynders


Ik ben Lasse Kangoeroe
In mijn hoofd zit een soldaat.
Die is daar altijd!


De soldaat is de vriend van Lasse en geeft soms bevelen. Zoals geef 8! En dat komt mooi uit want 8 is hun lievelingsgetal.
Soldaat beschermt Lasse maar geeft ook opdrachten die mama niet zo leuk vindt.
Lasse zegt bijvoorbeeld: Geen kleren aandoen, of we gaan niet naar de Kangoeroeschool of we gaan door de plassen hinkelen.

Lasse en soldaat houden ook van regelmaat, liefst doen ze elke dag hetzelfde, zoals uren tv kijken of spelletjes doen, wel 8 spelletjes.
Maar soldaat zegt ook midden in de nacht Sta Paraaaat! en dan moet Lasse met grote passen 8 stappen doen! Dat maakt veel lawaai. Mama is niet zo blij ermee.
Van mama moet Lasse terug naar bed.

Soldaat en Lasse zijn dus altijd samen, de ene keer is soldaat heel rustig en kalm en dan is Lasse ook rustig.
Maar de keren dat Lasse actie wil, zijn ze enorm druk en maken ze een hoop lawaai.


Op de achterkant van het boek is te lezen dat het verhaal gaat over een kleine jongen die zich ergens op het autismespectrum bevindt. Het is dat het op de achterkant staat en daardoor begrijp je de voorliefde voor het getal 8 of de voorkeur voor duidelijkheid en regelmaat.


Voor de rest is het een beetje rommelig verhaal. Maar omdat een oordeel ook aan een bepaalde stemming kan liggen heb ik het boek meerdere keren gelezen en elke keer opnieuw kom ik tot de conclusie dat het verhaal niet logisch in elkaar zit en ook een beetje in herhalingen valt.
Ik begrijp dat de schrijfster duidelijk wil maken dat een kind met een vorm van autisme heel wisselende gemoedstoestanden kan hebben, maar zoals het gepresenteerd wordt, is het lastig te begrijpen. Op gegeven moment ligt bijvoorbeeld Lasse lekker in mama's buidel en Lasse is daarna trots en mag een knikker in de wonderpot doen. Waarom hij trots is en wat die wonderpot betekent, is niet duidelijk. En zo staan er meer dingen in het boek waarbij de context wat onduidelijk is.
Dat is jammer want het boek is wel erg mooi verzorgd en de afbeeldingen zijn vriendelijk en beeldend.


ISBN 9789083183794 | Hardcover | 32 pagina's | Levendig Uitgever | 21 april 2022
Leeftijd 6+

© Dettie, 19 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mama heeft een beer in haar hoofd
Illustraties Sofie Schollaert
Tekst: Nele Reynders


Mama Kangoeroe is heel onzeker, ze denkt steeds dat ze alles verkeerd doet, of dat ze lelijk of dom is.
Een stem in haar hoofd zegt dan bijvoorbeeld: Je bent echt niet mooi hoor, als je dat soms dacht.' of, 'Je bent hartstikke dom, doe toch eens normaal.
Mama noemt die stem in haar hoofd, haar Grote Grommende Beer. Elke keer als hij van die akelige dingen zegt dan moet mama huilen, want het lukt haar niet om die Grommende Beer weg te sturen. Mama Kangoeroe legt op een mooie manier aan Kleine Kangoeroe uit wat er aan de hand is:


"Soms wordt de beer zo GROOT en dan word ik heel klein...
die beer is dan de BAAS in mijn hoofd.
De beer groeit en gromt steeds harder.
En die duwt alle mooie dingen uit mijn hoofd."


Mama wil heel graag van die Grommende Beer af, maar hoe? De wijze Mevrouw Uil zegt dat ze naar het Praatbos moet gaan. 'Daar zal je lieve woorden vinden. [...] de dieren in het Praatbos zullen je helpen'. Mama besluit daar naartoe te gaan, ze wil heel graag van Grommende Beer in haar hoofd af, dus ze neemt afscheid van Kleine Kangoeroe en gaat op pad. Papa Kangoeroe vangt ondertussen Kleine Kangoeroe op. Hij stimuleert zijn zoontje om niets raar te vinden van zichzelf. Alles is goed; verdrietig, bang of boos zijn, het is niet erg.


Het verhaal geeft in de taal van kinderen weer, wat er gebeurt als een van de ouders psychische problemen heeft en een tijdje behandeld moet worden in het 'Praatbos'. Het verhaal geeft ook duidelijk weer dat de toestand van de ouder niets te maken heeft met het gedrag van het kind. Het ligt niet aan het kind.
We zien in de lieve, warmgekleurde afbeeldingen de twijfel van Kleine Kangoeroe en Papa Kangoeroe die de kleine liefdevol opvangt en helpt om het gemis van zijn moeder aan te kunnen. Maar ook het verdriet en de strijd van Mama Kangoeroe wordt op een mooie, begrijpelijke manier getoond.
Soms worden er ook vragen aan het kind dat het boek leest gesteld. Het is daarom misschien fijn voor het kind om het boek ook samen met een volwassene te lezen, maar ze kunnen er ook prima alleen aan beginnen.


Het verhaal is in feite heel realistisch maar ondanks het 'grommende' onderwerp is het toch een opgewekt boek omdat de ondertoon er een van vertrouwen is. Vertrouwen dat alles, ondanks alle moeite die mama heeft met de Grommende Beer, toch alles goed komt.
Mama Kangoeroe wordt groter en groter en Grommende Beer steeds kleiner!
Kinderen zullen zich door dit verhaal erg gesteund en begrepen voelen.


ISBN 9789491740862 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 274 | Uitgeverij Levendig | januari 2021
Afmeting: 30,5 x 21,6 | Leeftijd 6+

© Dettie, 3 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER