jeugd 6-9 jaar

Hans de Beer & Burny Bos

Biografie Hans de Beer

Biografie Burny Bos

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Hans de Beer & Burny Bos voor jongeren van 0-3 jaar

en de recensies voor jongeren van 4-5 jaar

 

Familie Mol - de Mol
Wat stinkt daar zo?
illustraties: Hans de Beer
tekst: Burny Bos


Familie Mol – de Mol Wat stinkt daar zo? Is een leesboekje voor kinderen uit groep vier, geschreven op AVI E4 niveau, wat inhoudt dat dit boekje zelfstandig gelezen kan worden aan het einde van groep vier. Het lettertype dat gebruikt is in dit boekje is geschikt voor kinderen met dyslexie.


Het boekje bestaat uit korte verhaaltjes die afzonderlijk van elkaar te lezen zijn. Hoewel de onderwerpen gevarieerd zijn, hebben alle avonturen wel één overeenkomst: iets loopt niet helemaal zoals de familie Mol had verwacht. Dit zorgt voor hilarische taferelen, waar de kinderen ook smakelijk om zullen lachen.


Mijn dochter geniet zichtbaar (en hoorbaar) van de verhalen uit dit boekje. Vooral het verhaal waar dit boekje ook naar vernoemd is, veroorzaakt een waar lachsalvo. Nogal logisch als je ongestraft kunt zeggen dat papa stinkt… Nee, ik verklap verder niets, wie nieuwsgierig is moet maar snel dit boekje gaan lezen. Het is wel een duidelijk voorbeeld van wat je kunt verwachten met dit leesboekje!


Naast de prettig leesbare tekst is het boekje ruim voorzien van leuke, kleurrijke prenten, waardoor het boek ook aantrekkelijk is voor het oog. Kinderen zullen eerder geneigd zijn een boek te pakken als deze ook voorzien is van kleurrijke illustraties. Dat is hier absoluut het geval. Absoluut een aanrader voor kinderen die op dit niveau lezen.


ISBN 9789051163193 Hardcover 45 pagina's Uitgeverij de Vier Windstreken 12 augustus 2013
Leeftijd AVI E4 (7+)

© IreneK, 21 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Familie Mol - de Mol
Wat stinkt daar zo?
illustraties: Hans de Beer
tekst: Burny Bos


In de boekjes over de familie Mol - de Mol staan zes verhalen over de belevenissen van deze familie. Deze vertellingen zijn altijd vrolijk en fantasievol.


In het eerste verhaal van dit boekje, getiteld Wakker, kan Stoffer niet slapen en hij kruipt lekker bij papa en mama in bed. Even later kruipt ook zijn tweelingzusje Streep bij haar ouders in bed. Vader Mol vindt het wel wat vol en hij kruipt lekker in het bed van Stoffer. Mama Mol kan ook niet slapen want de tweeling rolt steeds tegen haar aan. Voorzichtig stapt ze uit bed, ze weet niet dat papa ook uit bed is. Ze loopt naar het kamertje van de tweeling en dan... een gil...


Het titelverhaal is ook al zo grappig. Het heeft iets te maken met zwemmen in een meertje maar dat loopt niet helemaal zoals de familie Mol - de Mol gedacht had. Oma die thuisgebleven is ruikt een heel raar luchtje als de familie thuis komt... Wat stinkt daar zo? roept ze heel hard. Streep giechelt, wat hij weet het wel!


En zo beleven we verder het bezoek aan het pretpark mee, evenals de sportieve vertoning van papa Mol, die toch niet zo lenig is als hij zelf dacht, en lezen we de avonturen van Stoffer en Streep die samen met oma in haar elektrische rolstoel naar de bioscoop gaan én over het raadsel van de paddenstoel in het herfststukje.


Opnieuw een erg leuk boekje uit de Hoera ik kan lezen! serie van het gouden duo Hans de Beer en Burny Bos. Een boekje van dit stel kun je bijna ongezien aanschaffen. Zowel de verhalen als de afbeeldingen zijn erg leuk.  Je zou zo bij de familie Mol - de Mol willen wonen.
De tekst is geschreven in korte zinnen op AVI E4 niveau. Er wordt al gebruik gemaakt van leestekens en hoofdletters.
De afbeeldingen zijn zoals altijd bij Hans de Beer erg speels en aantrekkelijk.
Kortom, weer een prima boekje voor de beginnende lezertjes.


ISBN 9789051163193 Hardcover 45 pagina's Uitgeverij de Vier Windstreken 12 augustus 2013
Leeftijd AVI E4 (7+) De gebruikte letters zijn geschikt voor mensen met dyslexie

© Dettie, 15 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bij Familie Mol - de Mol is alles oké
illustraties: Hans de Beer
tekst: Burny Bos


De familie Mol - de Mol is een heel gewone familie.
Vader Mol - de Mol.
Moeder Mol - de Mol.
De tweeling Stoffer en Streep.
En oma.
Moeder verdient het geld.
Vader maakt het huis schoon.
En hij zorgt voor de kinderen.
Oma is al heel oud.
Ze rijdt in een rolstoel.
De tweeling is gek op oma.
Met haar beleven ze altijd de gekste dingen.


In dit mooie boekje staan zes verhalen over de familie Mol - de Mol.
Het begint met vader die iets leuks bedacht heeft. Hij heeft allemaal sportkleren gekocht. Het zijn kleren om te trimmen. Iedereen trekt gauw de trimkleren aan, behalve oma natuurlijk, en gaan naar de trimbaan. Maar wat hebben ze het heet! De trimkleren zijn wel heel erg warm, ze worden er helemaal plakkerig van. Moeder, Stoffer en Streep gaan lekker verder in hun ondergoed en arme vader loopt nu dubbel te puffen, hij mag achter ze aan hollen met alle kleren!
De andere keer gaat vader met Stoffer en Streep vliegeren, maar wat waait het hard! Stoffer kan de vlieger bijna niet houden. 'Laat maar los' roept vader en Stoffer en Streep mogen niet meer vliegeren van vader. Zo vinden Stoffer en Streep er niets aan. Vader wordt steeds bozer... en stuurt ze zelfs naar huis! Dat vinden ze niet eens zo erg, ze mogen toch niet vliegeren.


Het boekje is er een heruitgave in de Hoera, ik kan lezen! serie. Voorin het boekje staat:
'Met dank aan IWAL instituten voor Dyslexie voor het beschikbaar stellen van het lettertype dat wordt gebruikt in de serie Hoera ik kan lezen!.
Dit lettertype is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen.'

Het is inderdaad een erg prettig lettertype. De letters zijn rustig aan je ogen en ook de afmetingen van de letters zijn aangenaam, niet te groot, niet te klein. De zinnen zijn vrij kort maar toch vormen ze wel echte verhalen en die zijn bovendien nog leuk ook.
Daarbij staan de mooie afbeeldingen van Hans de Beer staan afgedrukt. Zoals altijd heeft hij met veel gevoel voor detail de sfeer uitstekend weten weer te geven. Het is echt genieten als je dit boekje leest en bekijkt.


ISBN 978 90 5116 154 0 Hardcover 44 pagina's | De Vier Windstreken | augustus 2010 Leesniveau AVI E4
Formaat: 15,0 x 21,5 cm


Familie Mol - de Mol viert feest

illustraties: Hans de Beer
tekst: Burny Bos


De tekst op de eerste bladzijde is hetzelfde als bij het boekje Bij Familie Mol - de Mol is alles oké.
Ook hier volgen na die introductietekst zes verhalen over de belevenissen van de familie Mol - de Mol.
Ze gaan lekker naar het zwembad waar vader wel een beetje dom doet. En arme vader heeft op zijn verjaardag weinig plezier van het feestje. Hij heeft veel te hard gewerkt aan de schutting voordat de visite kwam. Vader is er heel moe van geworden en is in slaap gevallen!


'Ik schaam me dood',  zegt vader.
'De schutting is af,' zegt moeder.
'Dat is ook belangrijk.
'Jawel,' zegt vader, 'jawel.'
Toch zegt hij nog eens: 'Ik schaam me dood.'


Ook een heel leuk verhaal is  dat over oma in de sneeuw. Oma beleeft een groot avontuur maar zoals altijd loopt het heel goed en vrolijk af.

En dit waren de avonturen van de familie Mol - de Mol. Er gebeurt van alles en er is altijd wat aan de hand. Maar wat er ook gebeurt, bij de familie Mol- de Mol is alles oké.
 
ISBN 978 90 5116 155 7 Hardcover 44 pagina's | De Vier Windstreken | augustus 2010 Leesniveau AVI E4
Formaat: 15,0 x 21,5 cm Heruitgave in de serie ‘Hoera, ik kan lezen!’

© Dettie, 6 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER