jeugd 6-9 jaar

Gertrud Jetten

http://www.gertrudjetten.nl

 

Help, ik ben een pony
Gertrud Jetten
 

Lottie is dol op Salsa, haar pony. Ze zou het liefst de hele dag met de pony bezig zijn, maar ze moet ook nog naar school natuurlijk. Als het woensdagmiddag is heeft ze evenwel alle tijd, en dan bedenkt ze wat ze eens zullen gaan doen: spelletjes, of wandelen? Of zou ze Salsa opzadelen en gaan rijden? Maar eerst de verzorging: borstelen!


Als Lottie die bewuste middag naar de stal loopt vindt ze daar een nieuwe emmer met paardensnoepjes. Eens kijken wat dat is, ze had de emmer nog niet eerder gezien. Ze geeft haar pony er eentje, en eigenlijk ruiken ze zo lekker dat ze er zelf ook wel een zou lusten! Maar nee, niet doen, het zijn paardensnoepjes! Toch, als de middag voorbij is en ze alles weer netjes opruimt, staat Lottie weer bij die emmer en ze kan het niet laten: ze likt er aan:


‘Het bruiste in haar mond. Het fonkelde. Het was net bubbeltjesfris, maar dan lekkerder.'


En Lottie proeft er een.  Haar hele lichaam begint te kriebelen en tintelen. Haar kleren scheuren, haar bloed bruiste en al haar spieren deden pijn. Wat gebeurde er?
Als ze naar beneden kijkt, ziet ze harige benen en lichtbruine hoeven. En ze heeft een staart! 
Lottie de Groot is veranderd in een pony!


Lotties moeder is de enige die denkt te zien wat er gebeurd is, als ze haar dochter komt zoeken en alleen maar een tweede pony vindt. Maar niemand gelooft haar, ze wordt zelfs in een inrichting gestopt en moet ‘rustigaantjes’ slikken. En Lottie kan niet praten natuurlijk! Ja, met de pony wel, als ze in de stal gezet wordt naast Salsa vertelt die haar van alles over het leven van een pony. Lottie is verbaasd. Zij wist niet dat je een zadel aan moet laten passen aan je pony! En een bit in je mond, wat hindert dat? Nou, daar komt ze nog wel achter!


Maar intussen staat het huis op zijn kop. Zelfs de politie wordt er bij gehaald. Waar is Lottie gebleven? Als haar moeder opgenomen wordt omdat ze maar blijft volhouden dat Lottie een pony is geworden en haar vader toch weer moet gaan werken, doet hij iets heel doms. Maar hoe kon hij weten dat hij Lottie – en Salsa - niet had moeten verkopen?


En zo begint een reis langs allerlei soorten mensen die pony’s houden: de een doet dat voor de kinderen, of heeft een manege. Een ander wil dressuurwedstrijden doen, en nog een ander vindt het leuk om een pony te showen. En sommige mensen zijn goed voor hun paarden, anderen zien alleen geld blinken. Lottie reist het hele land door, van Friesland naar Limburg wordt ze vervoerd in een trailer. Salsa is ze dan al kwijt. Ze wordt steeds wanhopiger. Maar als het dan moet, dan zal ze wel proberen hooi en brok lekker te vinden…


Dit is een totaal anders dan anders verhaal over pony’s en paardenmeisjes! Hoewel er natuurlijk wel in verwerkt is hoe je voor je pony moet zorgen is de manier waarop heel speels en zelfs sprookjesachtig. Wanr stel je voor dat je ineens geen mens meer bent, maar een paard! Bizar!
Dit boek is ook voor kinderen - meisjes - leuk als zij geen paardenmeisje zijn!
Zal Lottie ooit nog weer dat meisje worden dat ze ooit was?


ISBN 9789020673838 | Hardcover | 160 pagina's | Kluitman | september 2018 | Leeftijd vanaf 9 jaar
Met tekeningen van Dorith Graef

© Marjo, 18 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSerie Droompaarden
Deel 5: Vertrouwen in je paard

Gertrud Jetten


Emma heeft ontdekt dat ze met behulp van een paardenbeeldje in een andere wereld terecht komt. Dan beleeft ze avonturen, maar vooral leert ze er dingen die goed van pas komen bij de paardrijlessen die ze volgt op de manege. Zo heeft ze bijvoorbeeld met een woonwagen rondgereisd door Engeland met een tinker voor de wagen. Het beeldje dat ze toen had was er een van een tinker.


Nu is ze helemaal in de ban van een appaloosa, een paard met een gespikkelde huid en een witte rand om hun ogen. Vaak hebben ze ook ergens iets roze-achtigs. Hun mond bijvoorbeeld, of hun uier.
Vlakbij is een kijkdag met appaloosapaarden en Emma weet haar vader zo ver te krijgen dat hij haar erheen brengt. Terwijl haar vader druk is met foto’s maken dwaalt ze rond en geniet. En ja hoor: er is ook een kraam waar ze beeldjes verkopen. Ze heeft net genoeg geld bij zich. Nu kan ze niet wachten tot ze thuis komt, ze is zo benieuwd wat voor avontuur het haar zal brengen!
Zo komt het dat ze zich ineens in Hollywood bevindt, waar ze stand-in is voor een jonge filmactrice. Ze leert stuntrijden, en doet mee in een film!


Een verhaal over paarden en hun verzorging. Emma is een echt paardenmeisje, dat komt goed tot uiting in het boek. In dit avontuur zit ook informatie verwerkt over de wereld van de film, met name het stunten.
Maar hoe leerzaam ook, het is toch vooral een leuk verhaal voor meisjes die net als Emma dol zijn op paarden. De bladspiegel is ruim en er staan leuke tekeningen aan het begin van de hoofdstukken. De titel vind ik niet zo aansprekend al dekt het wel de lading van het verhaal. Gelukkig is de omslag kleurrijk en aantrekkelijk.


Het is het vijfde boek in de serie ‘Droompaarden.’


ISBN 9789020674750 | hardcover met paardje aan een leeslint| 112 pagina's| Uitgeverij Kluitman |  juni 2015
Tekeningen van Ina Halleman Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 14 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altManege de Zonnehoeve
Deel 8: De trouwe pony

Gertrud Jetten


In de serie over Manege de Zonnehoeve is dit het achtste deel. Het leuke van deze serie is dat de pony’s zelf de hoofdrol spelen, en het verhaal vertellen.


In dit boek is dat Bobby, de connemarapony. Hij is de pony van Carolien, de eigenaresse van de Zonnehoeve. Zij geeft les aan de meisjes die dol zijn op pony’s, en leert hen ook springen, zodat ze mee kunnen doen aan wedstrijden. Wat zou Bobby ook graag weer eens mee willen doen! Want hij springt zo graag! Maar Carolien is een keertje flink gevallen en ze durft niet meer.


Als er een nieuw meisje op de manege komt lessen, is het al snel duidelijk dat Hilde – zo heet ze – goed kan rijden op Bobby, en ze is ook goed in springen. Bobby kan zijn lol niet op als hij hoort dat Carolien overweegt om Hilde op Bobby mee te laten doen met de wedstrijden.
Maar al snel rijst er een probleem: Hilde wil een eigen pony. En ze wil Bobby. Maar wil Bobby dat wel? Voor wie moet hij kiezen: voor Carolien zijn lieve baasje, die niet durft te springen? Of voor Hilde die dat wel durft? Maar dan moet hij weg van de Zonnehoeve. En van Carolien.


De pony’s in deze verhalen zijn bijna mensen: ze hebben vriendschappen onder elkaar, maar ruziën ook heel wat af. Er zitten branieschoppers bij, en pony’s waar je alles mee kan doen. En het mooie is dat ze een duidelijke taal spreken: door bewegingen te maken met hun hoofd of voeten, door te snuiven of te hinniken kunnen ze veel duidelijk maken voor de goede verstaander. En dat zijn de meisjes die de pony’s komen verzorgen en berijden natuurlijk. Als Bobby eenmaal weet wat hij wil, is hij dus heel goed in staat dat te verstaan te geven aan Carolien en de anderen.


Wat ook erg leuk is, is dat de hele wereld rondom de pony’s op een speelse manier aan bod komt: het verzorgen, het rijden, de kleine dingetjes waar een niet-paardenliefhebber niet bij stil staat. Behalve erg leuk, is het verhaal dus ook nog leerzaam.
Ieder deel in deze serie is weer een ander leuk verhaal, verteld vanuit een andere pony, met weer een eigen karakter, en dus een heel ander verhaal.


ISBN 9789020662993  | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Kluitman | maart 2015
Illustraties van Ina Hallemans Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 1 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>