jeugd 6-9 jaar

Janneke Schotveld

http://www.jannekeschotveld.nl

 

De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes
Janneke Schotveld


De gebroeders Grimm en de Fransman Perrault kunnen het wel schudden. Wij hebben in ons - niet meer zo koude – kikkerlandje onze eigen sprookjesschrijvers! We hadden Annie M G Schmidt al, Thé Tjong-Khing en nu hebben we Janneke Schotveld.


Wikipedia zegt:
‘Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het mondeling overgeleverde sprookje en het literaire sprookje, het individuele creatieve werk van een schrijver zoals Hans Christian Andersen. Een duidelijke scheiding tussen beide is echter niet altijd te maken. In een of andere vorm komen sprookjes over de hele wereld voor met vergelijkbare elementen. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.’


Kinderverhalen dus, met een levensles, dat zijn deze vijftien nieuwe sprookjes ook. In ieder verhaal zit een maatschappelijke verantwoorde twist. Schotveld vindt ridsters en lakinnen uit, laat twee prinsessen met elkaar trouwen en twee koningen een kind krijgen.
Meer traditioneel is het thema van de kleine heks die een bezem krijgt maar niet durft te vliegen, of dat van een klein mannetje die ongelooflijk dapper is. Er is een variatie op het sprookje van de drie wensen, en ook de geest in de fles is heel anders.
De verhalen zijn echt van deze tijd. Eentje gaat over een computervrouwtje dat ontzettend hard moet werken omdat de viespeuk die op het toetsenbord rammelt geen rekening houdt met haar. Leuk uitgebeeld door Kees de Boer!
Bij het sprookje over de lettervreter kun je ook genieten van de prachtige illustraties, dit keer van Marieke Nelissen. Ieder verhaal heeft mooie tekeningen, van steeds weer andere illustratoren.


Het sprookje van de titel is een variatie op het oude sprookje: hier verandert echter de koning in een kikker. De prinses ontdekt welk proces zich afspeelt voor al die lekkere kikkerbilletjes op haar bord verschijnen, en maakt een eigen keuze. Maar ja, ze wil toch wel graag dat haar vader weer terugkomt. In dit verhaal zit dan weer iets leuks voor degene die voorleest, maar ik geef sowieso de garantie dat je als voorlezer ook geniet!
Er is geen belerend vingertje, alles wordt op een speelse manier aangepakt, met de humor die fans van Janneke Schotveld al kennen en waarderen.


‘Er was eens… een Nederlandse schrijfster die haar verzinsels op begon te schrijven en zo een prachtig boek maakte waar niet alleen alle kinderen in Nederland van kunnen  genieten, maar hun ouders vast ook!


Elk verhaal wordt opgefleurd door een andere illustrator: Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Alex de Wolf en Annet Schaap. Peter-Paul Rauwerda, Marieke Nelissen, Milja Praagman, Georgien Overwater, Djenné Fila, Marja Meijer, Kees de Boer, Pyhai, Lisa van Winsen en Marijke Klompmaker. Iedere lezer zal waarschijnlijk een eigen voorkeur hebben.


Janneke Schotveld (1974) is sinds 2012 fulltime kinderboekenschrijver. In 2007 debuteerde Janneke met Villa Fien dat bekroond werd met de Hotze de Roos-prijs. In 2017 schreef Janneke het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep voor de Kinderboekenweek 2017.


ISBN 9789000364893 | Paperback | 144 pagina's | Van Holkema & Warendorf | oktober 2018
Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

© Marjo, 9 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSuperjuffie!
tekst: Janneke Schotveld
illustraties: Annet Schaap


Juf Josje heeft last van iets heel geks: soms  hoort ze in haar hoofd een stemmetje dat ‘Help!’ roept.
Meteen krijgt ze dan de niet te onderdrukken aanvechting om een stuk krijt te eten. En wat er dan gebeurt!! Ze verandert in Superjuffie: ze kan dieren verstaan en met hem praten, en nog mooier: ze kan vliegen.
Als een rasechte superjuf vliegt ze met een groene cape om naar de plek waar het dier in nood zich bevindt. En ze doet haar best om de mol die in een klem zit er uit te halen, of de egel uit het sinaasappelnetje te bevrijden.
Niet vreemd dat haar kleine huisje vol is met dieren, er kan niks meer bij. En ze betwijfelt of ze ooit een vriend zal krijgen. Een eventuele kandidaat is wel gek als hij accepteert dat ze tijdens een vrijpartij ineens krijt moet eten en weg is!
Het heeft haar ook al twee banen gekost. Ze probeert haar ‘probleem’ te verbergen, als ze in haar derde baantje terecht komt in groep vijf op een school die vlak bij de dierentuin ligt.
Natuurlijk valt het op als de juf tijdens een dictee ineens wegvliegt. Ze moet het wel uitleggen.
De kinderen vinden het fantastisch! Ze willen alleen maar helpen om het verborgen te houden voor de strenge directeur van de school. En Hakim, de conciërge sluit zich bij de kinderen aan.
Maar dan verdwijnt er een tijger uit de dierentuin. Maar, en dat is heel vreemd: Hij heeft niet om hulp geroepen! Wat is daar aan de hand?


Wat een heerlijk verhaal is dit!  Geen enorme maatschappelijke problemen of moeilijke toestanden met kinderen. Gewoon een lekker recht- toe recht aan verhaal, met een heleboel humor.
Spanning zit er ook in, want in de dierentuin is van alles aan de hand, en kunnen de kinderen en de juf haar capriolen wel verborgen houden? Er is zelfs wat romantiek…
Gewoon een pretentieloos grappig en meeslepend verhaal. Het kan dus wel..
Annet Schaap heeft de illustraties verzorgd, dus dan weet je dat het ook op dat front wel goed zit.


ISBN 9789047514947  | 143 pagina's | Van Holkema & Warendorf  | mei 2011
Illustraties door Annet Schaap
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 3 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER