jeugd 6-9 jaar

Koos Meinderts

http://www.koosmeinderts.nl

http://www.annettefienieg.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Koos Meinderts voor jongeren van 4-5 jaar

 

De vuurtoren
illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


Oma droomde er als meisje al van, later zou ze in de ronde kamer in de vuurtoren gaan wonen.


En haar droom kwam uit, want in de ronde kamer woonde Jonas, de zoon van de vuurtorenwachter, en Jonas droomde van oma, die toen nog geen oma was, maar een vrolijk meisje met appelrode wangen.
O, dacht Jonas, als ik ooit nog eens die wangen mocht kussen.


En dat mocht hij. Alleen was dat jaren later. 
Jonas trouwde met oma, die nog steeds geen oma was, en droeg haar helemaal de trap op. Eenmaal boven droomde ze een nieuwe droom. Ze droomde over een kleine Jonas en ook hij kwam er.
En ook deze Jonas trouwde en er kwam weer een kleine Jonas bij en oma, die nu wel een oma was, mocht voor hem zorgen.


Oma was heel lief voor haar kleine Jonas. Oma leerde Jonas alles wat hij moest weten en ze vertelde hem eindeloos verhalen over de twee ander Jonassen, over opa Jonas hoe lief hij was geweest en over haar zoon Jonas, die de weide wereld in getrokken was. Oma vertelde en vertelde en Jonas luisterde.


En toen kwam de dag dat Jonas, oma naar boven droeg, net als opa heel vroeger gedaan had. En later vertelde Jonas aan oma de verhalen, want zij wist ze niet meer zo goed. Samen keken ze naar buiten, naar de eindeloze zee, waar opa zwaaide...

Een prachtig, liefdevol kippenvelverhaal over de cyclus van het leven met even zo mooie illustraties die bol staan van de levenslust. Meer moet er niet over gezegd worden. Dit is een boek dat je moet lezen en herlezen en herlezen en daarna doorgeven aan kinderen en later de kleinkinderen en weer later aan...


ISBN 9789056379094 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2007
Leeftijd 7+

Dettie, 18 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Meneer Hoedjes vangt een vis
illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


Op een dag vond meneer Hoedjes een stapel planken. Die neem ik mee naar huis dacht hij. Hij sjouwde met ze rond en bedacht zich ineens dat hij helemaal geen huis had! Wat nu? Maar de planken vertelden hem dat zij zijn droomhuis waren. Natuurlijk! Dat meneer Hoedjes daar niet aan gedacht had!
Hij zocht een mooie plek uit boven op het duin en bouwde daar van de planken zijn droomhuis.
Het beviel hem uitstekend en het werd nog leuker toen er een hele mooie mevrouw langskwam. Ze dansten samen tot de vroege ochtend en ze trouwden maar gelijk. De maan en de sterren waren hun getuigen en meneer Hoedjes zei ja. 'Ja, ja, en nog eens ja! Bij eb en vloed, in voor- en tegenspoed.'


Meneer en mevrouw Hoedjes waren heel gelukkig in hun huisje en op een dag vertelde mevrouw Hoedjes aan haar man dat hij vader zou worden. En wat meneer Hoedjes nooit gedacht had, hij voelde zich nóg gelukkiger!
Maar toen ging meneer Hoedjes vissen en ving een heel bijzondere vis. Omdat hij de vis vrij liet mocht hij een wens doen. Meneer Hoedjes wilde helemaal niets, hij had alles al, maar de vis zeurde maar door, meneer Hoedjes móest iets wensen. Weer sputterde meneer Hoedjes tegen. 'Van mij mag alles blijven zoals het is.' zei hij tegen de vis.
De vis bleef hem daarna lastigvallen, de vis was boos, hij was een wensvis! Hij smeekte meneer Hoedjes om een wens te doen en om de vis te plezieren wenste hij toen maar een mooie tweepersoonsjurk voor zijn vrouw...
Later had meneer Hoedjes heel erg spijt, want daarna veranderde alles, maar kon hij de klok nog terugdraaien?


De vis weet, gek genoeg, alles van meneer en mevrouw Hoedjes, hij lijkt wel een soort alwetende hogere macht, een soort God. Hoewel het verhaal in grote lijnen gebaseerd is op het sprookje 'Van de visser en zijn vrouw' (Piggelmee) van Grimm doet het mij meer denken aan Adam en Eva in het paradijs. Zij hadden het eeuwig leven en waren gelukkig totdat de slang Eva verleidde met de appel. In dit verhaal van Koos Meinderts wordt meneer Hoedjes door de vis 'verleid' met een jurk en later, als meneer Hoedjes beseft dat hij dood kan gaan, dwingt hij de vis het eeuwig leven af. De tijd moet stilgezet worden, met alle gevolgen van dien.


Maar ondanks dat het verhaal op gegeven moment een serieuze ondertoon heeft, weet Koos Meinderts een heel lichtvoetige en plezierige sfeer te creëren. Zijn woordgebruik is vlot, vriendelijk en liefdevol. De mooie pastelkleurige afbeeldingen van Koos' vrouw Annette Fienieg, dragen bij aan die opgewekte, plezierige sfeer.
Kortom, een prachtig verhaal over geluk en bezit, liefde en hebzucht. Maar, zoals het in sprookjes hoort, het loopt allemaal goed af en ze leefden nog lang en gelukkig!


ISBN 9789047705932 Hardcover 72 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2013
Hernieuwde uitgave in het kader van het dertigjarig schrijversjubileum van Koos Meinderts. Opnieuw geïllustreerd door Annette Fienieg.
Leeftijd  8+

© Dettie, 29 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het regent zonlicht
illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


Koos Meinderts  (Den Haag 1953) maakt in 1983 met Mooi meegenomen zijn debuut als schrijver voor kinderen. Inmiddels heeft hij al ruim vijftig titels op zijn naam staan. De meeste boeken worden geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg.
Daarnaast schrijft hij liedjes en theaterteksten, hij is o.a. de vaste tekstschrijver van Harrie Jekkers.  Eveneens schrijft hij poëzie, voornamelijk voor kinderen.


In de bundel Het regent zonlicht  treffen we zevenentwintig van die prachtige kindergedichten aan.
Elk gedicht begint met een mooi versierde hoofdletter. In de rode H van het het titelgedicht zien we bijvoorbeeld tussen de bovenste twee 'poten' een zon en voor de H staat een zwarte vogel.
In het gedicht is een moeder een liedje aan het zingen voor haar dochtertje, waarin ze vraagt aan God om haar fragiele, kleine meisje te behoeden voor alle gevaren.


Het regent zonlicht
op de wereld
op het meisje in het gras


Hoor haar moeder
zingt een liedje
voor haar dochtertje van glas:


God behoed haar
voor de kraaien
en de allereerste kras,


voor de hobbels
en de kuilen
en het snijden in het gras.


Bij het gedicht staat een schitterende afbeelding van een meisje in een weiland met een prachtige roze lucht op de achtergrond. In haar hand heeft ze een open rode paraplu die haar beschermt tegen de kraai die bovenop de paraplu zit. In al zijn eenvoud zo veelzeggend. Deze afbeelding staat ook op de cover van het boek.

De gedichten variëren van vrolijke ritmische 'liedjes' tot een meer verhalende tekst. De onderwerpen zijn ook heel divers.
Erg leuk zijn de gedichten Mooie meisjes, over het jongetje dat meisjes spaart en Hart, over het meisje dat niet weet aan welke jongen ze haar hart zal geven. Op het laatst besluit ze dat ze haar hart nog maar even zelf houdt. Ook het gedicht Bij de hoge bomen gaat over de prille liefde. Een jongen had afgesproken met een meisje bij de hoge bomen, maar waar blijft ze nou?

Sommige gedichten zijn korte sprookjes zoals Appels en amandelen waarin de koning uit wandelen gaat op te krappe schoenen, en De kleine zeemeermin die op de rug van een vis naar Kopenhagen reist om daar op een steen te gaan zitten. Ook het gedicht Naar Schotland is sprookjesachtig. Het verhaalt over een schipper...


Varend vanuit Anderland
naar het oude moederland
zuidenwind, schipperskind
voor de wind naar Schotland


Roeiend naar de overkant [...]


De familiebanden worden ook niet vergeten. Er is een fraai gedichtje over Oom Igor. Er is het, eveneens prachtige, gedicht Alles komt goed, over een moeder die 's nachts haar kind geruststelt  "Ik ben bij je dicht bij je / wang tegen wang, wees maar niet bang. Zegekar en Lekker sleeën gaan over broertjes en zusjes. Erg leuk is ook het gedicht Gisteravond over het meisje dat 's avond uit het raam kijkt en haar ouders op het gras ziet dansen. In het volgende gedicht, getiteld Anna, blijkt Anna in blijde verwachting, wat ook weer prachtig in woord en beeld wordt weergegeven.  In de A van Anna hangt aan het dwarsstreepje een piepklein babyvestje en er wordt op de grote afbeelding door een ooievaar een mooie wijde jurk gebracht.

Alle gedichten staan op de linkerpagina, rechts staan de schitterende afbeeldingen van Annette Fienig. Alles is zo raak weergegeven, dat komt omdat voor dit boek Koos Meinderts en Annette Fienieg de rollen eens omdraaiden: Annette Fienieg maakte eerst de mooie kleurrijke prenten waardoor Koos Meinderts zich liet inspireren tot de bijpassende gedichten.
Als klap op de vuurpijl zit er bij het boek ook nog een CD waarop zeventien gedichten uit dit boek gezongen worden. Ook het liedje Maite Maria is te horen, dat is het lied dat bekroond is met de Willem Wilminkprijs 2012 voor het beste kinderlied.
Je zou het boek met CD aan iedereen die kinderen heeft cadeau willen doen, zo'n mooie uitgave is een enorm rijk bezit, je gunt gewoon elk kind (en hun ouders) zo'n prachtig boek.


ISBN 9789047703099 Hardcover met leeslint 64 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2010
Op de CD bij het boek worden de liedjes gezongen door Jeroen Zijlstra en Leine.

© Dettie, 23 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER