jeugd 6-9 jaar

Bert Kouwenberg & Mark Janssen

http://www.bertkouwenberg.nl

http://www.mark-janssen.nl

 

altKodo De weg van de Boog
illustraties: Mark Janssen
tekst: Bert KouwenbergVoor me ligt een enorm boek met een mooie, Japans aandoende cover. Daarin kunnen we het bijzondere verhaal over Kodo lezen, de jongen die samen met zijn vader in het Veerhuis woont. Kodo's vader is een Samurai (Japanse ridder) en weet dat hij binnenkort de strijd aan moet gaan met drie Ninja's (Japanse spionnen en krijgers).
Dankzij de Ninja's is Kodo's vader zijn vrouw en zoon verloren, maar hij wil daar nooit over praten met Kodo.
Kodo's vader leert hem vechten voor het geval de Ninja's hem zullen aanvallen.
'Ik, zweer dat het ze niet zal lukken onze zoon voor de tweede keer te stelen' zegt vader.
Kodo zit vol vragen, wat is gebeurd met zijn moeder? Hij kent haar naam niet eens, alleen ruikt hij af en toe een geur die hem aan haar doet denken.
Maar vader zwijgt.

De lessen zijn zwaar en hard, vader ontziet Kodo niet, maar dat wil Kodo ook niet. Hij wil doorgaan, tot hij sterk genoeg is om de Ninja's het hoofd te bieden. Maar Kodo heeft wel veel pijn, ook al wil hij zich niet laten kennen
Gelukkig heeft Kodo gezelschap van zijn vosje die hij gevonden heeft in het donkere woud achter het Veerhuis. En ook de oude geest Ichigen staat Kodo bij met goede raad, 'alles draait om verbeeldingskracht' zijn de wijze woorden van Ichigen.


Kodo en zijn vader groeien door het samen vechten langzaam naar elkaar toe. Kodo's vader vertelt Kodo steeds een klein beetje meer over zijn leven en Kodo geniet, eindelijk komt hij te weten waarom de Ninja's hen bedreigen.
En dan breekt de nacht aan dat de Ninja's Kodo en zijn vader aanvallen...


Maar na het grote gevecht is de strijd nog niet klaar. Kodo zal en moet weten wat er met zijn moeder gebeurd is en als zijn vader niet wil helpen dan zoekt hij het zelf wel uit. En zo begint Kodo aan een lange, gevaarlijke, moedige tocht die leven en dood overstijgt.


Alles drijft in dit verhaal inderdaad op de kracht van de verbeelding. Het zit vol mystiek en alles is mogelijk waardoor je aandacht geboeid blijft.
Zoals het in Japanse verhalen betaamt, spelen ook de seizoenen letterlijk een belangrijke rol maar ze vertegenwoordigen eveneens de levensloop, van de prille lente tot de herfst en winter.
De symbolen die in de tekst en tekeningen gebruikt zijn, worden achterin het boek uitgelegd, maar ook zonder de uitleg is het een erg mooi verhaal.


Wat het boek verder zo bijzonder maakt, zijn de afbeeldingen die duidelijk geïnspireerd zijn op Hokusai, de Japanse kunstenaar, waar illustrator, Mark Janssen, zijn eigen, moderne draai aan heeft gegeven. De enorme illustraties stralen dezelfde mooie, mysterieuze sfeer uit als het verhaal.
Bovendien wordt de tekst af en toe overgenomen door de tekeningen. Er wordt bijvoorbeeld niet verteld hoe een gevecht afloopt, we zien het. Aanvankelijk is dat even wennen maar al snel zit je zo in het verhaal dat het niet meer opvalt.


Het boek is duidelijk met enorm veel zorg gemaakt. Over de uitvoering is goed nagedacht. Het boek is mooi gebonden, de kleuren zijn schitterend, de indeling is apart. Een compliment aan de uitgever dat zij dit heeft aangedurfd.
Kortom, als je iets heel bijzonders in huis wilt hebben dan zou ik dit boek zeker aanschaffen.


Zie ook het inkijkexemplaar op de website van Mark Janssen


ISBN 9789044823530 Hardcover 110 pagina's Uitgeverij Clavis november 2014
Leeftijd ca. 8+

© Dettie, 21 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER